Günün ManşetiKültür-SanatManşet

[Yeşil Gazete BIFED’de] Bozcaada’nın yerel, küçük, yavaş festivali başladı

0

Bozcaada’ya dünyanın dört bir yanından sesler, yüzler, renkler, araziler, dağlar, ormanlar, halklar, nehirler, ekolojik dertlere rağmen umudu canlı tutan hikayeler, ilham veren deneyimler taşıyan Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED), dün başladı. Birbirine uzak coğrafyalarda benzer hisler, niyetlerle yola çıkan belgesel yönetmenlerini, izleyicilerini, çevre aktivistlerini, üreticileri, öğrencileri 11-15 Ekim tarihleri arasında adanın küçük, kalabalık salonlarında dördüncü kez buluşturacak olan festival, yine film dolu günler vaat ediyor.

Çevre belgeselleri konusunda uluslararası bir ağ olan Green Film Network‘e ilk yılında kabul edilen BIFED, ekoloji temalı belgesel filmlerin üretimi, gösterimi ve ödüllendirilmesine bağımsız bir alan açmak amacıyla dört yıl önce doğduğu adada doğa, toplum, tarım, tohum, çöp, gıda, enerji, su, mülteciler, turizm gibi konularda dünyadan çıkan sesleri adaya toplayıp çoğaltmayı sürdürüyor.

Pakistan yapımı film Vakhilerin Son Kadın Çobanı, Pakistan’ın kuzey dağlarının yükseklerinde, cesur ve kararlı bir kadın çobanın yüzyıllık çobanlık geleneğini canlı tutmak için evinden ayrılışını konu ediyor.

Adada 5 gün, 58 belgesel

Bu yıl 70 ülkeden 330 belgesel filmin başvurduğu BIFED, 28’i yarışma 30’u yarışma dışı olmak üzere belirlenen 58 belgesel filmle Çin, Tayvan, Kenya, Avusturya, Hırvatistan, Macaristan, Hindistan, Avustralya, Şili ve Türkiye’den anlatacaklarıyla izleyenleri seçim yapmakta zorlayacak.

Başka bir hayat mümkün

Festival yönetmeni Petra Holzer Özgüven, BIFED 2017’ye yapılan başvurularda alternatif yaşam arayışının ve tarımın öne çıktığını söylüyor: “Büyük tarım endüstrisinin rantlaşması, bakir toprakları gasp etmeye çalışması son iki yıldır yoğun olarak gelen konulardan. Bu yıl o kadar çok tarım filmi var ki… Pakistan’dan Moğolistan’a, adalardan Arjantin’e kadar dünyanın keçilerini, koyunlarını, çobanlarını tanıdım. Bunun yanı sıra, nasıl alternatif yaşam kurabiliriz? Nasıl sağlıklı gıdaya ulaşır, sağlıklı, anlamlı bir yaşam kurabiliriz soruları da cevabı çok arananlardan. Alternatif enerjinin bile büyük kapitalin araya girmesiyle nasıl rant meselesine dönüşüp zararlı hale geldiğini izleyeceğiz.”

Yönetmen Cem Hakverdi’nin ‘Hayat Bazen’ belgeseli, İstanbul’dan vazgeçip Bozaada’ya yerleşen Merve ve Haluk’un hikayesini anlatıyor.

Ücretsiz, bağımsız, çok sesli festival

Salhane ve Halk Eğitim Merkezi’ndeki film gösterimleri her gün sabah saat 10.00’da başlayacak. BIFED 2017‘nin açılışı bu akşam saat 20.00’de, Etiyopya hükümetinin ülkenin tarıma elverişli topraklarını yabancı yatırımcılara kiralamasını ve bunun insanların hayatına nasıl yansıdığını anlatan Ölü Eşekler Sırtlanlardan Korkmaz’ filmiyle yapılacak. Tüm gösterimler ücretsiz.

Festival Koordinatörü Ethem Özgüven, BIFED’in gösterimleri gibi başvurularının da ücretsiz olmasının önemine, her şeyin hızla tüketildiği düzen içinde hakikati arayan belgesel yapmanın zorluğundan ve bağımsız belgeselcilere kalan tek alanın festivaller olduğundan yola çıkarak, tüm dünyada festivallerden alınan başvuru ücretinin çok sesliliği azalttığından dem vuruyor. Bağımsız belgeselciyle festivaller arasındaki ilişkinin yeniden tanımlanması gerektiğini savunuyor.

Adayı korumanın bir parçası BIFED

Festival Başkanı Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, adalı festival BIFED’i, ‘Dünyanın gittiği yönü çeviremiyoruz belki ama yavaşlatabiliriz. Adamız birbiri içine geçmiş ve daha da güzelleşmiş Türk ve Rum kültürlerinin bize emanet ettiği küçük, kırılgan bir mücevher. Bu küçük coğrafyanın değerlerini, güzelliğini bizden sonraki nesillere bırakmak da bizim birinci görevimiz. Yaptığımız bu festival, adayı koruma ve yaşatma çabalarımızın bir parçasıdır’ sözleriyle anlatıyor.

Ethem Özgüven, Hakan Can Yılmaz ve Petra Holzer Özgüven

Her yıl olduğu gibi kendi ülkelerinin sorunlarıyla ilgilenen ve kadın yönetmenlere ağırlık verilerek seçilen yarışma filmlerinden Fethi Kayaalp Büyük Ödülü ve Gaia Öğrenci Ödülü‘nün sahipleri,
15 Ekim Cumartesi akşamı düzenlenecek ödül töreninde belli olacak. Yönetmenlerinin çoktan vardığı adada, gösterimlerden sonra film hakkında söyleşiler yapılacak.

Belgesellerin sinopsislerinin yer aldığı BIFED kataloğu hangi filmleri izleyeceğine karar vermek, festivali daha yakından tanımak isteyenler için iyi bir kaynak.

Adanın BIFED zamanı

En büyük destekçisinin ada halkı ve esnafının olduğu festival boyunca BIFED destekçisi işletmelerde kişi başı 50 TL’ye konaklamanın, uygun fiyatlara kahvaltı ve yemek seçenekleri  bulmanın mümkün, havanın açık ve sıcak olacağı, Geyikli – Bozcaada gemi seferlerinde aksama yaşanmayacağı, adanın tenhalaşan sokaklarını filmler arasında adımlamanın, sonbaharı adada karşılamanın, film çıkışlarında her an Pakize ile karşılaşmanın ayrıcalığı gelen bilgiler arasında.

Yeşil Gazete BIFED’te

BIFED‘i ilk günden bu yana yakından takip eden Yeşil Gazete, festivalin bu yılki basın sponsorlarından biri. Yeşil Gazete’den Alper Tolga Akkuş, Merve Damcı ve Güneş Dermenci söyleşiler, izlenimler ve BIFED programından canlı aktarımlarla Bozcaada’dan bildiriyor olacaklar.

Yola çıkmak, yerel, küçük ve yavaş olanın korunmasını, ayrıntıları, paylaşmayı, dayanışmayı önemseyerek dünyanın her yerinde aynı yöntemlerle direnişi yıkmaya çalışan sisteme karşı umudu ve kalabalık hissetmenin gücünü hatırlatan BIFED‘in izleyeni ve bir parçası olmak için hala vakit var.

Showreel consisting #BIFED2017 films!

Gepostet von BIFED – Bozcaada International Festival of Ecological Documentary am Dienstag, 3. Oktober 2017

www.bifed.org

Haber: Güneş Dermenci

(Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.