Hafta SonuManşet

[Yeşil Kamp 2017] Dil, Masal, Oyun

0

Yeşil Düşünce Derneği tarafından geleneksel olarak her yıl düzenlenen Yeşil Kamp‘ın 2017 durağı, önceki 2 sene olduğu gibi Çanakkale Assos’a bağlı Bektaş Köyü sahilindeki Son Gemi Camping oldu.

140’ı bulan katılımcı sayısı ile 20 – 23 Temmuz tarihlerinde gerçekleşen Yeşil Kamp, 20 Temmuz Perşembe günü ilk katılımcıların kamp alanına gelmesi ile start aldı.

Son Gemi’nin emektarları. Yeşil Kamp’ta, Yeşil Düşünce Derneği’nin her etkinliğinde olduğu gibi vejateryen öğünlerle beslendi katılımcılar

İlk Gün: 20 Temmuz Perşembe

İsim oyunu

İlk gün ilk etkinlik birbirini henüz tanıma imkanı bulamayan katılımcıların bir an önce kaynaşabilmesi adına düzenlenen isim oyunu idi.

Zerrin Boynudelik ile “Joseph Beuys’un 7000 meşesi ve Yeşil Sanat”

Günün tek sunumunda ise Adatepe Taş Mektep’den Zerrin Boynudelik, “Joseph Beuys’un 7000 meşesi ve Yeşil Sanat” konusunu aktardı. Almanya’da Yeşiller’in kurulmasında ilk fikri tohumları ekenler arasında yer alan Beuys’un çalışmaları kampa katılanların oldukça ilgisini çekti.

İkinci Gün: 21 Temmuz Cuma

Yeşil Kamp’ın ikinci günü hızlı başladı. İstanbul Permakültür Kolektifi’nden Murat Akhuy‘un “Toprağın Yapısı, Mikrobiyolojik Yaşam ve Besin Ağı” sunumunu, hemen arkasından gene Akhuy’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Uygulamalı Kompost Atölyesi” izledi.

Murat Akhuy ile “Toprağın Yapısı, Mikrobiyolojik Yaşam ve Besin Ağı”

Uygulamalı Kompost Atölyesi

Öğle yemeğinin ve deniz keyfinin ardından Yeşil Düşünce Derneği ve Yeşil Gazete’den Özgecan Kara, “Gülümseyen bir bugün için Yeşil Düşünce” oturumunda interaktif bir ortam yaratarak yeşil düşünce, yeşil siyaset ve yeşil yaşam konuları ekseninde bir tartışma ortamı hazırladı.

Özgecan Kara ile “Gülümseyen bir bugün için Yeşil Düşünce”

Günün 3. sunumunda sıra eğitimindi. Bilgi Üniversitesi’nden Sezai Ozan Zeybek ayağının tozuyla geldiği Yeşil Kamp’ta her zamanki gibi dinleyende yeni ufuklar açan üslubu ile, “Herkesi okula götürmek değil, Her yeri okula çevirmek: Ekolojik bir eğitimin imkanları” başlıklı sunumunda farklı alternatif eğitim modellerinden örnekler de vererek ekolojik bir eğitimin olasılıkları üzerinde durdu.

Sezai Ozan Zeybek ile, “Herkesi okula götürmek değil, Her yeri okula çevirmek: Ekolojik bir eğitimin imkanları”

İkinci günün son etkinliğinde ise katılımcıları Boğaziçi Gösteri Sanatları Merkezi’nden (BGST) Ömer Ongun‘un moderatörlüğünde ritim atölyesi bekliyordu. “Dansın dili, Bedenin ritmi” başlıklı atölyede Ongun tüm katılımcılar ile basit ritmik hareketlerden başlayıp şenlikli bir halaya evrilen bir atölye gerçekleştirdi.

Ömer Ongun ile “Dansın dili, Bedenin ritmi” atölyesi

Yeşil Kampın ikinci günü kumsalda yakılan ateş başındaki derin sohbetin ardından son buldu.

Üçüncü Gün: 22 Temmuz Cumartesi

Yeşil Kampın üçüncü gününde tüm güne masal ağırlığını koydu desek yanlış bir ifadede bulunmuş olmayız.

Güneşin Aydemir ile “Kopuş çağında yeniden bağlanmanın yolu olarak Masallar ve Hikaye Anlatıcılığı”

Kahvaltının hemen ardından Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Yeşil Gazete ve Çanakkale Masalcılar Buluşması’ndan Güneşin Aydemir‘in, “Kopuş çağında yeniden bağlanmanın yolu olarak Masallar ve Hikaye Anlatıcılığı” sunumu gerçekleştirildi.

