CHP’nin, yüzde 10’luk seçim barajının yüzde 3’e düşürülmesi teklifinin doğrudan gündeme alınması önerisi reddedildi.
Yasa teklifinin sahibi CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, “Vicdanınıza, demokrasiye ve özgürlüğe inanıyorsanız gelir el kaldırırsınız ve gelir konuşur, öneriye destek verirsiniz” derken, Ak Parti ve MHP ’liler öneri üzerine görüş belirtmedi. Oylamada teklifin doğrudan göündeme alınması teklifi reddedildi.
TBMM Genel Kurulu’nda, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun seçim barajının yüzde 3’e düşürülmesi konusundaki yasa teklifinin, İçtüzük 37. maddesine göre doğrudan gündeme alınmasına ilişkin önergesi görüşüldü. Tanrıkulu yaptığı konuşmada, “Türkiye’de demokrasinin yerleşmesi için seçim barajının düşürülmesinin şart olduğunu” ifade etti. ‘Demokratik Çözüm’ sürecine ilişkin, “Biz Başbakan’a güvenmiyoruz” diyen Tanrıkulu, “Türkiye’de gerçek bir barışı inşa etmek istiyorsanız, yer bu kürsüdür. Gelirsiniz burada herşeyi konuşuruz. Gerçek barıştan yanaysanız CHP’nin gerçek demokarsi için önerisine izin verir ve bu öneriye destek sunarsınız. Vicdanınıza, demokrasiye ve özgürlüğe inanıyorsanız gelir el kaldırırsınız ve gelir konuşuruz. Gerçek demokrasi için CHP’nin önerisine destek verirsin” dedi.
‘BARAJA KARŞIYIM’
CHP’li Tanju Özcan ise seçim barajının tamamen kaldırılamsından yana olduğunu belirterek, milli iradenin yansıması için böyle bir düzenlemenin gerekli olduğunu savundu. Özcan, “Şu anda yüzde 10 demek, yaklaşık 4.5 milyon oy demek. 2007 seçimlerinde AKP ve CHP olarak parlamentodaydık ve yüzde 53’ü temsil ediyorduk. Şu anda temsil yüksek ama yüzde 10 oy kaldığı sürece böyle olacak anlamına gelmez. Bu yanlıştır diyorsanız gerekçesini ortaya koymanız gerekir” dedi. Özcan, yüzde 10’luk seçim barajı nedeniyle seçmenin hiç inanmadığı bir partiye ‘oyum boşa gitmesin’ diyerek oy verebildiğini de belirterek, “Birliğine katılmaya çalıştığımız AB’deki baraj uygulamasından örnekler var. Avrupa’da bazı ülkelerde baraj yok. Biz de diyoruz ki en azından yüzde 3’e düşürürsek parlamentoda daha çok halkın temsilcileri bulunabilir” dedi.
‘BU TARİHİ BİR FIRSAT’
BDP’li Sırrı Sakık ise yerinden yaptığı konuşmada, yüzde 10 seçim barajının 12 Eylül ve Kenan Evren ile arkadaşlarının getirdiği çok haksız, hukuksuz bir uygulama olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Dünyada bir benzeri yok. Aradan uzun yıllar geçmesine rağmen halen siyasi iktidarlar bunun arkasına sığınarak siyaset yapmayı nasıl içlerine sindiriyor. Bu yasa bu kadar adaletsizse ve biz demokratik bir ortamın hayat bulacağı günleri yaşıyorsak ve herkese hayat hakkı tanıyacaksak bu tarihi bir fırsattır. Bu yasayı kabul edip adımların atılması kayıp değil kazanç olur. Bir taraftan 12 Eylül Anayasası’nı kaldırmaya çalışırken bir taraftan 12 Eylülcü generallerin getirdiği yasanın arkasına sığınmak dürüstçe bir tavır değil. Herkesi vicdanlı davranmaya davet ediyorum.”
Öneri üzerine Ak Partili ve MHP’liler konuşmadı. Genel Kurul’da görüşmelerin ardından yapılan oylamada kanun teklifinin gündeme alınması reddedildi.
(Ajanslar)