ManşetYeşillerden

Yeşiller Partisi : “Hayvanlara yönelik şiddet ve cinayetler TCK kapsamına alınsın.”

0

Yeşiller Partisi bugün yaptığı basın açıklamasında Bornova’da bir kedinin öldürülmesine karşılık 500 TL ceza kesilmesini kınadı ve hayvanlara yönelik şiddete son verilmesi için ciddi yasal düzenlemelerin gerçekleştirilmesi çağrısı yaptı. Açıklama şöyle:

“İzmir Bornova’da bir kedinin bir grup genç tarafından tekmelenerek ve başı ezilerek öldürülmesi vicdanı olan herkesi dehşete düşürdü. Önce hayvanı hayvana kırdırmaya çalışan zihniyet bunda başarılı olamayınca masum bir hayvanı hunharca öldürdü. Biz bundan bir kamera sayesinde haberdar olduk. Türkiye’nin ve dünyanın her yerinde her gün yüzlerce hayvan buna benzer saldırılara maruz kalıyor ve Bornova’dakine benzer saldırılar her an, her saniye devam ediyor…

İnsanların sırf eğlence amacıyla masum canlılara zarar verme isteğinin kökeni insanın doğanın efendisi olduğu düşüncesi. Bornova’da gençler sırf zevk için bir kediyi öldürüyor, yunuslar insanları eğlendirmek amacıyla küçücük havuzlara hapsediliyor, İspanya’da boğalar gelenek adı altında binlerce insanın gözü önünde katlediliyor, Kanada’da foklar kürkleri uğruna sopalarla dövülüyor, sırf güzel gözüküyor diye kuşlar ve papağanlar tropik bölgelerdeki doğal yaşamlarından koparılıyor… Buna benzer daha nice acı öykü yaşanıyor her gün dünyada. Neden? Çünkü “insanoğlu doğaya ve hayvanlara göre üstün!” Peki durup düşünelim o zaman, insanoğlu ne? Bu doğa ve hayvanlar olmadan yaşayabilir miyiz? Yiyip içebilir, nefes alabilir miyiz? Hayır! O zaman biz de, Bornova’da tekmelenen kedi, havuza hapsedilen yunus, kafese kapatılan papağan ve her gün dünyada insanlar nedeniyle acı çeken tüm hayvanlar gibi doğanın bir parçasıyız. Onlardan farkımız yok; onlardan üstün değiliz! Hepimiz aslında bir bütünün parçasından başka bir şey değiliz. Hepimiz, aslında bir’iz.

İşte bu yüzden, Bornova’da o kediye atılan tekme aslında bize de atıldı. Havuzlara biz hapsediliyoruz, doğal yaşamımızdan koparılıp satılan da yine biziz. Ama kanunlarımız öyle demiyor. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında yasak olan hayvanlara kötü muamele ve işkence, Kabahatler Kanunu çerçevesinde cezalandırılıyor. Yani bizi insanlığımızdan soğutan suçlular idarî para cezasını ödemeleriyle tüm hukuksal sorumluluklarını yerine getirmiş oluyor. Nitekim Bornova’daki olayda zanlıların 500 TL gibi bir miktarla hayatlarına devam edecekleri öngörülüyor. Tüm dünya duysun: Masum bir canın bedeli ülkemizde sadece 500 TL!

Bu düzen, hayvanlara karşı şiddeti teşvik etmekten başka bir işe yaramıyor. O yüzden derhal değiştirilmeli! Hayvanlara karşı kötü muamele, şiddet ve işkence derhal Türk Ceza Kanunu kapsamına alınmalı ve caydırıcı olacak şekilde cezalandırılmalıdır. Suçlular kendi hayatlarına basit para cezalarıyla geri dönememelidir. Daha caydırıcı cezalar verilmeli, suçlular zorunlu kamu hizmetine tabi tutulmalıdır.

İnsanın beyni ve zekasıyla kurduğu dünya imparatorluğunda hayvanların yeri bizden daha aşağıda değil. Biz onlarız, onlar da biz. O yüzden, eşit suça eşit muamele istiyoruz! Hayvana yönelik şiddet Türk Ceza Kanunu kapsamına alınsın! Anayasaya tüm hayvan haklarını garanti altına alan hükümler eklensin.

Önümüzdeki hafta sonu İzmir, Ankara ve İstanbul’da hayvan hakları savunucuları tarafından  yapılacak protesto gösterilerini destekliyoruz.”

Yeşiller Partisi

Basın Bürosu”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.