Ekolojiİklim KriziManşetYeşillerden

Yeşiller Partisi: Flamingo cenneti mezar oldu

0

Yeşiller Partisi, Tuz Gölü’nde yavru flamingoların toplu ölümüne ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. “Flamingo Cenneti Mezar Oldu” başlığı taşıyan açıklamada gelişmeleri kaygıyla izledikleri belirtildi.

Tuz gölü çevresinin Türkiye’nin en az yağış alan bölgelerinden biri olduğu belirtilen açıklamada “Tuzcul ekosistem özellikleri gösteren bu coğrafya özel çevre koruma bölgesi statüsüne sahip. Flamingolar başta olmak üzere başka birçok canlıya ev sahipliği yapan Tuz Gölü, canlıların yaşam alanı olmanın yanı sıra Türkiye’nin tuz üretimi için de önemli bir merkez” denildi.

‘Su kaynaklarına set çekildi’

Orta Anadolu’da on, on beş yılda bir yaşanan kurak dönemlerin iklim krizinin etkisiyle hem daha sık hem de daha yoğun görülmeye başladığı vurgulanan açıklamada “Bu yıl tüm şiddetiyle yaşanan kuraklıkla baş etmeye çalışan çiftçiler, Tuz Gölü’nü besleyen su kaynaklarına setler çekerek suyu tarımsal üretim için kullandılar. Bu durum, gölün kurumasına ve dolayısıyla burada yaşayan yavru flamingoların topluca ölmesine neden oldu” ifadeleri yer aldı.

İklim ve ekolojik krizin ortak sonucu

Tuz Gölü’nde yaşanan felaket iklim ve ekoloji krizinin sonuçlarını bir arada barındırdığı ifade edilen açıklamada “İklim krizine bağlı kuraklıkların sıklığının arttığı hatta kalıcı hale geldiği bir dönemde ekosistemlerin ve barındırdıkları canlı türlerinin korunması için kalıcı önlemlerin alınması, izleme ve denetleme çalışmalarının ödün vermeksizin yapılması gerekiyor” denildi.

Açıklamada “Ayrıca bölgede yaşayan çiftçilerin uyguladığı sulu tarım pratiklerinin gözden geçirileceği uyum programlarının hazırlanması ve onarıcı tarım yöntemlerini içeren tarım politikaları için vakit kaybetmeden harekete geçilmesi elzemdir” denilerek bu adımların atılması için ilgili bakanlıklara çağrı yapıldı.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.