Avrupa'da Yeşil DalgaDünyaGünün ManşetiManşet

Yeşil vekiller von der Leyen’i desteklemeyecek

0

Avrupa Komisyonu başkanlığı için aday gösterilen Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’e Yeşiller’den destek çıkmadı. Leyen, muhafazakarlar ve orta sol’un desteği için çalışıyor.

Avrupa Komisyonu’nun başkanlığına aday gösterilen ilk kadın politikacı olan Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen Brüksel’de Avrupalı parlamenterlerini ikna etmeye çalışıyor. Ancak iklim değişikliğiyle mücadele vaatleri Yeşil milletvekilleri için yeterli olmadı.

Reuters’in haberine göre, Muhafazakar Alman Savunma Bakanı, önümüzdeki hafta Parlamento’nun desteğini hala kazanabilir, ancak Yeşiller’in destek vermekte isteksiz davranması Leyen’in Doğu Avrupa’da Rusya’ya karşı daha sert bir tavır takınılmasını isteyen milliyetçilerin desteğine daha fazla güvenmesine yol açıyor.

Hollandalı Yeşil milletvekili Bas Eickhout,  Reuters’e verdiği demeçte Von der Leyen için, “Tüm yanıtları kaçamaklı… Onu tanımıyoruz” dedi: “Somut olarak ne yapacağını belirsiz.”

Alman Yeşiller Partisi’nden Parlamentoya seçilen Ska Keller de facebook hesabından şu açıklamayı yaptı:

“Bugün Ursula von der Leyen’den, hukukun üstünlüğü ya da iklimle ilgili somut teklifler duymadık.  Değişim için bir göreve seçildik ve değişimin onunla nasıl mümkün olacağını öngöremüyoruz. Avrupa Parlamentosu’ndaki Yeşiller / EFA olarak adaylığını önümüzdeki hafta desteklememeye karar verdik. ”

“İklim seçimlerinden” sadece birkaç hafta sonra, Ursula von der Leyen iklim acil durumunu görmezden geliyor ve hatta Avrupa Parlamentosu tarafından daha önce kararlaştırılmış olandan daha düşük iklim hedeflerini amaçlıyor. Ms. Von der layen kesinlikle bizim destekleyeceğimiz Komisyon Başkanı değildir! Basın bültenimizi buradan okuyun https://www.greens-efa.eu/…/greens-efa-to-vote-against…/ “

Dış ticaret görüşmelerinden antitröst kararlarına,  500 milyon Avrupalıya yönelik kapsamlı bir politikaya sahip güçlü bir pozisyon olan Avrupa Komisyonu Başkanlığı, 2 Temmuz’da AB liderleri tarafından von der Leyen’e teklif edilmişti. Leyen, seçilirse bu göreve getirilen ilk kadın politikacı olacak.

Bununla birlikte, Mayıs seçimlerinden sonra parçalanmış bir Avrupa Parlamentosu, aday gösterilmesini daha da zorlaştırdığı için 751 sandalyenin 74’üne sahip olan Yeşilleri kaybetmek, von der Leyen için orta solun desteğini önemli hale getiriyor.

Yeşiller, Alman Şansölyesi Angela Merkel‘in önderliğini yaptığı, muhafazakar kanattan gelip Lüksemburg’da  Jean-Claude Juncker’ının yerine geçecek olan von der Leyen’e oy kullanıp kullanmayacaklarına henüz karar vermediler. Von der Leyen’in onaylanması için 751 kişilik parlamentodaki 376 oy çoğunluğunun desteğine ihtiyacı var.

Uzmanlar, 2009-2012 avro bölgesi krizinin yanı sıra Britanya’nın Brexit kararı ve extremist partilerin yükselişiyle zayıflamış olan AB’nin, kaynaklarını güçlendirmek için güçlü bir komisyon başkanına ihtiyaç duyacağını söylüyor.

Ursula Von der Leyen, Avrupa Parlamento Başkanları Konferansı’nın ardından Brüksel’de, 10 Temmuz 2019’da yapılan görüşmelerin ardından medyaya bilgi verdi. Aday gösterilmesinden bu yana ilk kamu politikası yorumunda von der Leyen, yükselen bir Çin, öngörülemeyen bir ABD yönetimi ve iddialı bir Rusya ile küresel sahnede mücadele ettiği için AB’nin birleştirilmesi gerektiğini söyledi: “AB ilkelere dayanıyor. Bu temel; hukukun üstünlüğüne saygı ”dedi. Leyen, bir grup liberal milletvekiline de AB’nin ekonomisinin rekabet edebilirliğini arttırmanın da hayati önem taşıdığını belirtti.

Alman Savunma Bakanı, ‘Yeşil şüpheciliğe’ rağmen, 2050 yılına kadar AB’nin karbon nötr hale gelmesine gönülden destek verdiğini ve birliğin çevre dostu politikaların semeresini görmesi gerektiğini kaydetti. Von der Leyen, AB ‘nin ‘tek Pazar’ reformlarını ilerletmesi, NATO’yla ortak savunma kapasitelerine yatırım yapılması ve ABD’ye karşı “daha iddialı” olunması gerektiğine de dikkat çekti.

60 yaşındaki eski bir jinekolog ve yedi çocuk annesi olan von der Leyen, ülkelerin kriterleri karşılaması koşuluyla, avro bölgesini genişletmek ve Schengen bölgesini büyütmenin gereğine dikkat çekti; AB’nin Batı Balkan ülkelerini de içerisine almaya hazır olması gerektiğine işaret etti.

Von der Leyen, hukukun üstünlüğü konusunda eski Komisyon’dan daha sert olacağı ve başarısız iltica sistemindeki; liberal, varlıklı Batı Avrupa ile komünizm sonrası Doğu Avrupa’da farklılaşan uygulamalarda reform vaat etti. Britanya ile ‘boşanmanın’, AB ve Londra arasında gelecekte iyi bir işbirliği şansını zehirlememesi gerektiğini belirten von der Layen, Meclis’te bulunan bir İngiliz milletvekiline “Kalmanızı istiyoruz” dedi.

Seçimi kazanması durumunda Komisyon’da cinsiyet dengesi istediğini söyleyen Layen, Hollandalı Sosyalist Frans Timmermans’ın şu anda AB’nin Rekabet Başkanı olan Danimarkalı liberal Margrethe Vestager’la birlikte ilk yardımcısı olacağını söyledi.

Ursula von der Layen, Parlamento’da 182 sandalyeye sahip muhafazakar Avrupa Halk Partisi’ne (EPP) ve büyük olasılıkla 108 milletvekili olan liberallere güvenebilir. Ama daha fazla oy ihtiyacı var. Yeterli desteği sağlayamamak birlik ve kendisi için utanç verici bir gecikmeye neden olacak ve hatta AB ülkelerini başka bir aday aramaya itecek.

You may also like

Comments

Comments are closed.