ManşetYılbaşı

Yeşil Gazete ekibine göre 2013’ün En’leri

0

2013 de bitiyor ve her yerde -adet olduğu üzere- bu yıl en çok iz bırakan kişi ve olaylar konuşuluyor. Biz de Yeşil Gazete ekibi olarak 2013’ün “en”lerini bu kez hem okurlarımıza sorduk, hem de kendimize. Okurlarımızın yanıtladığı anket sonuçlarını diğer haberimizde okuyabilirsiniz.

İşte Yeşil Gazete ekibine göre dünyada ve Türkiye’de 2013’ün en önemli olayı, kişisi, organizasyonu ve diğer “en”ler (Gezi ve Edward Snowden bayağı rakipsiz görünüyor):

Yeşil Gazete ekibine sorduğumuz sorular:

1- Dünyada 2013′ün en önemli olayı neydi?
2- Türkiye’de 2013′ün en önemli olayı neydi?
3- 2013′de dünyada yılın kişisi kimdir?
4- 2013′de Türkiye’de yılın kişisi kimdir?
5- 2013′de aklınızda en çok yer eden yazı, kitap, film veya müzik nedir?
6- 2013′ün en önemli grubu, ekibi, kolektifi veya organizasyonu neydi?
7- 2013 için tercih ettiğiniz bir “en” bulunuz!

GİZEM HASIRCIOĞLU

gizem_fotoDünyada 2013′ün en önemli olayı

Tek bir olay değil bence dünyanın dört bir tarafında peşi sıra gözlediğimiz direnişler. Gezi’de, Brezilya’da, Bulgaristan’da, Ukrayna’da olanlar var olduğuna inandığımız ama benim şahsen gerçekleşme ihtimali üzerine zaman zaman karamsarlığa kapıldığım başka bir dünyanın mümkünlüğünü hatırlattı bana. Bir süredir ayak seslerini duyduğumuz o değişim ve dönüşüm kalplerimizi attırdı bu yaz.

Türkiye’de 2013′ün en önemli olayı

Aslında buna farklı bir cevap verebilecek miyiz merak ediyorum. Gezi. Yanına yamacına kattığı onca farklı insan, içimize koyduğu umut, kafamıza açtığı bambaşka pencereler bütün bunların bir ekoloji mücadelesiyle başlamış olması ve kazandırdıkları ve kaybettirdikleri ile bambaşka bir şey oldu.

2013′de dünyada yılın kişisi

Tam da biraradalığın ve kolektivizmin tadını çıkardığımız şu günlerde tek bir isim veremeyeceğim haliyle. Dünyanın dört tarafında yukarda adı geçen hareketlere katılmış, kendiyle birlikte yaşadığı her canlının hakları için sokaklara çıkmış, barışın özgürlüğün yanında olan, daha iyi bir dünyayı mümkün kılmaya çalışan herkes.

2013′de Türkiye’de yılın kişisi

Kopyala yapıştır cevap 3

2013′de aklınızda en çok yer eden yazı, kitap, film veya müzik…

Kitap: David Harvey Asi Şehirler. Bi’ de Gezi’den sonra okudum “hakikaten ya” diyerek, notlar alarak. Dönüp dönüp referans verdiğim bir kitap oldu.

Yazı: Yeşil Gazete’de yayınladığımız Bill Mc Kibben’ın Fosil Yakıt Direnişi yazısı ve Naomi Klein’in Kanada’da yaptığı (baya) ilham verici konuşma

Müzik: Bu yaz kişisel tarihimin en büyük şımarıklıklarından birini yapıp The Rolling Stones’u izlemeye gittim Hyde Park konserine, bir de en sevdiğim insanlar yanımdaydı, sahne şovu tadından yenmezdi. Hala ve hep çok iyiler.

Film: Bu sene filmim size yaramaz ablacım :( Yeşil Gazete’de okuduğunuz şahane yılın filmleri seçkisine katkıda bulunamamış olmam da bundan. 2014’te daha çok film parolasıyla yola çıkıyorum.

