Hayvan HaklarıManşet

Yunus parkında iki haftada bir yunus bir de fok öldü

0

Antalya’da uzun yıllardır yunus ve fok gösterilerinin yapıldığı Waterhill Park’ta (Aqualand Dolphinland), iki haftada bir yunus, bir de fok öldü. Tesiste tutulan şişe burunlu yunusun ölümü, 29 Ağustos’ta Muratpaşa Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ile Antalya Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi Müdürlüğü’ne bildirildi.

Diken‘in aktardığına göre; nekropsi (ölümden sonra inceleme) yapılmayan yunusun çok zayıf olduğu tespit edildi.

Aynı tesis, 14 Eylül’de iki yaşındaki bir fok ölümünü aynı birimlere iletti. Tutanakta fokun ölüm nedeninin ‘viral-bakteriyel’ olduğu, bu nedenle hayvanın ‘iştahsızlık ve durgunluk gösterdiği’ belirtildi. Bir fokun ortalama yaşam süresi 25 yıl.

Deniz memelilerinin çeşitli gösterilere zorlandığı parklarda deniz memelilerinin ölüm oranı bir hayli yüksek olmakla beraber en iyi ihtimalle yaşam süreleri yarıya iniyor. Bundan dolayı çoğu park esaret altında ölen yunusların yerini sık sık doğada yakalananlarla değiştiriyor.

Hayvanları Koruma Kanunu Tasarısı’nda yunus ve sirk hayvanları yine esir

‘Bakanlık göz yumuyor’

Hayvan hakları savunucularının aktardığına göre parklarda yunuslara uzman veterinerlerce nekropsi uygulanmadığı gibi ‘hukuksuz durumlar için işbirliği kurulan’ veterinerler var.

Yunuslara Özgürlük Platformu, Twitter’dan hayvanların ölüm haberini paylaşarak Tarım ve Orman Bakanlığı’na nekropsi raporunun neden yazılmadığını sordu:

“Marmaris’te beş yunusun ölümü geçiştirildi, tesis sahiplerine yaptırım uygulanmadı, hayvanlar koruma altına alınmadı. Ölümler devam ediyor! 2010’dan beri @tctarim yunus ve fok ölümlerini geçiştirerek hayvan hapishanelerine cüzi/göstermelik para cezaları dışında yaptırım uygulamamış, belgeleriyle kanıtladığımız, yasadışı esaret altında yunus üretimine dahi göz yummuş, esaret merkezlerine 10 yıl daha izin vermiştir.”

Ölen yunusların yerine yenileri mi getiriliyor?

Türkiye’de, Antalya’da dört, İstanbul’da iki, Muğla ve Aydın’da birer olmak üzere sekiz yunus parkı var. Türkiye, bu sayıyla Avrupa’da en çok yunus parkı bulunan ülke.

AKP’nin önergesiyle 9 Temmuz 2021’de yasalaşan Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik mevcut parkların 10 yıl daha açık kalmasını öngörüyor. Teklifle yasaklanan tek şey yeni yunus parklarının kurulması ve mevcut işletmelerin kapasite artırımına gitmesi ya da eksilen hayvanların yerine yenilerinin getirmesi.

Yunuslara Özgürlük Platformu’nun 2005-2017 arasında topladığı CITES (Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaret Konvansiyonu) verilerine göre 75 yunus ithal edilirken park sahiplerinin yasa komisyondayken Meclis’le paylaştığı toplam yunus sayısı 50. Yani 25 yunus açıkta.

Türkiye’deki yunus ve balinalar tehdit altında
İstanbul’da bir günde üç yunus ölü bulundu
İncelenen 50 deniz canlısının hepsinin bağırsağından mikroplastik çıktı
Karadeniz’de balıkçı ağları 17 yunusun katili oldu
5 el ateş edilerek öldürülen yunus kıyıya vurdu

You may also like

Comments

Comments are closed.