Kadın

“Yeter Tenimi Acıtmayın” tekrar raflarda

0

Feminist yazar Meltem Arıkan‘ın 7 yıl önce mahkeme kararıyla toplatılan ve daha sonra yine mahkeme kararıyla toplatma kararı kaldırılan ‘Yeter Tenimi Acıtmayın’ kitabı yeniden raflardaki yerini aldı. ‘Düşünce ve Özgür İfade Ödülü’ne layık görülen kitap, bu günlerde gündemden düşmeyen kadına yönelik şiddeti konu alıyor. Kitabı, Arkadaş Yayın Evi tarafından okuyucuya sunuldu.

Neden yasaklandı?

Everest yayınları tarafından Ekim 2003 tarihinde basımı yapılan kitabın, Başbakanlık Küçük Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’nun 14 Ocak 2004 tarihli raporunda “müstehcen olduğu” gerekçesiyle İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 5 Şubat 2004 tarih ve 61 sayılı kararı ile toplatılmasına karar verilmişti. Kitabın mahkeme kararıyla toplatılması kararına, Arıkan’ın avukatları İstanbul 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde itiraz ettiler. Aralarında edebiyatçıların da bulunduğu üç uzman bilirkişi tarafından hazırlanan raporda, söz konusu kitabın ‘edebi eser’ niteliğinde bulunduğu ve TCK’nın 426 sayılı kanun kapsamında olmadığı yönünde görüş bildirdi. Mahkeme de bilirkişinin bu raporunu benimseyerek, söz konusu kitap hakkındaki toplata kararını 15 Nisan 2004 tarihinde kaldırdı. Kitapta şiddet görmüş dört kadının, öteki kadınları yaşama bağlama çabaları anlatılıyor.

Arıkan kimdir?
Yazar Meltem Arıkan, 7 Ocak 1968’de Ankara’da doğdu. 1992-1995 yılları arasında çeşitli edebiyat dergilerinde öyküleri ve denemeleri yayınlandı. 2002’de yayınlanan ‘Kadın Bedenini Soyarsa’ adlı romanıyla Talebe Dergisi ve Niğde Üniversitesi’nin oylarıyla 2004 yılının en iyi yazarı ödülünü aldı. ‘Zaten Yoksunuz’ romanı 2005 yılı Mayıs ayında yine Everest Yayınları tarafından yayınlandı. Yazarın 7 romanı ve 1 araştırma kitabı var. Şu anda 8. romanı ‘Erospa’yı yazıyor. Ayrıca, çeşitli süreli yayınlarda makaleleri ve ‘Kazete’de köşe yazıları yayınlıyor.

Yeşil Gazete (Kaynak: Akşam)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.