2013′ün en önemli grubu, ekibi, kolektifi veya organizasyonu

İki cevabım var buna. LGBT hareketi ve Antikapitalist Müslümanlar.

2013 için tercih ettiğiniz bir “en” bulunuz!

Bunun cevabı Ümit’ten çaldım, çünkü geçen seneden bu yana değişmedi artarak devam etti J

Soru: Yılın en iyi ekip çalışması. Cevap: Yeşil Gazete.

 

AYŞE BEREKET

ayseDünyada 2013′ün en önemli olayı

Direnişler. Hepsi birbirinden farklı nedenlerden kaynaklansa da, Brezilya’dan Ukrayna’ya, Mısır’dan Türkiye’ye halklar seslerini duyurmak için sokaklara döküldü.

Türkiye’de 2013′ün en önemli olayı

Gezi Direnişi. Yeşil bir hareket olarak başlayan Gezi’de, “Yeşil” farklı düşüncelerden insanları bir araya getiren unsur oldu. Devletin gösterdiği şiddete rağmen direnişlerin barışçıl yaklaşımlarının arkasında yine Yeşil olgusu vardı. 2013’de Türkiye’de Yeşil’in ve halkın gücünü gördük.

2013′de dünyada yılın kişisi

“Dünyayı değiştirip, daha iyi bir yer yapabiliriz” diyen ve 2013’ün sonunda vefat eden Nelson Mandela.

2013′de Türkiye’de yılın kişisi

Yedisinden yetmişine, ateistinden dindarına, sağcısından solcusuna, LGBT’den Antikapitalist Müslümanlar’a, Çarşı’yı da unutmadan, tüm Çapulcular.

2013′de aklınızda en çok yer eden yazı, kitap, film veya müzik

Kitap: Noam Chomsky’nin Nükleer Savaş ve Çevre Felaketi

Yazı:  Arctic 30 diye anılan Greenpeace Artic Sunrise mürettebatının Türk gönüllüsü Gizem Akhan’ın Rusya’dan yolladığı mektup.

2013′ün en önemli grubu, ekibi, kolektifi veya organizasyonu

Örgütlü olarak değil, tam aksine “organik” şekilde oluşan çok sesli, çok görüşlü ve birbilerine saygı duyan Çapulcular.

2013 için tercih ettiğiniz bir “en” bulunuz!

2013: “Olayların, gelişmelerin takip edilmesi EN ZOR, HAREKETLİ, BAŞDÖNDÜRÜCÜ YIL”. Bu “EN” 2014’e de sarkacak gibi görünüyor.

 

KORAY DOĞAN URBARLI

korayDünyada 2013′ün en önemli olayı

Bence yılın olayı Edward Snowden’ın ortaya saçtığı bilgiler ve arkasından gelişenlerdi. Snowden gibi “kahraman”ların kendilerini feda etmesi sayesinde bu tip sırlar bir anda ortaya dökülebiliyor. Kısaca yılın olayı, Snowden’ın Amerikan ve İngiliz istihbarat servislerinin kullandığı kitle takip programlarını kamuoyuna açıklamasıdır.

Türkiye’de 2013′ün en önemli olayı

Türkiye’de yılın olayı tüm Türkiye’yi saran Gezi Direnişi’ydi. Tüm Türkiye’yi sarmakla kalmadı Dünya’ya yayıldı ve örnek oldu. Sokakların “Diktatör İstifa” diye inlediği günler belki de Cumhuriyet Tarihi’nin en önemli olayıydı.

2013′de dünyada yılın kişisi

Birinci sorudan hareketle Edward Snowden diyebilirim yılın kişisine.

2013′de Türkiye’de yılın kişisi

Ali İsmail Korkmaz!

