DünyaManşet

Yeşiller: Berlin’de enerji üretimi kamunun olmalı

0

Almanya’nın başkenti Berlin’de halk elektrik üretiminin eyaletin sorumluluğuna geçmesi için referanduma gidecek. 3 Kasım 2013 Pazar günü Berlinliler elektrik şirketlerinin devletleştirilmesi veya özel sektörde kalması için karar verecekler.

Referandumda ‘evet’ oyu verilmesi çağrısında bulunan Yeşiller Partisi, “Enerji tedariki en önemli genel kamu hizmetidir. Büyük holdinglerin elinde olan bu hizmeti holdingler Berlinlilerin ihtiyaçlarından ziyade kendi çıkarları çerçevesinde yürütmektedirler. Oysa Berlin eyaleti, kendine ait elektrik kurumuyla elektriğini üretip satabilir. Böylesi bir kurum elektrik faturasını ödeyemeyen yoksul ailelerin elektriğini kesmek yerine bu ailelere yardım edebilir.” açıklamasını yaptı

Hamburglular geçtiğimiz eylül ayında benzeri bir halkoylamasıyla kendi elektriklerini üretip satma kararı almıştı.

Yeşiller Partisi; elektrik, su, doğalgaz gibi kamu hizmetlerinin özel sektör yerine tekrar kamuya ait olmasını istiyor. Yeşiller, halk oylamasında sadece Alman vatandaşı olanların oy hakkına sahip olmalarını eleştirerek, “Bu bizim karşı çıktığımız bir uygulamadır. Kuruluşumuzdan bu yana parti olarak Almanya’da yaşayan herkesin oy hakkına sahip olması için siyasi mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.” açıklamasını yaptılar.

Berlin’in en büyük elektrik üreticisi Vattenfall İsveçli bir şirkete ait.

( Haber3 .com )

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.