Bilim-TeknolojiEkolojiManşet

Yiyecek çalmak için sırtında ‘termit’ yetiştiren yeni bir böcek türü keşfedildi

0
böcek

Araştırmacılar, gerçek termitleri kandırarak beslemek için sırtında bir termit benzeri bir vücut uzantısı yetiştiren yeni bir rove böceği keşfederek, bunun dünyanın en sıradışı taklit biçimlerinden biri olabileceğini bildirdi.

Termit kuklası olarak adlandırılan bu yapı öylesine kusursuz ki, termitlerin farklı vücut bölümlerini bile yansıtıyor ve anten ve bacaklara benzeyen üç çift sahte uzantı barındırıyor.

Rove böcekleri (Staphylinidae familyası), halihazırda hayvanlar aleminde taklit yetenekleriyle tanınıyor.

Avustralya‘nın Kuzey Bölgesi‘nde toprağın altında keşfedilen yeni böcek türü (Austrospirachtha carrijoi), fizogastri diye bilinen bir olguyla karnını büyüterek termite benziyor.

Zootaxa dergisinde yayımlanan makalede bilim insanları, bu vücut parçasının evrimleşerek bir termitin son derece gerçekçi bir kopyası haline geldiğini belirtiyor. Termit kuklasının başı ve vücudunun geriye kalan kısmı, böcek vücudunun üzerinde yer alıyor. Böceğin çok daha küçük olan gerçek başı ise termit kuklasının altında bulunuyor.

Araştırmacılar, böceğin bu kukla sayesinden fark edilmekten kaçınabileceğini ifade ediyor; zira termitler kör olmalarına rağmen birbirlerini dokunma yoluyla algılayabiliyor. 

Böcek ayrıca termitlerden kutiküler hidrokarbonlar adı verilen benzersiz kimyasalları emebiliyor veya kendisinin de bir termit olduğu algısını güçlendirmek için benzer bileşikler üretebiliyor.

İşçi termitler, trophallaxis adı verilen bir sürece bağlı olarak kolonideki diğer termit cinslerini sindirilmiş yiyeceklerle besler. A. carrijoi‘nin ağız yapısı çok küçük olduğu için, yazarlar böceğin yumurta ya da larva yemek yerine konakçılarından besin elde ederek beslendiğini düşünüyor.

Böcek için bariz avantajları olan bu adaptasyon, böceğin yaşamının geri kalanını diğer termitlerden sağlanan besinlerle sürdürebilmesini sağlıyor.

‣ Asya’da 224 yeni canlı türü keşfedildi

You may also like

Comments

Comments are closed.