2013′de aklınızda en çok yer eden yazı, kitap, film veya müzik…

Kitap olarak, Ahmet Ümit’in Beyoğlu’nun En Güzel Abisi, film olarak “Çatışmıyorlar, direniyorlar” son sözüyle “Behzat Ç. Ankara Yanıyor”, müzik olarak da Koreli PSY’ı söyleyebilirim. PSY’ı akıldan çıkarmak bir iki yıldır pek mümkün olmuyor.

2013′ün en önemli grubu, ekibi, kolektifi veya organizasyonu

Buna iki yanıt verebilirim. Herhangi bir sıra gözetmeden, Forumlar ve “Mülksüzleştirme Ağları”.

2013 için tercih ettiğiniz bir “en” bulunuz!

“En” kulağı çınlayanı: Recep Tayyip Erdoğan!

 

ALİ SERDAR GÜLTEKİN

aliserdarDünyada 2013′ün en önemli olayı

Halkların direnişiydi. Farklı dillerde, farklı yerlerde, baskıya, şiddete, “diktatörlere” boyun eğmeyen tüm halkların isyanıydı yılın en önemli olayı. Neden mi olayı, küresel çapta bir yangın bahsettiğimiz, sosyal ağlar sayensinde yakınlaşan, aynı çığlığı atan insanların kalkışması olduğu için. Raul Castro ve Başkan Obama’nın el sıkışması da bunu izleyebilir.

Türkiye’de 2013′ün en önemli olayı

Tartışmasız Gezi’ydi. Hem bu ülke insanlarının cesaret kazanmaları ve direnme kültürünü geliştirmesi hem de “batı”daki insanların yıllarca “doğu”daki insanları bu ana akım medyadan izlediklerini anlamaları ve artık ana akım medyaya güven duymamaları sebebiyle.

2013′de dünyada yılın kişisi

Edward Snowden

2013′de Türkiye’de yılın kişisi

Duran Adam

2013′de aklınızda en çok yer eden yazı, kitap, film veya müzik…

En çok aklımda kalan kitap sanırım Margaret Bauber’in “İki Diktatörlük Altında” kitabıdır. Kendi dramının penceresinden Nazi Almanyası ve Soyvet Rusya’nın tablosunu çok iyi çizer. Bütün bir yıl işimi yaparken H.U.V.A. Network dinlediğim için aklımda en çok yer eden müzik olarak onu söyleyeceğim, bir de barikatları şenlendirdiği için Bandista olabilir. Pi’nin Yaşamı da beğendiğim film oldu 2013’de.

2013′ün en önemli grubu, ekibi, kolektifi veya organizasyonu

Kesinlikle Çarşı, alayına karşı!

2013 için tercih ettiğiniz bir “en” bulunuz!

Türkiye tarihinin en gazlı yılı olarak 2013

 

DEVİN BAHÇECİ

devinDünyada 2013′ün en önemli olayı

Bence IPCC 5. Değerlendirme raporu. IPCC’nin açık açık “iklim değişikliği vardır susma haykır” demesi çok önemliydi. İklim değişikliği vardır yoktur muallakını ortadan kaldırıyor bu rapor. Diğer raporlarda iklim değişikliği muhtemel denilirken, bu 5. Değerlendirme iklim değişikliğinin insan kaynaklı olduğunu çok net ve açık bir biçimde ifade etmiş.

Türkiye’de 2013′ün en önemli olayı

Buraya hemen herkes Gezi Direnişi yazıyordur. Ben de Gezi diyorum. Bir çok önemli nokta var direnişe dair söylenebilecek ama ben 3 noktasını öne çıkarma eğilimdeyim:

1) Gençlik apolitik diye yetişkinlerin diline pelesenk olmuş ifadenin ne kadar saçma olduğunu ortaya koydu. 2) Direnmenin ne kadar güzel olduğunu gördü tüm Türkiye.  3) Medyanın yüzsüzlüğünü tüm Türkiye gördü.

2013′de dünyada yılın kişisi

Tartışmasız Edward Snowden. Hem vicdanı hem de cesareti ilham verdi bana.

