DünyaManşet

Yeşiller Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı belgelerini sızdırdı

0

AB - USAAvrupa Parlamentosu‘nda Yeşiller Partisi grubunun önde gelen Alman milletvekilleri, devam eden Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) müzakereleri ile ilgili gizli belgeleri, bunun ‘kamu yararı’ ve ‘demokrasinin korunması’ için olduğunu gerekçe göstererek Cuma günü (7 Mart) sızdırdı.

‘TTIP’in, iç pazarın sosyal ve toplumsal açıdan yönetiminde demokrasinin araçlarını ortadan kaldırma riski bulunuyor’ diyen AP üyesi Sven Giegold, belgeleri yayımlama kararlarını savundu.

Yeşiller daha önce de AB ile ABD arasında planlanan serbest ticaret anlaşmasını eleştirmişti, ancak belgelerin geçen hafta sızdırması tartışmayı hararetlendirdi.

Partinin, kurduğu özel bir sitede yayımladığı Almanca belge, AB Bakanlar Konseyi’nin ABD ile müzakerelerde izleyeceği esasları içeriyor. Belgede aynı zamanda Yeşillerin, Konsey belgesindeki belli paragraflarla ilgili detaylı yorumları da bulunuyor.

18 sayfalık belgede buna rağmen net bir dil kullanılmıyor. Giegold da, yetki belgesinin ilk bakışta sürpriz bir şekilde olumlu gibi göründüğünü kabul ediyor. Ancak Giegold, ‘bürokrasi Almancası’nı’ bilenlerin, TTIP’in ‘piyasanın iddialı ve kapsamlı bir şekilde açılması anlamına geleceğini‘ kolayca göreceğini söyledi.

‘TTIP, parlamentonun yetkilerini elinden alacak’

Yeşiller özellikle yatırımların korunmasına ilişkin detaylı paragraflarla ilgili eleştirilerini net bir şekilde dile getiriyor: ‘Yatırımcılar ve şirket örgütleri korunacak ve kendilerine özel dava açma hakları tanınacak. Halk ve çevre ise arkaya atılacak!’

Konsey belgesinde, ‘Anlaşmanın, yatırımcılar ve devletler arasındaki anlaşmaların çözülmesi için etkin bir mekanizma oluşturması gerekir[…]’ deniliyor ve bu tahkim mekanizmasının, ‘orantısız, keyfi veya ayrımcı önlemlerin yasaklanması da dahil olmak üzere adil ve tarafsız bir muamele’ sağlaması öngörülüyor.

Yeşiller özellikle belgede muğlak gördükleri cümleleri eleştirerek, gelecekte ‘neyin ‘adil ve tarafsız’ olarak değerlendirileceğini parlamentoların, kamu kurumlarının ya da mahkemelerin değil, gizli tahkim kurullarındaki yatırım avukatlarının belirleyeceğini’ söylüyor.

Giegold, ‘Şunun altını tekrar tekrar çizmek gerekiyor ki, örneğin şirketlerin çevre kanunlarına ya da çalışan haklarına saldırdığı uluslararası tahkim kurulları, Avrupa’daki parlamentoların yetkilerini ellerinden alabilecek’ dedi.

Yeni bir araştırmayı değerlendiren, Avrupalı Yeşillerin önümüzdeki Avrupa Parlamentosu seçimlerindeki önde gelen adaylarından Ska Keller, TTIP sayesinde petrol ve doğalgaz şirketlerinin, hidrolik kırma konusundaki katı düzenlemeler ve yasaklardan dolayı milyarlık tazminat davaları açabileceğini söyledi.

Keller, ‘TTIP ile şirketler, çevre ve toplumsal standartlara karşı çok kapsamlı şikayet haklarına sahip olacak’ dedi.

‘Demokrasiyi korumak’ için tabu yıkıldı

TTIP müzakereleri gizlilik içinde yürütülüyor ve Giegold da belgeyi sızdırarak bir tabuyu yıktığının farkında. Giegold, Alman Yeşil Parti’nin sitesinde yayımlanan bir röportajında bu kararını savundu.

AP üyesi, ‘TTIP, kamu çıkarlarını ciddi bir şekilde ilgilendiriyor. Transatlantik ticaret anlaşması, demokratik etki alanımızı kendi içinde hapsedebilir. Bu sebeple gizli yetkiyi yayımlama kararı aldım. Benim açımdan demokrasinin korunması, Komisyon’un rahatsız edilmeden, arka odalarda gizli görüşmeler yürütme isteğinden daha önemli’ dedi.

Yeşiller, Avrupa Komisyonu’nu, kamuyu bilerek sürece dahil etmeden müzakere yürütmekle suçluyor:

‘Sivil toplum dışarıda kalırsa büyük şirket lobilerinin imtiyazlı erişimi söz konusu olacak. Standartların bu şartlar altında karşılıklı tanınırlığının sağlanması ve uyuma sokulması, çevresel damping açısından ciddi bir vaka oluşturma riskini getiriyor. Genetiği değiştirilmiş mısır türlerine münferit olarak izin verilmesi, barajda çatlaklara yol açabilir. Antibiyotik bulaşmış etlerin ithalatının önüne geçmek bile mümkün olmayacak.’

AB ile ABD arasındaki TTIP müzakerelerinin dördüncü turu, Pazartesi günü (10 Mart) Brüksel’de başladı. Müzakerelerdeki gizliliğe tepkiler karşısında AB, Ocak ayında şirket yatırımlarının korunmasına ilişkin görüşmeleri üç ay süreyle askıya almıştı.

EurActiv Almanya

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.