Alper Tolga Akkuş ile “Yeşil Gazete gönüllülerini arıyor”

Masalın ve Hikaye anlatıcılığının günümüzdeki ekoloji tahribatına ve gezegenin şu an çıkışsız gibi görünen haline bir panzehir, bir şifa reçetesi olabileceğini aktaran Aydemir’in sunumunun sonunda ise korsan bir atölye önerisi geldi. Yeşil Gazete’den Alper Tolga Akkuş, gönüllü muhabir olmak isteyenlerle öğle yemeği sırasında yemek alanının tam karşısında yer alan bölümde, “Yeşil Gazete gönüllülerini arıyor” başlıklı bir atölye gerçekleşeceği bilgisini verdi. 14:30’da başlayan atölyede 10’u aşkın katılımcı gönüllü muhabir olmak istediğini belirterek ilgilendikleri konular üzerine paylaşımlarda bulundu.

Ümit Şahin ile “Neden iklim değişikliği umurumuzda değil?”

Günün ikinci sunumunda Yeşil Düşünce Derneği, Yeşil Gazete ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi’nden Ümit Şahin, “Neden iklim değişikliği umurumuzda değil?” konusunu irdeledi. Benzer konuda hemen kamp öncesi yurtdışında katıldığı bir konferanstan edindiği bilgi ve örnekler üzerinden konuyu aktaran Şahin, amacının bir yöntem önermek değil, aksine hep birlikte ne yapabiliriz konusunda bir fikir jimnastiği yapmak olduğunu söyledi.

Rauf Kösemen ile “İklim değişikliğinin sosyal iletişimi”

Ümit Şahin’in ardından sunum sırası Myra Reklam ve İletişim’den Rauf Kösemen‘de idi. Kösemen, Ümit Şahin’in sunumunun arkasından aynı konuyu çözüm odaklı bir şekilde ele alarak, “İklim değişikliğinin sosyal iletişimi” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Güneşin Aydemir ile “Birlikte masal örme atölyesi”

Yeşil Kamp’ın masal ile başlayan üçüncü günü masalla sona erdi. Akşam yemeği sonrası bir gün önce dans ve ritim atölyesi düzenlenen yerde Güneşin Aydemir‘in kolaylaştırıcılığında, “Birlikte masal örme atölyesi” düzenlendi. Atölyeye iştirak edenlerin sıra ile söz aldığı atölyede Aydemir’in başlattığı masalı sırası gelen herkes kendi dilediği şekilde geliştirdi. Masal dünyasına giriş kısmında Ömer Ongun herkesi ritim tutmaya davet ederken, masal geçişlerindeki düzenleme kısmını da Alper Tolga Akkuş üstlendi.

Ömer Ongun ve Güneşin Aydemir

Üçüncü günün finali de kumsaldaki ateş başında yapıldı. Müzik eşliğinde sohbet eden katılımcılar elektriklerin kesilmesi sonucu ateşin ve yıldızların süslediği eşsiz güzellikteki gökyüzünün seyrine daldılar. Gecenin sonu da günün genelinde olduğu gibi masalla geldi. Elektriğin olmadığı, müzik sesinin kesildiği ortam da masal anlatıcılığı yolunda ilk adımlarını atmaya henüz başlamış olan Akkuş, katılımcıların da teşviği ile çocukların çok sevdiğini bildiği “Mısırının peşinde krala kafa tutan civciv” masalını, masal diyarına gidiş ritüelinin hemen arkasından anlattı. Yeşil Kamp katılımcılarının masala ve öncesindeki ritüele katılım coşkusu ise takdire şayandı.

Masal örme atölyesi öncesi hazırlık :)

Son Gün: 23 Temmuz Pazar

Genç Yeşiller’den Hayaller yeşil, Gerçekler beton… Queer, Adil, Ekolojik bir yaşam mümkün!” atölyesi

Yeşil Kamp 2017’nin son günü Genç Yeşiller tarafından organize edilen, “Hayaller yeşil, Gerçekler beton… Queer, Adil, Ekolojik bir yaşam mümkün!” atölyesi ile başladı.

Ahmet Atıl Aşıcı ile “İnşaat fakirleştirir: Çare yeşil dönüşüm”

Günün ve kampın son oturumunda ise İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Ahmet Atıl Aşıcı, “İnşaat fakirleştirir: Çare yeşil dönüşüm” sunumunu gerçekleştirdi.

Yeşil Kamp 2017’nin tüm fotoğraflarına Yeşil Düşünce Derneği’nin facebook sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.

Yeşil Kamp 2018’de görüşmek üzere!

 

(Yeşil Gazete)

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.