ManşetTürkiye

Yeşiller/Sol, “Hrant ve vicdan için çağrı”

0

Yeşiller ve Sol Gelecek 19 Ocak Cumartesi günü katledilişinin üzerinden 6 yıl geçecek olan Hrant Dink ile ilgili bir basın açıklaması yayınladı. Ölümünün üzerinden 6 yıl geçmesine, bu cinayeti çözmenin kendileri için bir borç olduğunu dile getiren hükümetin halen yürütmenin başında olmasına rağmen geçen yıllar boyunca Hrant Dink suikastının üzerindeki gizem kaldırılabilmiş değil.

AKP iktidarının cinayeti çözmek bir yana Hrant Dink’i haksız yere mahkum ettiren yargı mensuplarını ödüllendirmesinin, mahkumiyet kararına itiraz edenlerin sürülürken, adil yargılama süreçlerini gözetmeden mahkumiyet kararı verenlerin terfi ettirilmesinin de eleştirildiği basın açıklamasının tam metni şu şekilde;

HRANT ve VİCDAN İÇİN ÇAĞRI

Hrant Dink’in katledilişinin üzerinden 6 yıl geçti.

Önce, jandarmanın, emniyetin, bürokrasinin, MİT’in, valilerin, kısacası asker ve sivil bürokratların türlü biçimlerde bulaştığı bu organize cinayeti, Trabzon’un Pelitli’sinde mukim üç-beş çapulcunun işi gibi göstermek istediler. Azmettiren, planlayan, tetikçileri koruyan, delilleri yok etmeye çalışan, ilişkileri perdelemek için elinden geleni yapanlar bu kadar ortadayken, gözümüzün içine bakarak, “bu cinayet münferittir” kararını verme cüretini gösterdiler.

AKP iktidarı ise bu yüz kızartıcı cüreti ödüllendirdi. Devlet Denetleme Kurulu (DDK) raporuyla Hrant’ın öldürülmesinde sorumlulukları tespit edilen devlet görevlilerini pervasızca terfi ettirdi. Hrant’ı ölüme götüren kararın altında imzası olanları HSYK üyesi, Yargıtay Ceza Dairesi Başkanı, Yargıtay Başsavcısı, Yargıtay Başkanı ve hatta Ombudsman yaptı.

“Adaletiniz buysa, mahkemeniz buysa, vicdanınız buysa, biz bundan utanıyoruz!” dedik.

Devlet Denetleme Kurulu, raporunda, Hrant Dink’e yönelik bir tehlikenin varlığının Emniyet ve Jandarma personelince öğrenilmiş olduğunu, Hrant Dink’in korunmasına yönelik istihbarat birimlerinin gerekli çalışmaları yapmadığını ve işbirliğine gitmediğini, idari makamların Hrant Dink’e yönelik oluşan riskleri bilebilecek durumda olmalarına rağmen, her kademedeki sorumluların zincirleme eylemleri sonucunda tehlikeyi önlemek için gereken tedbirleri almadığını, olayın gerçekleşmesi öncesinde, sırasında ve sonrasında kamu görevlilerinin ihmal ve diğer nitelikteki fiillerinin adli yargı yerlerince ana cinayet davası kapsamında soruşturulmasının ve yargılanmasının zorunlu olduğunu belirtti.

Şimdi ise Yargıtay’ın tebliğnamesinde, cinayetin “sistemli, planlı ve organize olarak bir örgüt faaliyeti kapsamında” işlendiği söyleniyor. 6 yıl öncesine, davanın başına geri döndük. Hükümetin ve yargının ahlak, adalet ve vicdan nasipsizliği yüzünden tekrar utanmak istemiyoruz.

Hrant’ın katledilişinin 6. yılında yetkililere bir daha sesleniyoruz:

–          Gerçeklerin örtülmesine, sumen altı edilmesine artık izin vermeyin.

–          Halkın vicdanında çoktan mahkûm olmuş kişi ve zihniyetleri daha fazla korumayın.

–          Vicdanları kanatan bu davanın siyasi ve bürokratik sorumlularının ceza almasını bu kez engellemeyin.

Tüm vicdanlı insanları 19 Ocak Cumartesi günü saat 13.30’da Şişli Meydanı’ndan Agos gazetesine yapılacak yürüyüşe, Hrant’ı anmaya davet ediyoruz.

Masum vatandaşların canına kasteden 100 yıllık devlet geleneğine son vermek için…

Bu ülkede özgür ve barış içinde yaşayabilmek için…

Buradayız Ahparig!

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüleri
Sevil Turan ve Arif Ali Cangı

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.