ManşetTürkiye

Yeşiller/Sol Heyeti Amed Newroz kutlamasındaydı

0

Barış sürecine aktif destek vermek için Newroz’dan önce Diyarbakır’a giden Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi eşsözcüsü Sevil Turan ile merkez yürütme kurulu(MYK) üyeleri Saruhan Oluc ve Gizem Kastamonulu bölgede temaslarda bulundu. BDP Diyarbakır milletvekili Nursel Aydoğan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir ve Diyarbakır Barosu başkanı Tahir Elçi ile görüşen Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi heyeti Amed Newroz kutlamalasına da bizzat bölge halkıyla birlikte katıldı.

Yeşil Gazete olarak görüşmeleri ve konuşulanları sizin için izledik.

Yeni anayasada barış sürecinin nasıl somutlaşacak?

BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir ile mevcut duruma ilişkin değerlendirmeler yapıp  sorunların çözümü üzerine görüşler paylaşıldı.

Görüşmede öne çıkan konulardan biri de, siyasi süreç ve siyasi iletişim dil ve biçimlerinin dönüşümlerinin yanı sıra; bölgede yaşayan insanlar için ekolojik bakış açısının önemiydi.

Çok sıcak bir sohbet havasında geçen görüşmelerde BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan,  barış sürecinin kısa bir özetini anlattı. “İki yıldır ağır bir tecrit politikası sürdürülmeye çalışıldığını” belirten Aydoğan, “Diyarbakır önemli bir merkez. Yürütülen politikalar burada sonuç verirse diğer kürt bölgelerinde de olumlu sonuçlar ortaya çıkacaktır” dedi.

Rojava’daki kürtlerin konumlarının iyileşebileceğinden de bahseden Aydoğan ve Baydemir’le yapılan görüşmedeki diğer bir gündem maddesi de Türkiye’de siyasetin yapılış biçimiydi.  Siyasetin üslubunun ve halkın siyaset kurumuyla ilişkisinin tartışıldığı görüşmede, barış sürecinin yeni anayasa yapımına nasıl yansıması gerektiği de konuşuldu.

 

“Barışı en çok kadınlar istiyor”

BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’a göre, Türkiye’de Kürt-Türk sorununun çözülmesiyle birlikte Türkiye daha da gelişecek.

Savunmaya ayrılan payın istihdam için ayrılmasının Türkiye’de gözle görülür düzelmeler yaratacağını savunan Aydoğan, “uygun bir dille, anlaşılır şekilde aktarılırsa herkesin bu süreçte yer alacağına” ve seçeneksizlik üzerinden siyaset yapılmaması gerektiğine inanıyor.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi olarak siyasete  kadınların katılımını özellikle önemsediklerini vurgulayan Sevil Turan ise, barış sürecine katkı sağlamak için bölgede olduklarını söyledi.

Yeşiller/Sol Merkez Yürütme Kurulu üyesi Gizem Kastamonulu’na göreyse “barış için mücadele gerekiyor, ve bunu en iyi yapanlar kadınlar.”

 

Yapılan projelerde ekonomik maliyet düşünülürken ekolojik maliyetin de hesaplanması gerekir

YSGP eşsözcüsü Sevil Turan MYK  üyesi Saruhan Uluç’un da katılımıyla, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir’i de ziyaret ettiler.

Yeşiller/Sol eşsözcüsü Sevil Turan’ın ekolojik bakış açısı  ve sosyal belediyeciliğin altını çizdiği görüşmede, bu konuda Diyarbakır’da neler yaptıklarını Osman Baydemir’e sordu. Hayata geçirdikleri projeler hakkında bilgi veren Osman Baydemir, örnek projeleri Güneş Ev’den ve katı atıkların geri dönüşümü için yaptıkları projeyi anlattı.

Baydemir’e göre, kendi enerjisini üretebilen güneş ev gibi projeleri, tüm Türkiye’de örnek model olarak alınabilir.

Turan’ın dikkat çektiği bir başka konu ise projelerin “ekolojik maliyeti”ydi. Ekolojinin bütün politika alanlarını kesen bir konu olduğunu belirten Turan, tüm projelerde ekonomik maliyetin yanısıra ekolojik  maliyetin de hesaplanması gerektiğini belirtti.

Baydemir: “Alternatif yaşam için belediyelere büyük görev düşüyor”

Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir’e göre, Türkiye’nin değişim ve dönüşüm sürecinde “Başka bir yaşam mümkün!” demek noktasında belediyelerin çok önemli rolü var.

Bunun bir yansımasının Diyarbakır’da görüldüğünün konuşulduğu görüşmede, kadının konumu, aktif siyaset içinde ve belediyelerde aldığı yer bakımından Diyarbakır’ın oldukça iyi durumda olduğu sonucuna varıldı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi heyeti Newroz kutlamalarının ardından, başta Diyarbakır Barosu ve Umut Işığı Kadın Kollektifi olmak üzere çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla da iletişime geçip temaslarda bulundu. Yapılan görüşmelerde de toplumsal hareketler ve siyaset tartışıldı. Görüşmelere katılan kesimlerin tamamı, barış sürecinde  atılan adımların müşterek çalışmayla oluşturulması durumunda daha sağlıklı olacağına vurgu yaptı.

Yeşiller/Sol eşsözcüsü Sevil Turan, Newroz kutlama ve temaslarından sonra İstanbul’a dönüş yolundaki hislerini Yeşil Gazete ile paylaştı.

Bölge halkıyla birlikte kutladığı Newroz’da tarihsel bir ana tanıklık ettiklerini belirten Turan, ”Newroz günü tüm Türkiye ve Ortadoğu halklarının barış umudu, baharın gelişi ile müjdelendi. 40 yılllık savaşı, demokratik ve onurlu bir barış ile sonlandırmak için ilk adım atıldı” dedi.

”Newroz günü yapılan çağrının Amed’den İzmir’e, Sinop’a, Mersin’e, Edirne’ye kadar tüm halkların kaderinin değişmesi için, yeni bir siyasetin önünü açmak için iyi bir fırsat” olduğunu dile getiren Turan, Öcalan ile başlatılan diyalogun müzakerelere dönüşmesi, Kürt halkının haklı taleplerinin yasal ve anayasal güvencesinin sağlanması, siyasetin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğinin altını çizdi.

Gelecek barışın demokrasiyi güçlendireceği konusunda şüphesi olmadığını söyleyen Yeşiller/Sol eşsözcüsü Turan, siyasetin de bu süreçle değişeceğine, özgürlük ve eşitlik mücadelesi yürüten tüm hareketlerin kazanacağına inanıyor:

“Barış, tüm Türkiye halklarının barışı olacak. Bugünden itibaren sokağa çıkmanın, barışı anlatmanın zamanıdır.”

 

Haber:Büşra Akman – Savaş Çömlek

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.