2013′de Türkiye’de yılın kişisi

Örğütsüz örğütlüler. Konda’nın Gezi Parkı Araştırması, Park’ta bulunanların Yüzde 93.62’sının örğütsüz olduğunu ortaya koydu. Bence bu insanlar; yani örğütsüz örğütlüler Türkiye’de yılın kişileri. Tüm Türkiye’ye önemli mesajlar verdiler. Türkiye’de sağı ile solu fark etmez politik yapıların ne kadar halktan kopuk olduğunu, siyasete katılım mekanizmalarının ne kadar katılmama temelli olduğunu gösterdiler. Ülke içi demokrasi sorunumuz kadar örğüt içi demokrasi sorunumuz var. Bunu daha çok konuşmalıyız.

2013′de aklınızda en çok yer eden yazı, kitap, film veya müzik…

Kitap olarak aklımda kalan kitap, Participation: From Tyranny to Transformation? Kitabı. Katılım tartışması konusunda birçok yönden bakış açımı revize etti bu kitap.

Film olarak Düğün Dernek ile Benim Çocuğum yaraşır. Düğün Dernek’te çok eğlendim; gerçekten çok güldüm Benim Çocuğum’un, bu kadar hüzünlü bir hikayeyi, bu kadar hak sömürüsünün olduğu bir alanı ajitasyona ve ucuz duygusallığa girmeden anlatabilmesi çok iyiydi.

2013′ün en önemli grubu, ekibi, kolektifi veya organizasyonu

Gezi İftarı ve Duran Adam.

Antikapitalist Müslümanların ve Duran Adamın varlığı Gezi Direnişi sırasında en umutsuz en kötü hissettiğim günlerde bana cesaret verdi; yüzümü gülümsetti. Dayanışma halleri çok güzeldi.

2013 için tercih ettiğiniz bir “en” bulunuz!

En “Rahatsız” Olanı ya da En Agresifi: Tayyip Erdoğan. 11 yıllık AKP iktidarı döneminde, Tayyip Erdoğan hiç bu kadar zor durumda kalmamıştı. Hiç bu kadar rahatsız olmamış, rahatı bozulmamıştı. Önce Direniş sonra Rüşvet Operasyonu. Sanırım, 2013’ü kara yıl ilan etmiştir kafasında. Çok rahatsız ettik haşmetapları çok J

 

DURUKAN DUDU

20044_347003229135_512101_nDünyada 2013′ün en önemli olayı

Filipinler başta olmak üzere Uzakdoğu’yu ardı ardına vuran fırtınalar.

Türkiye’de 2013′ün en önemli olayı

3 haftaya yakın süren Taksim Gezi Komünü.

2013′de dünyada yılın kişisi

Edward Snowden (Koray’dan kopya çektim biraz ama hak ediyor Snowden).

2013′de Türkiye’de yılın kişisi

2 kişi: 1) Kuzey Buz Denizi’ndeki eylem sırasında Rusya tarafından tutuklanan aktivist Gizem Akhan. 2) Twitter’dan parça parça izleyebildiğim savunmasıyla Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı.

2013′de aklınızda en çok yer eden yazı, kitap, film veya müzik…

Aklıma ilk gelen şu oldu: World War Z (Filmi bariz değil, kitabı!)

2013′ün en önemli grubu, ekibi, kolektifi veya organizasyonu

Gezi Direnişi’nin gönüllü sağlık ekipleri.

2013 için tercih ettiğiniz bir “en” bulunuz!

En güzel “cover”: http://www.youtube.com/watch?v=d33TWaEDSpI

 

ÖZLEM KATISÖZ

ozlemDünyada 2013′ün en önemli olayı

ABD Senatosu’nun 2014 için federal bütçeyi onaylamasıyla ABD’nin dükkanı kapatması. Milli parklar kapandı, doğa koruma kurumları çalışanları evlerine gönderildi. İlk vazgeçilen gene doğa oldu.

