ManşetYeşillerden

Yeşiller/Sol eş sözcülerinin Karadeniz turu

0
Sinop'ta kurulması planlanan nükleer santral için Japonya ile imza atılması Yeşiller ve Sol Gelecek'in Fatsa'da gerçekleştirdiği basın toplantısı ile kınandı

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi eş sözcüleri Sevil Turan ile Arif Ali Cangı‘nın Akdeniz’in ardından gerçekleştirdikleri Karadeniz turu tamamlandı. 2 – 6 Mayıs tarihleri arasında Samsun’dan başlayan ziyaretlerinde Turan ve Cangı hem karadenizdeki il ve ilçelerdeki Yeşiller/Sol örgütleri ile görüşmeler yaptı hem de gerek basın gerek yerel halkla temaslarda bulunarak Yeşiller/Sol’un “Yeni Siyaset” anlayışı hakkında bilgiler verdi.

Karadeniz’de ilk durak Samsun

Turan ve Cangı, Samsun'da Eğitim Sen'i de ziyaret etti

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş sözcüleri Sevil Turan ve Arif Ali Cangı, MYK Üyesi Gizem Kastamonulu ve PM Üyesi İbrahim Akın Karadeniz turuna 2 Mayıs tarihinde Samsun’da başladı.

Samsun’da basın toplantısı ile yerel basın ile bir araya gelen eş sözcüler, partiyi ve 4 Adalet kampanyalarını anlattı. Turan ve Cangı, Türkiye’nin gündemine dair değerlendirmelerde bulundular.

Eğitim-Sen Samsun Şubesi‘ni ziyaret eden heyet, emekçilerin sorunları için siyasi mücadelenin önemine değindiler. İstanbul’da yaşanan 1 Mayıs’ta polisin uyguladığı şiddetin demokrasi için utanç verici olduğunu belirterek kınadılar.

Yeşiller/Sol heyeti Samsun'da Pir Sultan Abdal derneğinde de temaslarda bulundu

Ardından Pir Sultan Abdal Derneği ziyaretinde Alevilerin haklı taleplerinin destekçisi, takipçisi olduklarını birkez daha vurgulayan heyet, Alevi Cemaatinin bir demokrasi gücü olarak sürecin tarafı olmalarının önemini ve taleplerin tekrar sokaklarda, eylemlerde yükselmesi gerektiğini vurguladı.

Kesk Samsun Şubesi’nin 1 Mayıs şiddetini kınama basın açıklamasına katılan heyet, KESK salonunda gerçekleştirilen panelde de yer aldı.

Panelde Yeşiller/Sol olarak barış sürecinin amasız ve fakatsız destekçisi olduklarını belirten Cangı, demokratik bir Türkiye için anayasa tartışmalarına katılmanın gerekliliği üzerine vurgu yaptı.

Cangı, “Kürt meselesinin çözümü için sadece çatışmaları durdurmanın da yetmeyeceğini belirterek,  “Anayasa, yasalar ve kurumlar ‘gönüllü yurttaşlık’ zeminini güçlendirecek; toplumdaki farklı dilleri, kültürleri ve kimlikleri güvence altına alacak eşitlikçi bir zemine uygun demokratik bir içeriğe kavuşturulmalıdır” diye konuştu.

Başkanlık sistemi konusunda açıklamalarda bulunan Sevil Turan, AKP’nin önerdiği yeni anayasanın başkanlık sistemi şartına bağlanmasını kabul etmediklerini söyleyerek,  Başkana parlamentoyu feshetme, yargı organı üyelerini atama ve tek başına kararnameler çıkarma yetkisi tanıyan sistemin demokrasi getirmeyeceğini,yerel yönetimlerin güçlendirilerek,insana yakın, tanınabilir,kolay yönetilebilir, denetlenebilir, doğayla uyumlu ve demokratik bir yapı kurulmasının gerekli olduğunu vurguladı.

Giresun


3 Mayıs’ta Giresun İl Örgütü’nü ziyaret eden heyet, basın mensupları ile bir araya geldi. Ardından yapılan örgüt toplantısı ile Giresun’un sorunlarını ve örgüt işleyişini tartıştılar.

Heyet, Giresun'da partinin yeni siyaset anlayışını aktaran bir panele de katıldı

3 Mayıs akşamı gerçekleştirilen toplantı ile partililer ve parti dostlarıyla bir araya gelen eş sözcüler, yerel sorunlar ve Türkiye’nin gündemi konusunda fikir teatisinde bulundular.

Ordu

Turan ve Cangı, Ordu'da basın mensuplarına Yeşiller/Sol hakkında bilgi verdi

4 Mayıs tarihinde Ordu 19 Eylül Gazeteciler Derneği’nde bir basın toplantısı yapan eş sözcüler, barış süreci ve yeni anayasa hakkında görüşlerini dile getirdiler.Sinop’ta yapılacak nükleer santralle ilgili görüşlerini dile getirdiler.

