Doğa MücadelesiEkolojiManşet

YK Enerji’ye karşı tutulan Akbelen Ormanı nöbeti bir yılını doldurdu

0

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’de YK Enerji’nin madencilik faaliyetlerine karşı Akbelen Ormanı’nda tutulan nöbet, tam bir yılını doldurdu.

16 ve 17 Temmuz tarihlerinde Akbelen Ormanı’ndaki nöbet alanında iklim krizine, İkizköy’deki doğa mücadelesine ve Anadolu’nun farklı noktalarında yaşanan ekolojik yıkımlara dair fotoğrafların bulunduğu bir karma sergi yapıldı. Sergiye ek olarak İkizköy Çevre Komitesi  tarafından forum, panel ve çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Kara çalınan bir ormanın mücadelesi: İkizköy’ün nöbeti

Etkinliklere çevre örgütleri, parti temsilcileri, ekoloji aktivistleri ve birçok ilden vatandaşlar katıldı.

İkizköy’deki nöbetin bir yılını doldurmasına ilişkin konuşan İkizköy Çevre Komitesi’nden Çevre Mühendisi Deniz Gümüşel “İkizköy’ün dostlarıyla dolu dolu iki gün geçirdik. İklim krizinden nasıl çıkabileceğimizi, kömürden kurtulmanın yollarını ve aciliyetini, dost ve kardeş ekoloji mücadelelerini, ekoloji mücadelesinde doğrudan eylemin, hukukun ve bilimin yerini konuştuk, tartıştık. Şarkılar söyledik, oynadık. Ve tabii ki İkizköy’ün insanca yaşam mücadelesini ve Akbelen Ormanı mücadelemizi konuştuk” dedi.

Akbelen nöbetinin birinci yılı

16 Temmuz’da Akbelen nöbetinin 365’inci gününde İklim Aktivisti ve Grafik Tasarım Sanatçısı Yasemin Sayıbaş Akyüz bir sohbet gerçekleştirdi.

İklim Adaleti Koalisyonu ve İklim İçin Gençlik, Türkiye İçin Kömürden Çıkış Vakti isimli bir forum düzenledi.

Aynı zamanda ilk gün Ender Kasal sahne alırken İkizköy Belgesel Gösterimi’nde İkizköy’ün İnsanca Yaşam ve Akbelen Ormanı Mücadelesi söyleşisi gerçekleştirildi.

Akbelen Ormanı’ndaki nöbetin birinci yılında yapılan serginin seçkisi Fotoğrafçı Mehmet Temel tarafından yapıldı.

Fotoğraf: İklim Adaleti Koalisyonu’ndan Demet Parlar

Sergide Fotoğrafçı Mehmet Temel, Mert Can Bükülmez, Sakine Yıldıran, Sultan Güner ve Yeşil Gazete’den Cansu Acar’ın fotoğraflarına yer verildi.

Fotoğraf: İklim Adaleti Koalisyonu’ndan Demet Parlar

17 Temmuz’da ise Yaşamı Savunan Mücadeleler Buluşuyor başlıklı bir forum ve Ekoloji Mücadelesinde Doğrudan Eylem, Hulul ve Bilim isimli panelin ardından Ruşen Avşar sahne aldı.

Fotoğraf: İklim Adaleti Koalisyonu’ndan Demet Parlar

‘Bugün de aynı kararlılıkta ve aynı yerdeyiz’

İkizköy’ün ilk nöbet yılını doldurmasına ilişkin yapılan basın açıklamasında ise şu ifadelere yer verildi:

“Tam bir yıl önce güne kesim motoru sesleri ile başlamış, müdahalemiz sonucu kesimi durdurmuştuk. Akbelen Ormanını vermeyeceğimizi ve koruyacağımızı gösteren bu fotoğrafla birlikte iki yıldır süren mücadele ve teyakkuz halimiz fiili nöbete dönüşmüştü.

Bugün de aynı kararlılıkta ve aynı yerdeyiz.

Ağaçlar, taşlar, kuşlar böcekler için, İkizköy için, Muğla için, ülke için, gezegen için, yaşam için Akbelen Ormanındayız. Nöbetteyiz.

Akbelen Ormanı davamızda mahkeme keşfin yenilenmesine, 8 Ağustos günü 3. kez keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi. Ayrıca yenilenecek keşif için mahkeme 19 bin TL keşif ücreti talep ediyor. Adalet arayışımız farklı gerekçelerle engelleniyor.

İkizköy’deki etkinlikler için imece usulü hazırlanan yemekler…

Artık yeter diyoruz.

Bir yılı geride bıraktık. Ama 400. günümüz, 2. yılımız olsun istemiyoruz.

İçinden geçmekte olduğumuz felaketler ve krizler çağında başta bakanlıklar ve mahkemeler olmak üzere yaşamı korumak üzere herkesi görevini yapmaya ve sorumlu davranmaya davet ediyoruz.

Akbelen Ormanı kesim ve madene tahsis kararının kalıcı olarak iptalini istiyoruz.

Kömürü de, kömürden elektrik üretimini de istemiyoruz.
Artık insanca yaşamak istiyoruz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.