Türkiye’de 2013′ün en önemli olayı

Gezi direnişi. Kamusal alanı Cumhurbaşkanlığı Köşkü sanan Türkiye halkının kamusal alan olarak parkları ve meydanları keşfi olarak her açıdan çok değerli bir deneyimdi.

2013′de dünyada yılın kişisi

Bilemedim…

2013′de Türkiye’de yılın kişisi

Dolmabahçe Bezmiâlem Valide Sultan Camisi Müezzini Fuat Yıldırım. Tüm zorlamalara rağmen yalan söylemediği için.

2013′de aklınızda en çok yer eden yazı, kitap, film veya müzik…

Dan Brown’un yeni kitabı Cehennem. Ama okuduğum en iyi kitap olduğundan değil. Kitap, aşırı nufüs artışıyla insanların dünyayı sonuna hızla yaklaştırdığı ve arada sırada çığrından çıkan insanlığın doğal afet, salgın hastalık vb. toplu felaketlerle yola geldiği fikri üzerine kurgulanmış. En çok satan yazarlar dünyanın gidişatına kafa yormaya mı başladı yoksa dünyanın gidişatı mı artık “çok satıyor”?

2013′ün en önemli grubu, ekibi, kolektifi veya organizasyonu

21.LGBT onur yürüyüşü ve #direnayol hareketi

2013 için tercih ettiğiniz bir “en” bulunuz!

En çapulcu!

 

ÖZGECAN KARA

photo (2)Dünyada 2013′ün en önemli olayı

Direnişler. Aslında 2013’e özel değil, 2011’deki Arap “Baharı” ve Occupy vardı ama bu sene de az buz direnilmedi. Bu sene bizde Gezi olduğu için muhtemelen etkisini daha da fazla hissettik ama Ukrayna’da, Brezilya’da, Mısır’da, Romanya’da herkes dile geldi. Sadece toplu değildi direniş, bireysel de oldu. Snowden NSA’in ipliğini pazara çıkardı mesela. “Güç”e boyun eğilmeyen, ses çıkarılan bir dünyaya doğru hızla ilerliyoruz.

Türkiye’de 2013′ün en önemli olayı

Gezi.

2013′de dünyada yılın kişisi

Sızıntıcılar, hackerlar. Özellikle Edward Snowden ve Chelsea (eski adıyla Bradley) Manning. Milyonlarca koyunun arasındaki kara koyunlar. İçten içe hep biliyorduk izlendiğimizi aslında, her bastığımız klavye tuşunun kaydedildiğini, ama Snowden gözler önüne serdi. Manning ise bu sene savaş suçlarını sızdırdığı için 26 yaşında 35 sene hapise mahkum oldu. Bir de hormon tedavisi gördüğünü ve bundan sonra kadın olarak Chelsea ismiyle anılmak istediğini duyurdu.  Cesaret emsali insanlar.

2013′de Türkiye’de yılın kişisi

Yapılan tüm haksızlıklara karşı; özgür, eşit ve yeşil bir yaşam hakkı için ses çıkarmış, bir pankartın ucundan tutmuş, yürümüş, pedallamış, slogan atmış, orada olmuş herkes.

2013′de aklınızda en çok yer eden yazı, kitap, film veya müzik…

Chinawomen’ın Gezi için, Gezi sırasında yazdığı Kiss in Taksim Square. Sözleri:

“meet me in the evening for a kiss in taksim square
one idiot is all that it takes to put life to waste, one idiot ruins one thousand fates
meet me in taksim tonight, a drink and a kiss, what in the world could be more civilized?
it was the worst of times, it was paradise”

2013′ün en önemli grubu, ekibi, kolektifi veya organizasyonu

“Bunlar”

2013 için tercih ettiğiniz bir “en” bulunuz!

