Hafta SonuManşet

Yeşil Mutfak Denemeleri- Salata aşkına

0

Darda kaldığımda, yeterince zamanım olmadığımda ama aynı zamanda doymam gerektiğinde en kolay çözümüm; salata. Besleyiciliğini serbest atışla zenginleştirebildiğiniz her öğünün yemeğidir bence.

Girişten anlayacağınız üzere bu hafta salata yaptım, size bu satırları yaparken sindirim işlemine başladım bile. Yine evde neler varsa onlardan çıktı adını uydurduğum üzere patlıcan közlü salata.

Bu sene evde patlıcan közlerimize değişik bir hava katmak istedik. Bayramdan önce pazarda kalan son güzel domatesleri toplamıştık annemle, sağlam ezik ne kadar varsa. Eziklerinden bizim salçaları çoğaltmaya karar verdik. Hali hazırda yeterince yaptığımıza ikimizde ikna olmuştuk aslında ama bunlar da yeni denemelerimizde başrol oldular. Bildiğimiz gibi domatesi rendeleyip biraz kaya tuzu ile kaynattıktan sonra daha önce hazırlayıp buzluğa attığımız patlıcan közün bir kısmını çözdürüp domates sosunun içine kattık. Domateslerin suyunu biraz çektirip- sade halinden biraz daha katı-kıvamlı olsun istedik- iyice karıştırıp garnitür niyetine kullanmak üzere kavanozladık.

Gittiğim her yerden hediyelik eşyadan çok yöreye has yiyecek toplamayı seven ben bayram tatilini fırsat bilip Sakız Adası’na gidince, yörenin meşhuru mastello peyniri almadan gelemezdim. Bizim hellime hayli benzeyen peynirin bizim tadabildiğimiz farkı daha az yağlı daha yumuşak oluşuydu. Süper ev sahibimiz Mike’in dediğine göre ise sebebi inek sütünden değil keçi sütünden yapılıyor oluşuymuş.

Yukarıda bahsi geçen patlıcan köz ve mastello nasıl birleştiler derseniz, şöyle oldu.

Malzemeler:

SAM_1021

  • 2-3 kaşık patlıcan domates köz
  • Marul, roka, maydonoz (istediğiniz kadar)
  • 1 avuç kruton (küp küp doğranıp kızartılmış ekmek parçaları)
  • 3-4 kuru kayısı
  • 1 küçük kırmızı soğan- 2 diş sarımsak
  • Mastello (ya da hellim peyniri)
  • Mısır unu, zeytinyağı, limon, pul biber, kekik, nane

Hazırlanışı:

Önce krutonları hazırladım. Büyük miktarlarda hazırlamak isterseniz en pratik yolu fırınlayarak yapmak aslında ama ben kahvaltıdan kalan kızarmış ekmekleri kullandığımdan fırınlamadım. Sadece kızarmış ekmekleri küp küp doğradım, tost makinesinde 2-3 dakika ısıttım, sonra üzerlerine biraz zeytinyağı gezdirip sarımsak ve baharatlarla marineledim, kenara aldım. Tarifte mastello kullandım ama hellim de ala iş görür, maksat kızartmalık peynir olsun. Ben adada gördüğüm üzere mastelloyu biraz mısır ununa bulayıp kısık ateşte tavada çevirdim ve üzerine limon sıktım. Hellim kullanıyorsanız direk tavada ya da tost makinesinde kızartabilirsiniz. Peyniri kızarttığım tavada hiç temizlemeden krutonları biraz daha baharatlayıp çevirdim, kenara aldım. Son olarak patlıcan közü de biraz zeytinyağı ve sarımsakla lezzetlendirip tavada çevirdim. Son iş bütün malzemeleri birbirine karıştırmak oldu. Yeşillikler, patlıcan köz, krutonlar üzerine ince ince doğranmış bir küçük kırmızı soğan ve bahçeden toplayıp kuruttuğumuz kayısılarla birleştiler. Üzerine kızarmış peynir, biraz daha zeytinyağı ve limon, afiyet olsun!

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.