Hafta SonuManşet

[Yeşil Mutfak Denemeleri] Kuru Meyve ve Cevizli Ekmek – Sevin Turan Bettscheider

0

Yeni yıla arkadaşlarla, güzel bir akşam yemeği hazırlayarak girdik. Yemekte balangıç olarak salata, daha sonra kabak çorbası ve ardından ana yemek olarak asya usulu taze tuna (ton) balığı vardı. Balığın yanında teriyaki sosuyla sotelenmiş yeşil sebze ve hindistan cevizi sütlü pilav eşlik etti. Tatlı olarak ta herkesin ortak kararı çikolatalı sufle masada yerini aldı. Çok lezzetli ve eğlenceli bir yemekti.

25

Ekstra olarak peynir tabağı ve onun yanında kuru meyve ve cevizli ekmeğide unutmamak lazım. Genelde şarabın yanında verilen peynir tabağında lezzet olarak birbirini tamamlayan değişik ekmekler olur. Bu tarifte onlardan biri.

Arkadaşlarımızdan biri kuru meyveyi sevmediği için bu ekmeği iki çeşit yaptım. Diğerinin içine ceviz, ayçekirdeği içi ve keten tohumu ekledim. Özellikle eski kaşar veya gouda peyniriyle çok lezzetli oluyor.

Bu ekmekte üç ayrı un çeşidi kullandım. Beyaz un, daha önce baget ekmekte bahsettiğim dinkel (spelt un)un ve çavdar unu.

Gelelim tarife : 

23

6 kişilik

Malzemeler:

450 gr un

180 gr dinkel(spelt un)

400 gr çavdar unu

25 gr tuz

30 gr yaş maya

50 gr tereyağı

2 tatlı kaşığı bal

550-650 ml su

80 gr kuru kayısı

90 gr kuru incir

60 gr kuru üzüm

300 gr ceviz

Yapılışı:

Un ve tuzu karıştırın ve ayrı bir kapta mayayı biraz suyla açın. Diğer tarafta kuru meyveleri küçük parçalara ayırın.

Daha sonra unun içine mayayı, balı ve suyu ekleyerek yoğurmaya başlayın. Tereyağınıda küçük parçalara ayırıp ekledikten sonra pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar yoğurun. Yumuşak kıvamlı ama ele yapışmayan bir kıvamda olacak. Kuru meyveleri ve cevizi eklemeden hamuru ikiye böldüm(kuru meyveli ekmek fazla olacak şekilde).

24

En son kuru meyveleri ve cevizi ekleyip yoğurduktan sonra yaklaşık 1- 1,5 saat oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın. Diğer hamura ceviz, ayçekirdeği içi ve keten tohumu ekleyip mayalanmaya bıraktım.

Hamur mayalandıktan sonra istediğiniz şekli verin ve bir kez daha mayalanması için bırakın. Ben uzun kek kalıbında yaptım. Hamur kek kalıbında 2 katına çıkınca 170 derecede 45-60 dk pişirin. (fırınınıza göre değişiklik gösterir) 45 dakikadan sonra kontrol edin. Afiyet olsun…

 

Bu tarif greenandsweet.wordpress.com/ dan alınmıştır

26-Sevin-Turan-Bettscheider

 

Sevin TURAN BETTSCHEIDER

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.