Yeryüzü Derneği tarafından bu yıl 10’uncusu düzenlenecek Kent Bahçeleri projesine başvurular başladı.
Proje evinin önünde, terasında, balkonunda, arka bahçesinde toprak bulan her İstanbulluyla birlikte, kol kola ve dayanışma içinde kent bahçeleri kurmayı amaçlıyor. Dernek, kent bahçelerini teşvik etmek üzere atalık tohumları ücretsiz dağıtıyor.
Bu şahane tohumları toprakla ilk defa buluşturmak isteyen herkese ise ücretsiz eğitimler veriliyor. Böylece şehrin betonundan usanmış, hormonlu binalar arasında sıkışmış kentliler bir nebze olsun toprağa dokunuyor, nefes alıyor ve mutlu oluyor.
10 yılda 2 bin 600 kişiye ulaşıldı
“Kendin Yetiştir Kendin Pişir” sloganıyla İstanbul’da hayata geçirilen projede 10 yılda 2 bin 600 kişinin kendi bahçesini kurmaya ön ayak olduklarını belirten Yeryüzü Derneği bu sene 2 bin kişiye ulaşmayı planladıklarını aktardı.
Dernek tarafından yapılan açıklamada “Şehirde yaşarken doğayla iç içe olmak mümkün mü? Tabii ki… Kentliler de temiz toprakla haşır neşir olabilir. En az bir ailenin sebze ve meyve ihtiyacının önemli bölümünü karşılamak amacıyla şehirde oluşturulan ekolojik üretim alanları olan kent bahçeleri, evinin önünde, terasında, balkonunda, arka bahçesinde toprak bulan herkes için var” ifadeleri kullanıldı.
‘Gelin bu kervana siz de katılın’
Yapılan açıklamada “Gıdalarımızı bu kadar uzak ellerden getirdiğimizde öncelikle karbon ayak izimizi artırıp iklim krizini tetikliyoruz. Nakliye ve ulaşım sonucu artan maliyeti belki tüketici olarak biz ödemiyoruz ama bunların gerçek maliyetini ülke olarak hepimiz ödüyoruz. Ürünlerin saklandığı soğuk hava depoları inanılmaz boyutlarda elektrik tüketiyor. İsraf oranı artıyor ve her yıl yeni rekorlar kırıyoruz.” Denildi ve şu çağrıda bulunuldu:
Oysa, güzel şehrimizde, kendimize ait her türlü toprağı, geniş terasları ve balkonları ekip dikmek için kullanabiliriz. Yeryüzü Derneği olarak 2011’den bu yana, tam 10 senedir biz bunu zaten yapıyoruz. Gelin siz de bu kervana katılın, ekip biçin ve kendi ürününüzü kendiniz üretin.
Nasıl dahil olunur?
İlk yapmanız gereken başvuru formunu doldurarak Yeryüzü Derneği’ne göndermek. Formda ekim dikim yapılacak toprağınızın büyüklüğü ve neleri yetiştirmek istediğinizi yazıyorsunuz. Gönüllülerimiz yoğunluk durumuna göre size hızla cevap vereceklerdir.
İkinci aşamada; ekim ve dikim eğitimi veriyoruz. Bu eğitimde; tohum nasıl ekilir, fide nasıl dikilir. Sulama yöntemleri ve su hasatı. Toprak nasıl zenginleştirilir. İşinizi kolaylaştıracak ve doğru bilgiye erişebileceğiniz kitap ve web siteleri. “Kendi gübrenizi nasıl hazırlarsınız? (kompost)”, “Olası hastalıklarla, kimyasal zehir kullanmadan nasıl başa çıkabilirsiniz?”, konuları işlenecek. Eğitim tarihi ise 9 Mayıs Pazar günü, saat 17.00.
Üçüncü aşamada; atalık tohum ve fideler 22 ve 23 Mayıs tarihlerinde dağıtılacak. (Hafta sonu yasakları tekrar gündeme gelirse, tarih revize edilecek). Dağıtım bir kamyonet ile yapılacak. Başvuranların yoğunluğuna göre seçilecek dağıtım noktaları genellikle park ve bostanlar oluyor. Dağıtımlar açık alanda yapılıyor ve sosyal mesafe kurallarına uyularak gerçekleşecek.