2013’ün en kötü geyiği: “Yalnız bu olaylarla ülkede mizah seviyesi inanılmaz oldu”

 

MUHİTTİN KURBAN

murtiiDünyada 2013′ün en önemli olayı

Sivil direniş eylemleri diyebilirim. Tahrir’den başlayıp, bütün dünyayı kasıp kavuran sivil itaatsizlik ve hak mücadelelerinin 2013 yılına damgasını vurduğunu söyleyebilirim.

Türkiye’de 2013′ün en önemli olayı

Gezi Direnişi ile başlayan halkın korku sınırını aşması ve ekoloji mücadelesi olarak 3-5 ağacın hakkını savunma meselesinin bir çok insanın vicdan muhasebesi yapmasını sağladığını görebiliyorum. Haksızlığa karşı, güçsüzün yanında yer almanın önemli olduğunu gösteren bir sivil direniş eylemiydi.

2013′de Türkiye’de yılın kişisi

Gezi direnişin ilk günlerinde Kırmızı Kıyafetli Kadın’ın Gezi Sivil Direnişinin Figürü olduğunu düşünüyorum..

2013′de aklınızda en çok yer eden yazı, kitap, film veya müzik…

Gezi Direnişi sırasında ortaya çıkan, direnişin içinden olan müzikler aklımın bir köşesine yer etti.  Hakan Vreskala ve Duman’ın gezi şarkıları benliğime işledi diyebilirim.

Film olarak Gerilla kızın otoritelerde mücadelesini anlattığı Jin filmi ve Asgar Farhadi’nin Geçmiş/Le Passe yıla damgasını vuran filmler..

2013′ün en önemli grubu, ekibi, kolektifi veya organizasyonu

Y kuşağı, Gezi Parkı içinde kolektif hayatı yaşatmaya çalışan insanlar, Antikapitalist Müslümanlar…

 

MAHİR ILGAZ

mahirDünyada 2013′ün en önemli olayı

Kaçak güreşip birkaç olay sıkıştıracağım izninizle. 2011’de başlayan ve tüm dünyada devam eden hareketler elbette listede. Bunlar yakın zamanda durmayacak. Bunun dışında çevre ve iklim adına çok önemli gelişmeler oldu. Küresel ısınma artık doğrudan hayatlarımızı tehdit ediyor. IPCC raporu bunu bir kez daha ortaya koydu. Maalesef atmosferdeki karbon parçacığı (ppm) oranı yıl içinde milyonda 400 seviyesini de aştı (ki olması gereken seviye 350 ppm civarı). Tüm bunlara rağmen kaya gazı başta olmak üzere fosil yakıtlara hücum devam ediyor. Öte yandan, işin umut tarafında, yenilenebilir enerji fiyatları düşmeye devam etti. Bir yandan da 2013’de hükümetleri iklim konusunda adım atmaya zorlamak için Global Power Shift başladı. Bu listeye koymayı unuttuğum olaylar bana küsmesinler lütfen.

Türkiye’de 2013′ün en önemli olayı

Gezi ayaklanması.

2013′de dünyada yılın kişisi

Arctic 30 ve Edward Snowden berabere. Baskı ve fişlemenin geldiği boyutları gösterdiler bize.

2013′de Türkiye’de yılın kişisi

Bir ton insan var ama yine de Fettullah Gülen. Bir an için insanlığın bir şekilde varlığını sürdürdüğünü ve bundan 4-5 bin yıl sonrasının arkeologlarının o beddualı videoyu keşfettiklerini düşünün…

2013′de aklınızda en çok yer eden yazı, kitap, film veya müzik…

Kitap: The Origins of Totalitarianism – Hannah Arendt. Açık Radyo’da bir programda bahsediliyordu, denk geldim, okudum. Tavsiye ederim.

Film: Maalesef fazla film izleyemedim. Fakat, Searching for Sugarman ve Inside Llewyn Davis güzeldi.

