Hafta SonuManşet

[Yeşil Mutfak Denemeleri] Balkabağı çorbası – Sevin Turan Bettscheider

0

Yeşil mutfağa transfer var! Birkaç ay önce Almanya’ya uğurlamadan önce Yeşil Ev’de yemeklerini keyifle yediğimiz Sevin yeşil mutfak denemeleri ile artık aramızda. Uludağ Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu olan Sevin, çocukluğundan süregelen tatlı ve yeme sevdasını 2011 yılında profesyonel olarak devam ettirmeye karar verip Mutfak Sanatları Akademisi’nde Pastacılık ve Ekmekçilik üzerine aldığı eğitimi uluslararası otel mutfaklarında edindiği tecrübelerle pekiştirdi. Şu anda yemek ve tatlı merakını kişisel internet sitesi üzerinden gideren ve lezzetli tariflerini bizlere ulaştıran Sevinle birlikte Yeşil Mutfak Denemeleri için güçlerimizi birleştirmeye karar verdik. Mutfak yolcuğuna aynı gemiye atlayarak başlamış iki MSA’lı olarak sizleri daha sık ve özgün tariflerle buluşturmayı ve tarifleri yaparken bizim kadar zevk almanızı umuyoruz.

Sonbahara girdik, artık havalar soğumaya başladı. Sanırım Almanya’da hava değişiminin etkisini daha erken görüyoruz. Havalar soğuyunca mutfaktan eksik etmediğim çorba sezonunu 1 ay öncesinden açtım. Değişik çorbalar yapmaya alışık değildim çünkü annem evde bizim oralardan çorbalar yapardı. Artvin’e özgü peynirle yapılmış lahana çorbası ve ısırgan otlu çorba benim en sevdiklerimden. Anne tarifleri bir başka güzel oluyor tabi… Değişik tarifler denemeyi ve çorbayı kalın kıvamda içmeyi eşimden öğrendim.

Sonbaharının renkleri gibi bu aralar her yerde rengarenk kabaklar görmeye başlamışken balkabaklı çorba tarifi iyi olur diye düşündüm. Bu tarifi daha önce birkaç kez denedim ama bu sefer ki tarif malzeme bakımından biraz farklı oldu çünkü evdeki malzemelere göre tarifi değiştirdim. Evde bal kabağı, pırasa, havuç ve yer lahanası vardı. Normalde pırasa yerine soğan kullanıyorum ve yer lahanası kullanmıyorum.

Balkabağı burda küçük, yuvarlak kavun boyunda, adına ‘Hokkaidokürbis’ deniliyor. 500 gr ile 1,5 kg ağırlığında değişen ince kabuklu bir kabak çeşidi.

IMG_0004Balkabağı Çorbası

Malzemeler:

300 gr balkabağı ( kabağın yarısından biraz fazla)

1 adet pırasa (yoksa soğan)

6 adet havuç (küçük)

2 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı

Ceviz büyüklüğünde taze zencefil

Yarım yer lahanası (isteğe bağlı)

Yarım kurutulmuş acı biber

1 tatlı kaşığı köri,

1/2 tatlı kaşığı kimyon, taze kişniş

Tuz, karabiber

600 lt su

200 gr yoğurt veya krema

Hazırlanışı: IMG_0434

Balkabağını tartınız yoksa, gr olarak değilde göz kararı koymak isterseniz, ben üste tarif ettiğim kabağın yarısından biraz daha fazla kullandım. Diğer kısmını tatlı denemem için ayırdım.

1. Balkabağını,havucu ve yer lahanasını küp küp doğrayın. Çorba püre hale geleceği için boyutunun çok önemi yok ama eğer içinde parça halinde sebze bırakmak isterseniz kesimine biraz özen gösterebilirsiniz. Piştikten sonra sebzeden biraz kenara ayırın. Püre yaptıktan sonra kenara ayırdığınız sebzeleri içine ekleyebilirsiniz. Pırasa, zencefil ve acı kırmızı biberi (isteğe bağlı) de ince ince doğruyoruz.

2. Tereyağını ve doğradığınız bütün malzemeyi tencereye koyuyoruz ve sote ediyoruz. Tuz, kimyon, köri ve karabiberide ekliyoruz. Yukarıda oran verdim ama baharatta oran olayına çok inanmıyorum. Herkesin kendi damak tadı var ona göre baharat oranlarını değiştirebilirsiniz. Baharatlarla beraber biraz daha sote ediyoruz. Almanya’ da gördüğüm kadarıyla ‘Gemüse Brühe’ dedikleri sebze suyu yanibulyon (sebzeli çeşni) çok kullanılıyor. Bu ürünlerin içinde fazlasıyla katkı maddesi var malum. Ama bunun da organik olanını yapmışlar. Bende aldım denedim içinde monosodyum glutamat gibi katkı maddeleri yok ve tadı diğer bulyonlar gibi baskın değil. Ama yine de evde yapılmış kadar doğal değildir. Hali hazırda Gizem sebze suyu tarifini daha önce ki yazılarında paylaşmıştı.

3. İçine kaynamış suyu veya sebze suyunu ekliyoruz. Sebzeler pişince mikser yardımıyla püre haline getiriyoruz. Püre yaptıktan sonra kıvamını ayarlamak için sıcak su ekliyorum ama fazla eklemeyin çünkü içine krema veya yoğurt da ekleyeceğimiz için kıvamı çok sulu olmasın. Ben kıvamını biraz yoğun bırakıyorum ve bahartların tadını kendinize göre ayarladıktan sonra bir taşım kaynatın daha sonra içine 200 gr yoğurt veya krema ekleyin biraz karıştırın ama kaynatmadan ocağın altını kapatın.

4. Limon ve taze kişnişle beraber servise hazır. Afiyet olsun!

sevin

 

Sevin Turan Bettscheider

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.