Koronavirüs SalgınıManşetYeşil Gazete TV

[Yeşil Gazete Tv] Dr. Kahraman Şahin: Covid-19’u öğrenme sürecindeyiz

0

Yeşil Gazete Tv’de yayımlanan onuncu Karantina Günleri programına  Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kahraman Şahin konuk oldu. Kendisi de koronavirüse yakalanan, tedavi olduktan sonra çalıştığı hastanede görevi başına dönen Şahin, Alev Karakartal, Koray Doğan Urbarlı ve Ümit Şahin ile izleyicilerin sorularını yanıtladı. 

Programın canlı olarak yayınlandığı 18 Nisan tarihinin verilerini değerlendiren Kahraman Şahin, ölüm ve yeni vaka sayısında azalma görüldüğünü belirtti; “En azından poliklinik başvurularında azalma olduğunu söyleyebiliriz. Umarım bu dalgasal bir azalma değildir” dedi.

Teşhis, tedavi, ilaçlar…

Şahin, teşhis için halen PCR testinin altın standart olduğunu, ancak bu testin duyarlılığının sınırlı olduğunu, “yalancı negatiflik” olasılığının yüksek olduğunu belirtti; klinik bulguları olan hastaların tedavisinin de test sonuçlarını beklemeden hemen başlatıldığını vurguladı. Antikor testlerinin de yapılmaya başlandığını ancak çok yaygın olmadığını anlatan Şahin, tedavi yöntemleri hakkında da şunları söyledi: 

“Bu hastalığa özgü bir ilaç henüz yok. Başka amaçla kullanılan ajanları, yani sıtma tedavisinde kullanılan klorokin, başka virüslere karşı kullanılan favipiravir ve kombine antiviraller kullanıyoruz şimdilik ama bunların sonuçları da kanıtlanmış değil. Tedavinin gidişatı için en önemli şey, risk faktörleri. Bunlar varsa ve hasta 50 yaş üzeriyse hastaneye yatırıp takip ediyor ve izole ediyoruz. Genellikle de tedavi başarılı oluyor. ” 

 

Plazma tedavisinin henüz yaygın olarak kullanılmadığını ifade eden Şahin, bu tedavi yönteminin başarı şansı olduğunu düşündüğünü söyledi.  

Koronavirüs kaptığımızı nasıl anlarız? 

Şahin “Bir kişi virüs kaptığını nasıl anlar” sorusuna şu yanıtı verdi: “Anlamaması imkansız. Şu anda zaten alarm halindeyiz, insanlar iki kere öksürdü mü hastaneye geliyor. Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yorgunluk, nefes darlığı en çok görülen semptomlar.  Bunlardan sonra koku kaybı gibi yeni öğrendiğimiz semptonlar geliyor.” En büyük riskin, semptom göstermeyen hastalardan kaynaklandığını söyleyen Şahin, “Bu kişiler bulaş kaynağı. Son yayınlara göre, gerçek semptomsuz hastanın oranı yüzde 14. Yüzde 36’sında ise semptom olmamasına rağmen, radyolojik bulgu bulunuyor.” 

Türkiye’de “sürü bağışıklığı” yöntemi uygulandığını düşünmediğini kaydeden Şahin, “Bu çok riskli bir yöntem. Ölüm oranlarını da çok yükseltir. Şu anda bile ölüm oranları yüksek” diye konuştu. 

Zonguldak valisine: Virüs yükümüz çok fazla

Sağlık çalışanlarının kendilerini koruyamadıkları ve yük olduklarına ilişkin açıklaması da sorulan Şahin, “Hekimlerin, sağlık çalışanlarının virüs yükü çok fazla. Maske yetmiyor. Her yerde, her koşulda önlük ve tulumla çalışamıyorsunuz ” dedi. 

Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, 17 Nisan’da bir açıklama yaparak, enfekte olmuş sağlık çalışanlarına yönelik şu sözleri sarf etmişti: 

567 hasta arasında maalesef 137 sağlıkçı var. Sağlıkçılarımız kendilerini koruyamadılar. Sağlık Bakanlığı her türlü tedbiri alırken kendilerini hastalardan korudular, birbirlerinden koruyamadılar. Bu bizim faturamızı ağırlaştıran bir olay oldu. Normalde sağlıkçılarımızın bize getirdiği yük olmasaydı belki de biz bugün geri dönüşü konuşuyor olacaktık. Sağlıkçılarımızı biz misafirhanede misafir ettik. Devletimiz oturdu, düşündü, onlardan ücret de almadı. Tesisleri sağlamaya çalıştık ama orada kendi aralarındaki ilişkilerinde yeterince dikkatli olmadıkların için hem kendilerini hem bizi sıkıntıya soktular.”

Vali, gelen tepkiler üzerine özür dilemişti. 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.