İklim KriziManşet

[Yeşil Gazete Bonn’dan bildiriyor] Dördüncü günde gündem Güney Kore’de enerji dönüşümü

0

İklim değişikliği üzerine yapılan anlaşma ve görüşmelerin çerçevesi olan UNFCCC konferansında günün en çok ilgi çeken konusu Güney Kore’de enerji dönüşümü.

Güney Kore’de solcu aday Moon-Jae’nin devlet başkanı seçilmesinin, Kore’de deniz aşırı kömür piyasalarını küçülteceği öngörülüyor.

Güney Kore, Asya’nın dördüncü büyük ekonomisi ve dünyanın dördüncü büyük kömür ithalatçısı, dünyada toplam kömür ithalatının %10’undan sorumlu.

Institute for Energy Economics and Financial Analaysis(Enerji Ekonomileri ve Finansal Analiz Enstitüsü) Enerji ve Finans Çalışmaları Yöneticisi Tim Buckley, “Güney Kore, Avustralya’nın ikinci büyük termal kömür ihraç noktası. Bu çapta bir pazar sağlayarak, uzun zamandır kömür endüstrisinin güvencelerinden biriydi. Bu seçim, kömür endüstrisindeki son büyüme şansını da söndürme potansiyeline sahip.” dedi.

Mon-Jae’nin seçim vaatlerinin bazıları şöyle: Kirliliğin arttığı Nisan ve Mayıs aylarında kömürlü santrallerin çalışmasını askıya almak, on adet eski kömürlü santrali planlanandan önce kapatmak, dokuz adet yeni kömürlü santral inşaası planını yeniden değerlendirmek, elektrikli araç fiyatlarını dizel araç fiyatlarıyla eşitlemek ve kullanımlarını arttırmak, bir adet nükleer santrali hemen kapatmak ve yenilerinin inşaasını iptal etmek, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kullanımını %30 arttırmak var.

IEEFA, eğer yeni başkan seçim vaatlerini uyuglarsa, Güney Kore’nin kömür ithalatının uzun vadede yarıya düşmesini öngörüyor:

“Termal kömürün borsa değerinin yükselmesine rağmen, Asya’nın kömür talebinin azalmaya devam etmesi ile, Endonezya’nın ana kömür madencileri hala finansal sıkıntı çekiyor.”

“Endonezyanın esas ihracat noktaları Hindistan ve Çin olmasına rağmen, Asya’daki ana pazarların talebinde bir azalma kaçınılmaz olarak bütün kömür piyasasında bir fiyat düşüşüne yol açacak.”

Güney Kore’de şu anda elliden fazla kömürlü termik santral bulunuyor. Ülkenin elekrtik ihtiyacının %40’ı kömür, %30’u nükleer enerji ile temin ediliyor.

Buckley’e göre, Güney Kore’nin enerji politikasındaki bu değişim, termal kömür için yeniden oluşan taleple ilgili ihracatçıların fikrini değiştirecek ve bu durum enerji piyasalarının tüm dünyada, özellikle Asya’da teknolojiye yönelmesi ile oldukça tutarlı.

 

Haber: Elif Cansu İlhan

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.