Manşetİklim KriziKent

Yollara iklim krizi uyarlaması: Daha az asfalt, daha çok yeşillik

0
Fotoğraf: Karsten Würth

İklim krizinin yol açtığı yağış rejimlerinin sıklığındaki ve şiddet her geçen gün sera gazı emisyonlarının artmasıyla birlikte şehirler için daha çok tehdit oluşturuyor.

Artan yağışlara karşı hazırlıklı olmayan şehirler, insanların hayatlarını ve yaşadıkları evleri kaybetmesine sebep olan sel felaketleri ve toprak kaymalarıyla karşı karşıya geliyor.

Bu şehirlerden birisi de Hollanda’nın Arnhem kenti. Deniz seviyesinden 13 metre yüksekte yer alan kent, son yıllarda ciddi su baskınları yaşarken, kuraklıklar park ve bahçelerini kuruttu.

Yollar çimen ile değiştirilecek

Yeşil Odak’ta yer alan habere göre bunun üzerine iklim değişikliğiyle mücadele için doğa temelli çözümlere dönen şehir 10 yıllık bir plan yaptı. Bu planın bir parçası olarak, su baskınlarını önlemek için seçilen bazı yollar çimenlerle değiştirilecek, bazılarına ise serinlik ve gölge sağlamak için ağaçlar dikilecek.

Arnhem, Yeşil alanları artırarak, ısıyı emen ve su akışını artıran asfalt miktarını yüzde 10 azaltmayı hedefliyor. Tüm yağışların yüzde 90’ının kanalizasyon sisteminden ayrılmasını hedefleyen Arnhem, daha fazla zarar gelmesini önlemek için, fosil yakıtsız evlere, yel değirmenlerine ve güneş enerjisi parklarına yatırım yapmaya devam edecek.

Sıcak hava dalgaları, kuraklık ve çok sayıda sel yaşayan şehrin bu konularda hızlı ve iyi düşünülmüş adımlar atması, iklim değişikliğine uyum sağlamak ve mücadele etmek isteyen dünya çapındaki diğer şehirler için potansiyel modeller sağlıyor.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.