ManşetTürkiye

Yerel seçim notları – Oy verme sürüyor usulsüzlük her yerde

0

53 milyona yakın kayıtlı seçmenin 195 binden fazla sandıkta oy kullandığı Türkiye yerel seçimlerinde oylama devam ediyor.

Oy verme işlemi Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüshane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis’te saat 07:00’de başladı. Bu illerde sandıklar 16:00’da kapanacak. Diğer illerdeyse saat 17.00’ye kadar seçim devam edecek.

Bugün saat 18.00′e kadar her türlü yayın organı tarafından seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması da yasak
İlk sonuçların da 20:00’den sonra açıklanması bekleniyor.

Oylama işlemi devam ederken sosyal medyadan usulsüzlük yapıldığına ilişkin iddialar geliyor. Sandık başında yapılan usulsüzlüklerle ilgili 500’e yakın tutanak tutulduğu tahmin ediliyor.

– Öte yandan seçim gerginliği iki ilde toplam altı cana maloldu. Urfa ve Hatay’da muhtarlık seçimleri için çıkan silahlı kavgalarda toplam altı kişi öldü. Erzurum’daki muhtarlık kavgasında altı kişi yaralandı. Antep‘te de meclis üyeleri adayları arasındaki kavgada yaralananlar oldu.

– Gaziantep Nizip’te 1084 numaralı sandıkta, zarf dışında AKP mühürlü oy pusulaları bulundu. Müşahitler tarafından bulunan ousulalarla ilgili tutanak tutuldu.

Bj9sjawCYAAqP-R

Trabzon’da da oyunu kullanırken yakalama kararı nedeniyle gözaltına alınmak istenen Sultan Kandemir adlı vatandaş intihar etti.

– DİHA’nın haberine göre, Batman‘da Beşiri ilçesine bağlı Örmegöze (Bahezraq) köyünde AKP’liler kadın seçmenlerinin oy kullanılan okullara gelmemesini ve kadın seçmenlerin oylarının erkekler tarafından toplu bir şekilde kullanılmasını istedi. Bu isteğe tepki gösteren BDP’li sandık görevlileri, AKP’li grubun saldırısına uğradı. Saldırı sonucu başından aldıkları darbelerle hafif yaralanan Ercan Kaya, Ahmet Ekinci ve Barış Kırmızıtaş adlı yurttaşlar Batman Bölge Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı Köyde oy kullanma işlemi jandarmanın gözetiminde devam ediyor

– Özgür Gündem’in haberine göre, Dicle‘nin Tepebaşı köyünde mührü eline alan AKP’li sandık görevlisi seçmenlerin oyunu kendisi kullanmaya başladı. Bu duruma itiraz eden BDP’li müşahit, silahlı AKP’liler tarafından darp edildi.

– Birgün’ün haberine göre, Okmeydanı‘nında bulunan Fuat Soylu İlköğretim Okulu ile İSOV Anadolu Lisesi’nde sahte oy kullanma girişimi olduğu iddia edildi. İki otobüsle taşınan ve sayıları 40 ila 50 arasında olan AKP’lilerin ellerinde bulunan sahte seçmen kağıtlarıyla bu iki okula girmeye çalıştığı ancak diğer partilerin ve avukatların müdahalesiyle engellendiği belirtiliyor.

– İstanbul Maltepe Bağlarbaşı İlköğretim Okulu’nda 1162 nolu sandığın başkanında basılmış oy pusuluları bulundu. Tutanak tutuldu.

Ankara Üniversitesi eğitim fakültesi 3220 numaralı sandıkta oy kullanan ev sahibi kişi daha önce evlerinde oturan ama ayrılmış insanların yeni ve eski ev adresleri gösterilip oy kullandırıldığını farketti. Görevlilere tutanak tutturan ev sahibi olaya tepki gösterip okuldan ayrıldı.

– İstanbul Fatih Çarşamba’ya bağlı Akşemsettin Mahallesi Hırkai Şerif Ortaokulu’nda 2 adet mühür çalındığı bildirildi. Müşahitler tarafından olaya ilişkin tutanak tutuldu.

takımlar

– Bazı seçmenler oy kullanmaya tuttukları takımların formalarıyla gitti. Fotoğraflar #FormamlaSandıktayım etiketiyle Twitter’dan paylaşılıyor.

– Tayyip Erdoğan’ın oy kullanacağı Burhaniye İlköğretim Okulu’nda FEEN üyesi iki kadın eylem yaptı. Eylemciler protestonun ardından gözaltına alındı.

femen

–  İsveç’ten Siirt‘e gelen 63 kişilik gözlemci heyet ve İHD Siirt Şubesi üyeleri sandık başında polis tarafından engellendi.İHD Genel Merkezi, 38 ilde olası ihlallere karşı gözlemci olacağını duyurmuştu.

– Soyal medyada sandıkların kapanacağı saat 17:00 den önce sandık başına gidip sonuçları  kayıt altına alma çağrısı yapılıyor.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.