Müzik: Bu sene bana müzik açısından verimli bir yıl gibi geldi, belki de daha fazla müzik dinleme fırsatı bulduğumdandır. Kurt Vile’ın Wakin on a Pretty Daze (it’s a big World out there isimli ep’yi de içeren deluxe albüm) ise yılın son çeyreğinde en fazla dinlediğim albüm oldu. Gerçi Veronica Falls’un Waiting for Something to Happen albümü de bisiklet üstünde iyi gidi-eee-gidebilir. Teorik olarak tabii.

2013′ün en önemli grubu, ekibi, kolektifi veya organizasyonu

Gezi ve diğer hareketler daha spontane geliştiği için Global Power Shift diyeceğim. 600 iklim aktivisti gezegeni kurtarmak için İstanbul’da start aldı.

2013 için tercih ettiğiniz bir “en” bulunuz!

En iyi müzik videosu: Chris Hadfield – Space Oddity. Astronot olacaktık be…

 

ALPER TOLGA AKKUŞ

6 yılbaşıDünyada 2013′ün en önemli olayı

Dünya halklarının silkinmesi. Birkaç yıldır yavaş yavaş dünyanın farklı coğrafyalarında pıtrak veren özgürlük isyanlarının ortaklaşması.

Türkiye’de 2013′ün en önemli olayı

Gezi Parkı Nöbeti. Kadri ve kıymeti gün geçtikçe daha çok anlaşılacak.

2013′de Türkiye’de yılın kişisi

Recep Tayyip Erdoğan. Her şeyi iyi bilen “sayın” başbakan sayesinde kimbilir daha ne güzel, ne güneşli, ne ışıklı günler !!! göreceğiz. O olduğu sürece “to be continued”

2013′de aklınızda en çok yer eden yazı, kitap, film veya müzik…

16 Eylül 2013 Pazartesi akşamı Altın Koza Film festivalinin ilk günü izlediğim ABD-Çin ortak yapımı belgesel, “People’s Park”. “Halk Parkı” olarak çevirmiş festival komitesi dilimize. Bel hizasında tutulan bir kamera ile muhtemelen Çin Halk Cumhuriyeti’nde bulunun devasa bir parkın içinde geziniyoruz.  Gezi Parkı için verilen o destansı mücadeleden kısa bir süre sonra bu belgesele denk gelmek hoş bir tesadüf olmuştu benim için. Resmi sitesini de ekleyeyim http://peoplesparkfilm.com/

2013′ün en önemli grubu, ekibi, kolektifi veya organizasyonu

Gezi Komünü. Ne başı ne sonu belli olan, ne lidere ne de muride gereksinim duyan ve “Alice in Wonderland” günleri (31 Mayıs – 15 Haziran 2013) bize yaşatan kardeşlerimden müteşekkil sırlı aydınlık.

 

FIRAT PÜRSELİM

mehmet-fırat-pürselimDünyada 2013′ün en önemli olayı

Arap Baharı’nın o kadar da güneşli olmadığını gösteren Arap Kışı. Özelikle de Suriye’deki vahşi iç savaş.

Türkiye’de 2013′ün en önemli olayı

Gezi ayaklanması ve Reyhanlı saldırısı.

2013′de dünyada yılın kişisi

Edward Snowden ve Camila Vallejo.

2013′de Türkiye’de yılın kişisi

Kırmızılı Kadın, Duran Adam, Siyahlı Kadın ve diğer isimsiz kahramanlar.

2013′de aklınızda en çok yer eden yazı, kitap, film veya müzik…

KİTAP: Yılın en iyi romanı Hertha Müller’in Tek Bacaklı Yolcu’suydu bence. Keyif alarak okuduğum ve sık sık alıntı yaptığım kitap Günah Keçisi’ydi (Başkalarının Suçlarının Tarihi) Charlie Champbell’ın kitabı. Tabii bir de Alejandro Zambra’nın Eve Dönmenin Yolları’nı unutmamak lazım, küçük ama müthiş bir kitap.

