Yeşiller ve çevreciler nükleer atık trenine geçit vermiyor

Almanya’nın Gorleben nükleer atık deposuna ilerleyen trenin yolu, protestocular tarafından sık sık kesiliyor. Tren güzergâhında protestocular ile polis arasında arbede yaşandı, en az 12 kişi yaralandı.

Almanya’nın Gorleben nükleer atık deposuna ilerleyen trenin yolu, protestocular tarafından sık sık kesiliyor. Tren güzergâhında protestocular ile polis arasında arbede yaşandı, en az 12 kişi yaralandı.

Fransa’dan aldığı yaklaşık 123 tonluk nükleer atığı Almanya’nın kuzeyindeki Gorleben nükleer atık deposuna taşıyan tren, yoğun protestolar nedeniyle gecikmeli olarak seferini sürdürüyor.

Yaklaşık 50 protestocunun sabah güzergâh üzerindeki Morschen kasabasında bir köprüde düzenlediği eylem, nükleer atık taşıyan trenin 2,5 saat beklemesine yol açtı.

Tren yolu güzergâhında polisle çatışan gruptan 12 kişi yaralandı. Polis, raylara zarar vermek isteyen grubu biber gazı kullanarak dağıtmaya çalıştı. Kendini demiryoluna zincirlemek isteyen yaklaşık 16 çevreci ise gözaltına alındı.

Protestolar şiddetleniyor

Nükleer atıkları taşıyan özel konteynırlar, Gorleben deposuna 20 kilometre uzaklıktaki Dannenberg istasyonuna ulaştıktan sonra burada kamyonlara yüklenecek. Polis karayolunda geniş güvenlik önlemleri alırken, protestocular yolu işgal ederek atık sevkiyatını durdurmayı hedefliyor.

Cumartesi günü Gorleben kentinde yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı protestolar, Pazar günü daha da şiddetlendi. Sevkiyatı engellemek isteyen gruplara polis, biber gazı, cop ve tezyikli su kullanarak müdahale ediyor.

Güzergâh üzerinde yaklaşık 16 bin polis görev yapıyor. Aşağı Saksonya Eyaleti Emniyet Müdürü Hans-Werner Wargel, otonom grupların protesto gösterilerini şiddet eylemlerine dönüştürmesinden endişe ettiklerini söyledi.

Hükümete tepki büyük

Almanya’da önceki hükümet döneminde alınan karar, 2020 yılında tüm nükleer santrallerin kapatılmasını öngörüyordu. Ancak Angela Merkel liderliğindeki muhazakar-liberal koalisyon hükümeti, nükleer santrallerin kullanım sürelerini ortalama 12 yıl daha uzattı. Bu karara tepki gösteren çevreciler için son nükleer atık sevkiyatı daha da önem kazanmış durumda.

Eylemciler, Gorleben kentindeki nükleer atık deposunun artık kapatılmayacağı, kalıcı bir tesise dönüşmekte olduğu endişesini taşıyor. Fransa’dan gelen nükleer atıkların, bugüne kadarki en tehlikeli radyoaktif atıklar olduğunu belirten çevreciler, Gorleben tesisinin bunların depolanması için uygun yer olmadığını vurguluyor.

Kamuoyu anketleri, Alman halkının büyük bölümünün nükleer enerjiye olumsuz baktığını gösteriyor. Almanya halen enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 23’ünü, ülkedeki 17 nükleer reaktörden sağlıyor.

Deutsche Welle Türkçe)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR