Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Yurttaş kazandı: Çanakkale’de MTN Enerji’ye verilen izin, artık geçersiz

0

ÇANAKKALE – Ekoloji aktivistlerinin Aycacık ilçesine bağlı Tuzla, Taşağıl ve Babadere köylerinde sondaj kuyuları açmak için MTN Enerji A.Ş.‘nin aldığı izne karşı açtığı davayı kazandı.

Şirkete yeni sondaj kuyuları açması için verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir” kararının ardından Çanakkale İdare Mahkemesinde kararın iptali için dava açılmıştı.

Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası ve beş doğa savunucusu tarafından açılan davanın bilirkişi raporu, doğanın lehine çıkmıştı.

Köylerin yakınlarında açılmak istenen 11 adet jeotermal kaynak arama sondajı projesi ile ilgili verilen “ÇED Gerekli Değildir” iptal kararında şu ifadelere yer verildi:

“Dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı Kanunun 27. Maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmesinin durdurulmasına, 2577 sayılı Kanunun 20/A maddesi uyarınca itiraz yolu kapalı olmak üzere, 21 Mart 2024 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.”

Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zerrin Soysal ise sonuç veren mücadelelerine ilişkin olarak şu açıklamada bulundu:

“Haklı mücadelemizin bu kararla daha da güçlenmesinden büyük sevinç duymaktayız. Bizimle birlikte mücadele eden dost derneklere, meslek odalarına, doğa gönüllerine, köylülerimize ve dernek üyelerimize sonsuz teşekkürler.”

Çanakkale’de JES’lere izin yok: İki projenin ÇED gerekli değildir kararı iptal edildi

 

You may also like

Comments

Comments are closed.