FİLM:

Fazla film izleyemedim, fırsat buldukça dvd izlemeye çalıştım. Latin Amerika sinemasının ne kadar güzel olduğunu keşfettim. Bu sene izlediğim 2008 yapımı bir filmi, yeni izlediğim için yılın filmi olarak öneriyorum. Paraiso Travel. ;)

MÜZİK:

Mabel Matiz, Mehmet Erdem, Kent Şarkıları, Grup Abdal severek dinlediğim albümlere imza attılar.

2013′ün en önemli grubu, ekibi, kolektifi veya organizasyonu

Trabzonsporlu olduğum halde Çarşı ve kendimi solda tanımladığım halde (belki de bu yüzden) Antikapitalist Müslümanlar.

 

ÜMİT ŞAHİN

umit-kahramanDünyada 2013′ün en önemli olayı

Filipinler’de yaşanan Haiyan tayfunu. Binlerce insanın ölümüne ve milyonlarca insanın evsiz kalmasına neden olan bir iklim felaketi olarak çok trajik ve sarsıcıydı. Ve bize yeni normalin artık bu olduğunu bir kez daha gösterdi. Peki dünya insanları bu mesajı aldı mı? Tabii ki hayır.

Türkiye’de 2013′ün en önemli olayı

Gezi direnişi. Türkiye tarihinin bu en büyük halk ayaklanması aynı zamanda bize ekoloji ve demokrasi mücadelesinin nasıl iç içe olduğunu gösterdi.

2013′de dünyada yılın kişisi

Yeb Sano. Filipinler’in Varşova iklim zirvesindeki müzakere heyetinin başı. Zirve boyunca, 14 gün açlık grevi yaptı ve hem Haiyan tayfununun iklim değişikliğiyle bağını, hem de zengin ülkelerin duyarsızlığını teşhir etti.. Onun kararlı duruşu uzun vadede iklim politikalarını da, iklim hareketini de bütünüyle değiştirebilir.

2013′de Türkiye’de yılın kişisi

Yıllar süren kararlı bir direnişle termik santral belasını toprakjlarından defeden  Sinop-Gerze halkı.

2013′de aklınızda en çok yer eden yazı, kitap, film veya müzik…

Yazı, bu yıl başlarında Daedalus’ta yayınlanan, Naomi Oreskes ve Erik Conway’in “Batı Uygarlığının Çöküşü: Gelecekten Bir Bakış” başlıklı yazısı. Yazıda 24. yüzyılda yaşayan Çinli bir tarihçinin kaleminden Batı uygarlığının iklim değişikliği nedeniyle 21. yüzyılın ortalarında nasıl çöktüğünü anlatıyorlar. Yarı bilim-kurgu bir bilimsel makale bu, uygarlığımızı nasıl göz göre göre çöküşe götürdüğümüzü ve ironik bir şekilde bunda bilim insanlarının payını çok güzel ortaya koyuyorlar

Kitap, Türkçe’de yeni bir Ivan Illich çevirisi: Gölge İş. Yeni İnsan Yayınevi’nden çıkan bu kitabı endüstriyalist sistemi anlamak isteyen herkesin okumasını öneririm.

Müzik, (her ne kadar 2010’da yayınlanmış olsa da ben yeni dinledim), Roberta Mameli ve La Venexiana’nın ‘Round M: Monteverdi Meets Jazz albümü. Rönesans dönemi bestecisi Monteverdi’nin aslında (herhalde ilk) cazcı olduğunu kanıtlamışlar. Müthiş bir klasik müzik-caz füzyon albümü.

Film, Yozgat Blues. Neden mi?

2013′ün en önemli grubu, ekibi, kolektifi veya organizasyonu

Gezi Parkı’nda kütüphanesinden revirine, mutfağından radyosuna şiddetsiz ve dayanışmacı bir direnişi organize eden herkes.

2013 için tercih ettiğiniz bir “en” bulunuz!

Yılın en yaratıcı bedduası: “Allah, onların duygularını sinelerinde bıraksın.”

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.