2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

Newroz ateşi depremde yitirilenlerin anısına yükseldi: Yıkılan düzenin kendisidir

0
Fotoğraf: Rudaw

Türkiye’nin dört bir yanında Newroz kutlamaları gerçekleştirildi. Finali Amed’de yapılacak olan kutlamalara başka illerde katılan binlerce insan depremde hayatını kaybedenleri andı. İstanbul’da Yenikapı’da gerçekleştirilen Newroz kutlamalarında, sahnede siyah renk hakimdi ve “Hükümet istifa” sloganları. Binlerce insanın elinde, Yeşil Sol Parti’nin bayrakları bulunuyordu.

‣ Kapatılma tehdidiyle karşı karşıya olan HDP, Yeşil Sol Parti’ye taşınabilir

İstanbul’da Barış Anneleri’nin yaktığı ateşin çevresinde halaylar çekildi. Günün sonunda ise 224 kişi gözaltına alındı. İstanbul Valiliği’nden şu açıklama yapıldı:

“Fatih İlçemiz Yenikapı Miting Alanı’nda, bugün HDP İl Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘Nevruz Kutlaması’ açık hava toplantısı sırasında; Alana yasadışı pankart ve flama sokmaya çalışan, yasadışı slogan atarak taşkınlık çıkaran (224) şahıs hakkında güvenlik güçlerimizce yakalama işlemi uygulanmıştır. Konuyla ilgili tahkikat devam etmektedir.”

Fotoğraf: Ömer Dönmez/ Rudaw

‘Yaşananlar kader değil, iktidarın bilinçli politikalarının sonucu’

İstanbul’da gerçekleştirilen Newroz’da sahneden şu ifadeler dile getirildi:

“Yasımız, öfkemiz çok büyük. Başta depremlerde hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı, yaralanan yurttaşlara geçmiş olsun dileklerimizi tekrar ediyoruz. Bu seneki Newroz ateşini depremlerde yitirdiğimiz canlarımız için yakıyoruz. Yıkılan düzenin kendisidir. Depremde yıkımın büyük olması, ölümlerin katliama dönüşmesi AKP-MHP iktidarının politikalarıdır. AKP-MHP iktidarında vücut bulan faşist, talanacı, rantçı politikalar buna sebep olmuştur. Depremin bir katliama dönüşmesinin hesabını soracağız. Yaşananlar kader değil, iktidarın bilinçli politikalarının sonucudur.

Yeni günde yeni yaşamı öreceğiz. Gün tek adama, kapitalist rant rejimine ve faşizme karşı mücadele günüdür. Her birlikte mücadele edeceğiz. Tecrite karşı özgürlüğü savunacağız.

Fotoğraf: BirGün

AKP-MHP iktidarı barışı ve kardeşliği hedef almaktadır. Tecrite karşı çıkmak yaşamı savunmaktır. Kadınlar, çocuklar, ezilenler, mülksüzleştirilenler, yoksullar ve emekçiler ölüyor. Emperyalist hegemonya savaşları devam etmektedir. Yaşananlar çıkar ve paylaşım savaşıdır.

Ülkemizde ise AKP-MHP iktidarı çoklu kriz koşullarında tekçi, şoven, ırkçı politikalara her geçen gün daha fazla sarılıyor. Savaşa, kutuplaşmaya dayalı politikalar kaynakların silahlara ayrılması sonucu ülkemiz ekonomik krize sürükleniyor. Bu karanlık dağıtılacaktır. Newroz kutlu olsun.”

‘Newroz direniştir, mücadeledir, barıştır’

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise sahnede yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

“Newroz bu ülkeyi yönetenlere, Ankara’ya, siyasi iradeye buradan güçlü bir mesajımızın verildiği gündür. Newroz aynı zamanda savaş ve tecrit politikalarına, hukuksuzluklara, Türkiye halkları olarak karşı çıktığımız, gücümüzü bir kez daha gösterdiğimiz bir gündür. Newroz aynı zamanda direniştir, mücadeledir, barıştır. Savaş politikalarını yürütenlere karşı büyük bir barış istendiğini, çözümün diyalog ve müzakereden geçtiğinin anlatıldığı bir gündür.”

Ülkeden Newroz ateşi yükseldi

Ülkenin dört bir yanından Newroz ateşi yükseldi. Adana, Antalya, Aydın, Batman, Bingöl, Bitlis, Bursa, Denizli, Dersim, Hakkari, Iğdır, İstanbul, İzmir, Mardin, Kocaeli, Muş, Siirt, Van… Her birinde Newroz ateşi, depremde yitirilen canlar için yakıldı.

İzmir’deki Newroz etkinliğinde sahnede Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş vardı. Baş, şunları söyledi:

“Yıllardır bölmeye, ayrıştırmaya çalıştıkları halklarımız birbirine el uzattı. Hepsinin hesabını birlikte soracağız. Şimdi hazır olsunlar. Asrın hesaplaşması geliyor. Bu meydanda toplananlar bizim kardeşlerimiz. Bunlar şimdiye kadar bizi açlıkta, yoksullukta birleştirdiler. Şimdi zafer için birleşiyoruz.”

‘Biz, çok güçlü bir şekilde Meclis’e döneceğiz’

Van’da soğuk havaya rağmen binlerce insan Newroz alanına geldi. Burada sahnede söz alan HDP Van Milletvekili Sezai Temelli ise şunları söyledi:

“Masayı devirenler bilsin ki HDP var. HDP o masayı muhatabıyla mutlaka kuracaktır. Şimdi önümüzde seçimler var. Bir oyumuzu bile ziyan etmeyeceğiz. O oylar onlarca yıllık mücadelenin emanetidir. Biz, çok güçlü bir şekilde Meclis’e döneceğiz.”

Amed’de Newroz: Onları sandığa gömeceğiz

Yarın ise Newroz’un finali Amed’de gerçekleştirilecek. Amed halkı, bu yıl savaşa, zulme, sömürüye, ranta ve talana karşı alanda olacaklarını belirterek, deprem yaralarını sararken iktidarı tarihe gömecek seçimin de startını vereceklerini belirtiyor.

Newrozları kaçırmadığı için kendisine “Newroz çocuğu” diye seslenildiğini dile getiren 74 yaşındaki Mehmet Demir, “Newroz savaşa ve zulme karşı durmaktır. Bu zalimlere karşı yine Newroz’a gideceğim ve tüm halkımız katılmalıdır” çağrısında bulundu. Barış ve özgürlük dileğinde bulunan Turgay Kaya da, “Halkımız kitlesel bir şekilde Newroz’u sahipleniyor ve onları sandığa gömeceğiz” diyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.