Sevil Turan, “Çernobil faciasından sonra hükümetin en tehlikeli, pahalı ve kirli enerji olarak nükleeri seçmesi kabul edilemez. Fukishima Felaketi’nden sonra Japonya’da bulunan 54 reaktörden şu anda sadece ikisinin çalışır durumda. Bu durum gösteriyor ki işsiz kalan nükleer  şirketlerine Türkiye yeni piyasa olarak sunuluyor. Üstelik, Fransa-Japonya ortaklığında inşa edilecek Atmea 1 reaktörünün ise daha önce dünyanın hiçbir yerinde denenmemesi, Türkiye’yi bir nükleer deneme sahası olarak kullanılmak istenmesine göstergesidir.” diye konuştu.

Türkiye’nin enerji ihtiyacı bahanesinin arkasına sığınarak halkın iradesinin yok sayılmasının kabul edilemeyeceğini vurgulayan eş sözcü Sevil Turan, “Nükleer konusunda bilimsel gerçekleri yok sayan AKP Hükümeti’ni yenilenebilir, temiz ve güvenilir enerji kaynaklarına yönelmeye ve Nükleer sevdasından vazgeçmeye çağırıyoruz. Japonya’da nükleer karşıtı mücadele yürüten dostlarımızı da, Sinop’ta nükleer santral kurma girişiminden vazgeçilmesi için hükümetlerine baskı yapmaya davet ediyoruz.” dedi.

Fatsa’da Fikri Sönmez anması

Sinop'ta kurulması planlanan nükleer santral için Japonya ile imza atılması Yeşiller ve Sol Gelecek'in Fatsa'da gerçekleştirdiği basın toplantısı ile kınandı

Ordu’da sabah yapılan basın toplantısının ardından Fikri Sönmez anması için Fatsa’da gerçekleştirilen Doğrudan Demokrasi Deneyimi Fatsa etkinliğine Yeşiller/Sol eş sözcüleri Sevil Turan ve Arif Ali Cangı, MYK üyesi Gizem Kastamonulu ve PM üyesi İbrahim Akın katıldı. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, etkinliğe başlamadan önce Japonya ile Türkiye arasında imzalanan nükleer anlaşmasını kınayan bir basın açıklaması yaptı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan eş sözcü Cangı, Fatsa’ya sahip çıkmak ve yüzleşmek için 12 Eylül davasının takipçisi olmak gerekliğini belirtti. 12 Eylül davasından mahkumiyet çıkmasının bir dönemle hesaplaşmak için ilk adım olacağını, bunun içinde güçlü bir toplumsal desteğe ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Yerel yönetimlerde doğrudan demokrasinin gerçekleşmesi idealinin geçmişte Fatsa örneği ile yaşandığını belirten Turan, yerel yönetimlerin güçlendirildiği, katılımcı, şeffaf, kolay denetlenebilir, insana yakın bir idari sistemin gerekliğinin zorunlu olduğunu dile getirdi.

Panel, Hopa eski  Belediye Başkanı Yılmaz Topaloğlu, Çamlıhemşin Belediye Başkanı İdris Lütfü Melek ve PM üyesi Suat Baysal, Aydın Engin ve İstanbul İl Eşsözcüsü Naci Sönmez’in konuşmaları ile devam etti.

5 Mayıs sabahı Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş sözcüleri Sevil Turan ve Arif Ali Cangı,MYK Üyeleri Gizem Kastamonulu ve Fikri Sönmez, PM Üyesi İbrahim Akın ve Aydın Engin, İstanbul İl Eş sözcüleri Naci Sönmez ve İnci İşbulur, İstanbul İl YK üyesi Nazım Öztürk,  Fikri Sönmez’i mezarı başında anma etkinliğine katıldı.

Trabzon


5 Mayıs akşamı Trabzon il örgütü toplantısına katılan heyet, parti tanıtımı ve Türkiye gündemi değerlendirmesi yaptılar.

Çamlıhemşin’de Fırtına Vadisi direnişçileri ile toplantı


6 Mayıs sabahı Çamlıhemşin Belediyesi İdris Lütfü Melek’i ziyaret eden Eş sözcü Turan, MYK üyesi Kastamonulu ve PM üyesi Akın, Fırtına Vadisi direnişine katılan kişilerle biraray gelip partiyi tanıttılar ve bölgedeki sorunları değerlendirdiler.

İkizdere ziyareti

Yeşiller ve Sol Gelecek Heyeti İkizdere'de İkizdere Platformu Sözcüsü İsmet Elçi ile biraraya geldi

Aynı gün İkizdere’yi ziyaret eden heyet, İkizdere Platformu Sözcüsü İsmet Elçi ile biraraya geldiler ve HES direnişinin sonuna kadar destekçi olduklarını belirttiler.

Son durak Hopa


Heyet, Karadeniz gezisini 6 Mayıs akşamı Hopa’da parti dostları ile birlikte düzenlenen yemek ile sonlandırdı.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.