EkonomiEmekManşetTürkiye

Yoksulluk sınırı 26 bin lirayı geçti

0

Türk-İş‘in raporuna göre; dört kişilik ailenin gıdanın yanısıra yapmasan gereken diğer harcamaları için hanesine girmesi gereken toplam gelir tutarı, yani yoksulluk sınırı 26 bin 485 Türk lirası. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen günlerde, işçi temsilcisi olmadan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve işveren temsilcisiyle oturduğu 2023 için açıkladığı asgari ücret ise yalnızca sekiz bin beş yüz lira.

Türk-İş tarafından ortaya konan raporun açıklamasında hanelerde yaşanan geçim zorluğuna ilişkin şunlar aktarıldı:

“Çalışanların ağırlıklı olarak tüketmek durumunda kaldığı temel mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki artışın aydan aya yükselmesi hanelerin yaşadığı geçim zorluğunun temel nedeni olmaktadır. Ücret gelirlerindeki artış kısa vadede ferahlık sağlamaktadır. Öncelik fiyat artışlarının önüne geçilmesinin sağlanmasıdır. Ancak Aralık ayında da fiyat artışı devam etmiş, aylık gıda enflasyonu Ankara’da yüzde 4,41 seviyesinde gerçekleşmiştir.Vatandaş, geçen aya göre -yüzde 138 olan ve baz etkisi ile 39 puan azalan yıllık gıda enflasyonuna değil- cebinden çıkan ek harcamaya bakmaktadır.”

Karnınızı doyurduktan sonra cebinizde kalan 370 TL vs kira, ulaşım, …

Pahalılık ve zamların gündelik hayatın bir parçası haline geldiğine değinilen açıklamada dört kişilik ailenin sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarının Aralık ayı itibariyle 8 bin 130 TL olduğu bildirildi. Ancak bu yalnızca beslenebilmenin maliyeti. Buna göre; 2023 için açıklanan asgari ücretle yeterli bir şekilde beslendiğinizde cebinizde yalnızca 370 TL kalıyor. 370 TL ile karşısınıza İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerde ortalama on bin liralık kiraları almanız gerekiyor. Barınma sorununun akabinde ise ulaşım gibi zorunlu harcamalar karşınıza çıkıyor.

Rapora göre günde 136 TL gıda harcama yapması gereken dört kişilik aile 12 ay sonra 271 TL yapmak durumunda kalıyor. Haneye giren toplam geliri bu seviyede artmayan haneler ya harcamaları kısmak ya da zorunlu harcamalarını karşılamak için borçlanmak durumunda kalıyor.

Türkiye’de insanlık onuruna yaraşır bir şekilde yaşamanın maliyeti

Türk-İş’in raporuna göre; sabit-dar gelirli bireyler ile hanelerin bu ayda da eriyen alım güçleri genel enflasyon seviyesinin üzerinde seyreden gıda enflasyonu yüzünden daha da geriliyor. Türk-İş’in raporunda yoksulluk sınırıyla ilgili ise şunlara yer veriliyor:

“26 bin 485 TL’ye çıkan toplam harcama gereği, kuşkusuz bir çalışanın alması gereken ücret düzeyi değildir. Yapılan hesaplamayla, dört kişilik bir ailenin insan onuruna yaraşır bir hayat sürebilmesi için hanesine girmesi gereken toplam gelir hesaplanıyor.”

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.