İklim KriziManşet

[Yeşil Gazete Bonn’dan bildiriyor] İş dünyasını temsil eden BINGO’lar konferanstan atılabilecek mi?

0

Bonn UNFCCC iklim zirvesinde önceki gün gerçekleştirilen “Karar hükümleri uygulamayı güçlendirme çerçevesinden taraf olmayan grupların efektif katılımı geliştirme fırsatları” oturumunun basın toplantısı Çarşamba günü (10 Mayıs) yapıldı.

Taraf olmayanların, UNFCCC’ye nasıl daha fazla dahil edilebileceği ve katkı sağlayabileceği tartışılan oturumun ana konusu, iklim değişikliğine karşı mücadele eden aktivistler ve bu mücadeleye ortak olduklarını iddia eden, iş dünyasını temsil eden örgütler (BINGO – Business and Industry NGOs  – İş ve Endüstri STK’ları) arasındaki çıkar çatışmasıydı.

Oturumda Avrupa Birliği Grubu (EU) adına, Belçika’dan Ulrik Leanerts, Benzer Fikirli Gelişmekte Olan Ülkeler (LMDC) adına Ekvador’dan Walter Schuldt-Espinel, Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Savaşma Topluluğu (UNCCD) adına Marcos Montoiro, Kadın ve Cinsiyet Temsiliyeti (WGC) adına Hindistan Tüm Kadınlar Birliği’nden Kalyani Raj, İş ve Endüstri Temsilcileri (BINGO) adına Birleşik Devletler Uluslararası İş Meclisi (USCIB)’den Norine Kennedy ve Yerel Hükümetler ve Belediye Yönetimleri (LGMA) adına Yunus Arıkan konuştu.

Oturum, şimdiye kadar zorunlu olmayan oturumlar içinde en yüksek katılımlı oturumlardan biri oldu.

Oturumda söz alan çeşitli STK’lar, Paris Anlaşmasının BINGO’lardan korunması gerekliliğini, kapitalizmin doğası gereği küresel ısınma sebebi olan şirketlerin karlarından vaz geçerek görüşmelere katkı sağlayamayacağını vurguladılar.

İş ve Endüstri Temsilcileri (BINGO) adına Birleşik Devletler Uluslararası İş Meclisi (USCIB)’den Norine Kennedy BINGO’ların müzakerelere dahil olmasını savundu

Panelist olarak oturumda yer alan BINGO temsilcisi Norine Kennedy, çeşitliliğin önemine ve arttırılmasına vurgu yaparak BINGO’ların müzakerelere dahil olmasını savundu.

STK temsilcilerinin yüksek enerji ile katıldığı oturumda en dikkat çeken konuma ise Dünya Sağlık Örgütü (WHO) temsilcisinin tütün şirketleri ve onların lobi faaliyetleri ile nasıl mücadele ettiklerini anlatması oldu. Tütün şirketleri ile burada eşit şartlarda görüştüklerini sanırken, şirketlerin bir yandan sahte bilime yatırım yaptığını anlatan temsilcinin konuşması büyük alkış aldı.

Önceki gün gerçekleşen oturumdan sonra Çarşamba günü, Corporate Accountability International (CAI – Uluslararası Şirket Hesap Verilebilirliği), Corporate Europe Observatory (CEO – Avrupa Şirket Gözlemcisi), Center for International Environmental Law (CIEL – Uluslararası Çevre Hukuku Merkezi) tarafından basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısında katılımcılar yirmi yıl sonra bu konunun ilk defa gündeme gelmiş olmasının öneminden bahsettiler. Çıkar çatışmasından kimin yarar sağladığının açık olduğunu bunun da kirletici şirketler olduğunu söylediler.

Bu oturumun önemi isw artık konunun tartışmaya açıılması oldu. İnsanlar bu konuda bir pozisyon belirlemek ve Paris yol haritasına bunu eklemek zorundalar.

Bir sonraki adım olarak iletişim gurubunun da toplanacağını ve sekreterlik raporunun yayınlanacağını söylediler. Sözcüler, çıkar çatışması durumu iyi yönetimin sağlanması için gereken bir istisna değil zorunluluktur dediler.

BINGO’larla ilgili uygulamalar için 5.3 numaralı Paris Anlaşması Maddesinin(Tütün şirketlerinin STK’lardan farklı sınıflandırılmasını sağlayan madde.) yol göstericiliğinin önemli olduğunu söylediler.

 

Haber: Elif Cansu İlhan

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.