ManşetTarım-Gıda

Yuriko Shoji, “Dünya gıdasının %80’ini aile çiftçileri karşılıyor”

0

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji, dünyadaki çiftliklerin 500 milyondan fazlasının aile çiftçileri tarafından yönetildiğini bildirdi. Her yıl 16 Ekim’de düzenlenen Dünya Gıda Günü dolayısıyla Ankara Yenimahalle Belediyesi ve FAO yürüyüş düzenledi.

4 Yuriko Shoji...

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji

Yenimahalle Belediyesinin önünden başlayan, Yenimahalle Pazar ve Sosyal Tesislerinde son bulan yürüyüşe, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, FAO Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji, FAO Türkiye Ofisi çalışanları, gıda üreticileri ve öğrenciler katıldı.

Yürüyüşün sonunda konuşan Shoji, dünyada 570 milyonun üzerindeki çiftliğin 500 milyondan fazlasının aile çiftçiler tarafından yönetildiğini belirterek, kaynaklara erişimleri kısıtlı olmasına rağmen aile çiftçilerinin dünyadaki gıda üretiminin yüzde 80’ini gerçekleştirdiğini söyledi. Shoji, özellikle geçimini aile çiftçiliğinden sağlayanların yüzde 70’inin dünyanın gıda güvenliğinden yoksun nüfusunun yoğun olduğu kırsal bölgelerde yaşadığını ifade ederek, açlığa karşı verilen mücadeleyi kazanmak için siyasi kararlılık, bütünsel bir yaklaşım ve sosyal katılımın önemini vurguladı.

Dünyada 805 milyon kişinin hala yeterli gıdaya ulaşamadığının altını çizen Shoji, Dünya Gıda Günü vesilesiyle amaçlarının açlık ve yoksullukla mücadelede aile çiftçiliğini öne çıkarmak olduğunu kaydetti.

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar da Türkiye’nin tarımdan vazgeçecek bir ülke olmadığını, dünyada ve Türkiye’de gıda fiyatlarının gittikçe yükseldiğini, bunun da cezasını halkın çektiğini söyledi.

Yaşar, “Hükümete ve bilim adamlarına sesleniyorum. Üretime destek verin, üreticiyi koruyun, güçlendirin, eğitim verin, insanlar aç uyumasın, açlıktan ölmesin” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Yaşar ve beraberindekiler ile birlikte çeşitli firmaların yiyecek standlarını ziyaret eden Shoji, FAO’nun düzenlediği “aile çiftçiliği” poster yarışmalarına katılan aralarında Suriyeli çocukların resimlerinin de yer aldığı resim sergisini ziyaret etti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.