Hafta SonuManşet

Yeşil mutfak denemeleri – Ispanak kökü çorbası

0

Sabah 05:30′ da kahvaltı servisi için gelen yamağına elleriyle kahve hazırlayacak kadar halden anlayan bir şefim- ben kahvaltı servisi ile cebelleşirken o öğlen servisi hazırlıklarına başlardı, illa ki çorbayla- kavurduğu soğana taze defne ve taze kekik ekledikten sonra çıkan o kokuyu kepçesiyle mutfağın etrafına yayar ve “ Şu kokunun aşçı yapamayacağı insan yoktur” derdi.

Geçtiğimiz haftalarda beni, YG ekibini ve birçoğumuzu kırıp geçiren şu meşhur H3N2 virüsü sırasında evde yatarken annemin kalk seni iyileştirecek çorbayı buldum demesiyle çıktım yataktan.

Bu sayfalarda sık sık okuduğunuz “Yaşam dönüşümdür” lafının en güzel etkilerinden biri de kendinizle başlayan dönüşüm sürecinin etrafınızdakileri de etkilemesi. Annem bir süredir yemek yaparken sebzelerin “attığı” kısımlarına takılmıştı. Aşağıdaki tarif ıspanak yaparken temizlediğimiz köklerden yapıldı. Ve gerçekten beni yataktan kaldırdı.

Pişirdiğim tüm çorbalarda burnuma soğan, kekik ve defne karışımının kokusunu koyan şefime buradan selamlar

Afiyet ve muhabbetle!

IMG_2158

Ispanak kökü çorbası benim denemem

Ispanak kökü çorbası

Malzemeler:

2 patates

1 havuç

10-15 adet ıspanak kökü

1 yeşil biber ve 1 kırmızı biber

1 bardak haşlanmış yeşil mercimek

Bu da ekipten Ümit'in denemesi

Bu da ekipten Ümit’in denemesi

2 kaşık domates salçası

3 diş sarımsak

Yarım limon suyu

Tuz, karabiber, zeytinyağı

Hazırlanışı:

Salça ve yağı kavurduktan sonra yeteri kadar suyla hazırladığımız sebze suyunu* ekleyip kaynatıyoruz. Küp küp doğradığımız havuç ve patatesleri ekleyip 10 dakika pişiriyoruz. Arkasından ıspanak köklerini ve yeşil mercimeği ekleyip 5 dakika daha pişiriyoruz. Kapatırken limon suyu, sarımsak ve yine küp küp doğradığımız yeşil ve kırmızı biberleri ekliyoruz. Kapağı kapatıp birkaç dakika demlendikten sonra içime hazır.

Sebze suyu yaparken

Sebze suyu: İngilizce terimi “stocks” olan et suyu, tavuk suyu olarak bildiğimiz aslında kemik suyunun sebze hali. Lezzet artırıcı olarak çorbadan, su eklemeniz gereken her yemekte kullanabilirsiniz. Sebze suyunun kemik suyuna farkı daha kısa süre dayanaklı olmasıdır. 2-3 günlük kullanım tecrübelerimle en ideali. Nasıl yapacağız derseniz, hayli basit. Elinizde var olan sebzeleri- ve meyveleri önemli olan asit dengesini bozmamak ki yemeklere tadını veren o asittir; limon, sirke, portakal gibi- misal bizde havuç, biber, kereviz sapı, maydanoz, dereotu, portakal, limon vardı-göz kararı miktarlarda dilediğiniz baharatla- ben tane karabiber ve defne yaprağı ekledim- suda kaynatıp, kısık ateşte 40-45 dk kadar pişirip süzüyoruz.

 

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.