DünyaManşet

Yunanistan, AB-Türkiye Gümrük Birliği anlaşmasının askıya alınmasını talep etti

0

Türkiye ile Yunanistan’ın istikşafi görüşmeler için tarih arayışında olduğu bir dönemde Oruç Reis gemisinin tekrar Meis’in güneyine gönderilmesi üzerine gerilim yeniden tırmandı. Yunanistan Avrupa Birliği‘nden, Türkiye ile Gümrük Birliği’ni askıya almasını talep etti.

Yunanistan devlet ajansının aktardığına göre, Atina bu talebe gerekçe olarak ‘Ankara’nın devam eden provokasyonlarını’ gösterdi. Haberde, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın, Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi’ye bir mektup yazdığı belirtildi. Buna göre Dendias mektupta, ‘Türkiye’nin devam eden yasadışı davranışlarının onaylanmadığına dair bir mesaj vermek’ için Gümrük Birliği’nin tamamen askıya alınmasının gözden geçirilmesini istedi.

 

Türkiye’ye karşı diplomatik kampanya

Yunan Kathimerini gazetesi dün akşam yayımladığı haberinde Yunanistan’ın Türkiye’ye karşı yoğun bir diplomatik kampanya başlatmaya hazırlandığını yazmış, bu çerçevede Dışişleri Bakanlığı’nın aralarında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Polikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in de bulunduğu üst düzey isimlere “Türkiye’nin saldırgan tavırlarıyla ilgili” mektuplar göndereceğini bildirmişti.

Gazetenin diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberde, Yunan Dışişleri Bakanlığının “Türkiye’nin Yunan deniz yetki alanlarındaki faaliyetleri” nedeniyle Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) ve Uluslararası Denizcilik Örgütü‘ne (IMO) de resmi şikayette bulunacağı kaydedilmişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.