Hafta SonuManşet

[Yeşil Mutfak Denemeleri] İrmik Helvası – Sevin Turan Bettscheider

0

Uzun bir aradan sonra kolay bir tarifle geri dönüş yapıyorum. 1 aylık yoğun çalışma döneminden sonra herşey rayına oturdu ve part-time işime ve evde tarif denemelere geri dönüş yaptım.

39

Çocukluğumdan beri en sevdiğim tatlılardan biri olan irmik helvasını yaptım dün. Öyle çok özelliği olan bir tatlı olmamasına rağmen, sanırım  malzeme açısından az ve yapılış açısından da kolay olması nedeniyle tatlı krizlerimin kurtarıcı tatlısı diyebilirim. (irmik tatlısıda aynı derecede) Hangi tarifi yazsam diye düşünürken, hazır yaptım bari tarifini de paylaşayım dedim.

Birçok kez denememe rağmen hiç birinde çok istediğim sonucu alamamıştım. Her seferinde kafadan tarif uydurduğum, bazen irmiği aceleye getirip fazla kavurduğum, bazen şekerini fazla kaçırdığım,  bazen kuru ,bazen sulu yaptığım helvayı sonunda birkaç yıl önce istediğim bir kıvamda yapmayı başardım. Bu kadar denemelerim ne oldu, tabi afiyetle her yapışımda tatlının sonunu gördüm. Şeker oranı olarak biraz az, tereyağlı, vanilyalı ve ayçekirdekli irmik helvası tarifimi sizinlede paylaşmak istedim.

İrmik Helvası

38

100 gr tereyağı

150 gr irmik

500 gr süt

200-250 gr şeker

vanilya çubuğu

20 gr ayçekirdeği içi

Yapılışı:

36

37

Tereyağını erimesi için tavaya koyun. Kısık ateşte ayçekirdeği içini ve irmiği ekledikten sonra aralarda karıştırarak yavaş yavaş renk almasını bekleyin.  Diğer tarafta sütü, şekeri ve vanilya çubuğunu bir kapta kaynatın. İrmik kahverengi renk alınca kaynamış sütü yavaşca yedirin. İkiside sıcak olduğu için hızlı kaynıyor. !!!Sıçramasına ve taşmasına dikkat edin. Sütü ekledikten sonra biraz karıştırıp tencerenin kapağını ve ocağı kapatın. Benim ocağım elektrikli olduğu için , ocağın altını sütü ekleyip, karıştırıyorum ve çekmesini beklemeden kapatıyorum, ocak soğuyana kadar zaten sütü çekiyor.  Gazlı ocakta sütü karıştırarak biraz çekmesini sağladıktan sonra ocağı ve kapağını kapatabilirsiniz. Biraz dinlendikten sonra, yanında da vanilyalı dondurma varsa tamamen yemeğe hazır.

Afiyet olsun …

40

 

Sevin Turan Bettscheider

greenandsweet.wordpress.com/

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.