ManşetEmekTürkiye

Yeşiller Partisi’nden BBC grevine dayanışma ziyareti

0

BBC İstanbul Bürosu‘nda yerel sözleşmeyle çalışan gazetecilerin, işveren ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile yürütülen Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin uzlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine başlattıkları grev sürüyor.

Taksim Gümüşsuyu’nda bulunan BBC Bürosu önünde yapılan grevin 14’üncü gününde Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Koray Doğan Urbarlı ve beraberindeki parti heyeti gazetecileri ziyaret etti.

Gazetecilerin grev kararı almalarına giden süreci, sorunları dinleyen Urbarlı, “Daha ayrıntılı şekilde dinleyince isteklerin ne kadar insani ve makul olduğunu ve onlara yaşatılan bu sürecin nasıl haksız bir süreç olduğunu tekrar gördük, anladık” diyerek ziyareti ardından şu değerlendirmelerde bulundu:

“Türkiye’de bilindiği gibi bir resmi enflasyon var. Bir de gerçek enflasyon var. Bırakın resmi enflasyonu, gerçek enflasyonun altındaki her ücret artışı önerisi bile aslında çalışanların maaşlarını indirmesi demektir. Grevdeki çalışanlara ise resmi enflasyonun çok çok altında bir artış önerisi getirilmiş durumda. Ben bu sürecin kısa zamanda sona ermesini umuyorum. Basın sektöründeki sendikalaşma oranı ve grev geçmişi düşünüldüğünde de BBC’deki grevin haklarını alamayan ve bin bir zorlukla çalışan tüm basın emekçileri için bir umut olabilmesini diliyorum.”

BBC grevi 14 Ocak’ta başladı

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, BBC İstanbul ofisinde çalışan gazetecilerin Haziran ayında sendikalarına üye olduğunu ve toplu sözleşme görüşmelerine başlamak için yetki başvurusunda bulunduklarını belirterek, yetkiyi aldıktan sonra ise 9 Ağustos 2021’de TİS görüşmelerinin başladığını hatırlattı. 6 ay boyunca işverenle yaklaşık 10 görüşme yaptıklarını anımsatan Durmuş, anlaşma zemininin sağlanamaması üzerine 14 Ocak tarihinde greve başladıklarını dile getirdi. TGS Başkanı Durmuş, bugün yaptığı bir açıklamayla insani taleplerin karşılanması çağrısında bulunuyor.

Maaşlar yüzde 50 eridi

Gazetecilerin eriyen ücretlerini telafi etme taleplerinin olduğunu vurgulayan Durmuş, “BBC ile birbirimizi anlamadık. BBC’nin, Türkiye’deki durumu anlayamadığını düşünüyorum. Türkiye’de herkesin malumu iki enflasyon var. Birincisi TÜİK’in baskılanmış enflasyonu, bir diğeri de gerçek enflasyon. Arkadaşlarımız en temel derdi 2 yıl içerisinde ücretlerinde yaşanan yüzde 50’lik erimeydi. Greve çıkmadan önce bize gelen en son teklif yüzde 20 idi. Yüzde 20’lik bir zam gazetecilerin ücretlerinde yaşanan erimeyi telafi etmeyeceğini söyledik ve greve başladık” diyerek süreci anlatıyor.

‘Dört TİS imzalandı, başarıya ulaşacağını düşünüyorum’

Durmuş sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu son enflasyon rakamlarıyla birlikte artık kuşa döndü denir ya kuştan da küçüldü. Gazeteciler ciddi bir geçim sıkıntısı içerisindeler. Bunda tabi ki uzun bir süredir sendikasızlığın, toplu sözleşmesiz çalışmanın da etkileri var. Ama bir değişim var. Artık gazeteciler de bunu görüyorlar. Sendikalara yönelik ilgi arttı, toplu sözleşme talepleri de arttı. Sendika olarak son bir yılda 4 tane TİS imzaladık. BBC 5’inci olacak. Başka bir yerde ise hala masadayız. Totalde 6 yeni sözleşme imzalamış olacağız. Yaratılan yoksulluğu ortadan kaldırmak için bir çaba var. Bunun da başarıya ulaşacağını düşünüyorum.”

‘İnsani talepleri sözleşmeyle sonuçlandırmaya çağırıyoruz’

Greve çıktıktan sonra da işverenle görüşmelerinin devam ettiğini söyleyen Durmuş, “Belki önümüzdeki günlerde bizleri de tatmin edecek bir teklifle bu süreci başarıyla bitirmiş oluruz. BBC işverenini, bir an önce buradaki meslektaşlarımızın gerçekçi ve insani olan taleplerini, bu süreci daha uzatmadan sözleşmeyle sonuçlandırmaya çağırıyoruz” diyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.