İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternet

Zamanı aşan sansür: 25 yıl önce yayımlanan bazı haberlere erişim engeli getirildi

0
Sansür

Dijital ortamdaki sansür vakalarını izleyen Free Web Turkey topluluğu, X hesabından yaptığı duyuruda 1998’de yayımlanmış olan haberler için erişim engeli getirildiğini bildirdi.

Haberlerin İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliğinin 27 Aralık 2023 tarihli kararıyla erişime engellendiği öğrenildi.

Yapılan açıklamada, “Sabah gazetesi ile NTV‘nin arşivlerinde yer alanlar da dahil olmak üzere 1998 tarihli bazı haberler, İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliğinin 27 Aralık 2023 tarihli kararıyla erişime engellendi” denildi.

Öte yandan yine Free Web Turkey’in dün (11 Ocak’ta) açıkladığına göre Anayasa Mahkemesi (AYM), sansür uygulamalarına “ifade özgürlüğü ihlali” kararı verdi.

‣ Ekşi Sözlük’e erişim yine engellendi
BİA Medya Gözlem Raporu: 200 gazeteci yargılandı, 449 haber sansürlendi

AYM, “milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması” gerekçesiyle internet sitelerine ve haber içeriklerine getirilen erişim engellemelerinin ifade özgürlüğü hakkının ihlali olduğuna hükmetti. Bu kararla, aralarında Diken, ETHA, Jin News, Cumhuriyet Gazetesi, Independent Türkçe, Mezopotamya Ajansı, Oda TV, Twitter, Ekşi Sözlük ve Wikipedia‘nın da bulunduğu 62 başvurucuya uygulanan erişim engellerinin kaldırılmasına karar verildi. Ayrıca, başvuruculara manevi tazminat ödenmesine hükmedildi.

Bu karar, özellikle Kürt basınına yönelik sansür uygulamalarına dikkat çekiyor. Jin News, Mezopotamya Ajansı, DİHA ve Yeni Yaşam Gazetesi gibi Kürt basınından yayımcılar, AYM tarafından hak ihlaline maruz kaldığı belirtilenler arasında yer alıyor. Bireysel başvurucular arasında Kürt basınında faaliyet gösteren gazeteciler de bulunuyor.

sansür

Sosyal medya platformlarına sansür kararlarına da itiraz

AYM ayrıca, Ekşi Sözlük, Twitter ve Wikipedia gibi sosyal medya platformlarına yönelik erişim engellerinin de ifade özgürlüğü hakkının ihlali olduğuna karar verdi. Ekşi Sözlük’ün ana alan adı, 22 Şubat 2023 tarihinde erişime engellenmişti.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) tarafından yapılan Podcast Kurdî ve Haber Erciş başvuruları da AYM tarafından kabul edildi. Bu başvurular, bilgiye erişim hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle yapılmıştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.