TürkiyeKentManşet

Yerebatan Sarnıcı’nı güçlendirme projesine Kültür Bakanlığı’ndan ret

0

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Sultanahmet’teki tarihi Yerebatan Sarnıcı’nı güçlendirmek  için Kültür Bakanlığı‘na bağlı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü‘ne sunduğu projeye 52 gün sonra olumsuz cevap verildi.

Ret kararını sosyal medya hesabından duyuran İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, “Üç duayen profesör, biri Bizans sarnıçları üzerine doktoralı iki doktor, bir restorasyon uzmanı yüksek mimar, iki restorasyon uzmanı yapı mühendisinin imzası olan projemiz hiç zaman kaybetmemişiz gibi yeni heyetlere havale edildi” dedi. 

Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından 532 yılında yaptırılan sarnıçta, dört yıldır restorasyon çalışmaları devam ediyor. İBB, sarnıcın ziyarete kapalı bölümündeki restorasyon çalışmaları sırasında sütun başlarında “gergi boşlukları” olduğunu belirlemiş; yapılan statik bir çalışma da olası depremde Sarnıç’ta ciddi hasarların oluşabileceğini, hatta göçmelerin bile yaşanabileceğini ortaya koymuştu.

İBB, daha sonra da yapıya acilen müdahale edilmesi gerektiğine işaret ederek statik güçlendirme projesini Koruma Kurulu’na sunmuştu.

‘Sarnıç bekleyemez halde’

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel de Polat’ın paylaşımını alıntılayarak şu ifadeleri kullandı:

“52 gün sonra süreci başa alan bir kararla Yerebatan Sarnıcı Güçlendirme Projesi onaylanmadı. Bilimsel Danışma Kurulumuzun Görüşü hiçe sayıldı. Koruma kuruluna aldığı karardan bir an önce geri dönmeye çağırıyoruz. Yerebatan Sarnıcı bekleyemez halde”

Koruma Kurulu ise projenin 52 gün bekletilmesi iddiası hakkında yaptığı açıklamada “”Ekim ayının son haftasında Kurul Müdürlüğümüze iletilen talep neredeyse bir ay sonra Kurul gündemine alınmıştır” dedi.

Çevredeki yapılar da tehdit altında

İstanbul’un en büyük tarihi su sarnıcı olan Yerebatan Sarnıcı, 19’uncu yüzyıla dek su kaynağı olarak kullanılıyordu. Kayaların oyulmasıyla yapılan ve pişmiş tuğla tonozla örtülü sütunlarla ayrılmış 297 bölmesi bulunan Sarnıç, tarihi yarımadanın merkezinde yer alıyor. Sarnıç, ayrıca Dünya Mirası alanı içinde. 

İBB’nin hazırladığı statik projesine göre sadece Yerebatan Sarnıcı değil, çevresindeki yapıların da tehdit altında olduğu belirtiliyor.

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.