KentManşet

Hazine’ye devredilen Fehime ve Hatice Sultan Yalıları’ndaki ‘kaçak inşaat vurgunu’ ifşa edildi

0

İSTANBUL- Beşiktaş‘taki tarihi Hatice Sultan ve Fehime Sultan Yalıları‘nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) alınıp Hazine‘ye devredilmesinin ardından gerginlik sürüyor.

İstanbul Valiliği Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu’nun dün yaıların mülkiyetini Hazine’ye vermesinin ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, şu açıklamayı yaptı:

“Bugün İBB’nin milyarlarca lira değerindeki iki mülküne daha merkezi idare tarafından el konuldu. Hem hukuk nezdinde iflas etmiş bir dayatma, hem de halk nezdinde iflas etmiş bir yönetim anlayışı ile bir kez daha muhatap olduk. Hukuki olarak sonuna kadar konunun takipçisiyiz.”

İmamoğlu Cumartesi günü konuyla ilgili bir basın açıklaması yapmış, ‘İBB mülklerine el konmak istiyor’ diyerek bu yalıların tarihi ve değişen sahiplik ilişkilerini anlatmıştı.

Devir kararının ardından İBB bileşenleri temsilcileri konuya ilişkin yaptıkları basın açıklamasında İmamoğlu’nun anlattığı noktalara yeniden gikkat çekti:

Valilik eliyle müdahale

ANKA Haber Ajansı’nın aktardığına göre konuyu yargıya taşıyacaklarını söyleyen İBB Başkanvekili Ülkü Sakalar, “Yargıya intikal etmiş bir konuya Valilik eliyle müdahale edilmesinin, açıkçası çok yanlış olduğunu düşünüyoruz. Burada yapılan, tamamen bir müdahale. Hiçbir hukuki gerekçe yok. ‘Burası 1950 yılında Maliye Hazine’si üzerineydi. Hata yapmışız pardon, İl Özel İdaresi’ne gitmemeliydi’ dediler” şeklinde konuştu.

Yedi bakanlık temsilcisinin çoğunluk oyuyla kararı veren komisyonda İBB’den tek temsilci olarak yer alan İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, bu komisyonun 2014 yılında altı aylığına kurulduğunu ve görevini tamamladığını, şimdi sekiz sene sonra tekrar canlandırılarak bu kararı aldığını söyledi.

Çağlar ve İBB Meclis Grup Başkan Vekili İsmail Doğan Subaşı yalıların geçmişine dair şu bilgileri tekrarladı:

  • 1950 yılında kamu Hazine’sine, Maliye Hazine’sine tabi olan bir mülk, 1964 yılında İl Özel İdaresi‘ne veriliyor.
  • Bugüne kadar İl Özel İdaresi’nde olan bu mülk, daha sonra 2009 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Türk Hava Yolları (THY) ve Doko ortaklığındaki şirkete 25 yıllığına, otel yapılmak adına tahsis ediliyor.
  • Sözleşmede üç yıl içerisinde bu yapıların restore edileceği ve otel olarak açılacağı ifade edilmiş olmasına rağmen aradan geçen bunca yıla rağmen henüz bina restore edilmedi.
  • 2014 yılında İl Özel İdareleri kapatıldığında ise İBB’ye veriliyor ve otel yapılmak üzere bugüne kadar gelen süreç sürüyor.
  • Bahsi geçen yeryalı olarak bilinse de Sayıştay raporlarında iki adet saray olarak gösteriliyor.
  • Kültür Bakanlığı’na bağlı Koruma Kurulu’nun ‘Koruyun’ talimatı üzerine İBB harekete geçip, üç yıldır denetim yapmaya çalışıyor. Bugün ise İBB’nin elinden alınıyor.

Yalıda neler oldu: Kaçak imar vurgunu

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat da , söz konusu otel projesi için ‘restorasyon’ çalışmalarında yaşananları ve yalının şimdiki inşaatından görüntüleri paylaştı:

4 bin 500 metrekarelik alan 39 bin metrekareye çıkarılıp kaçak imalatla imar vurgununa dönüşmüş.

Polat, İmamoğlu’nun açıklamasının ardından Pazar günü inşaatın sürdüğü yalıya Boğaziçi İmar heyeti ile gitmiş ancak denetim iznine rağmen içeri girmesine izin verilmeyince suç duyurusunda bulunduklarını açıklamıştı.

Sarayın içi oyularak yerin altında ‘AVM gibi’ inşaat

Polat, inşaatın devam ettiği yalıdan görüntüler aktarark şu paylaşımları yaptı:

2009’da 3 yıl içinde restorasyonu yapılsın diye ihale edilip 13 yıldır restore edilmeyen, bugün İBB den hukuksuzca alınan Fehime ve Hatice Sultan saraylarına İBB neden içeri alınmıyordu.

Çünkü tarihi saray perişan edilmiş, tarihi eserler poşetlerin altında çürütülmüştü.

“Çünkü restorasyon bahanesi ile alınan 4 bin 500 m2 alana sahip iki sarayın 39 bin m2’ye çıkarılan kaçak imalatları ile bir imar vurgununa dönüştürülmüştü. Çünkü otopark dedikleri alanda balo salonları, 25 metre denizin altına indikleri bir inşaat vurgunu yapmışlardı.

Nasıl bir imar vurgunu olduğunu tarihi sarayların altı oyularak yapılmış, yerin 25 mt altına inmiş devasa balo salonunun içinde çalışan iş makinesinin boyutundan anlayabilirsiniz.

“Üç yıldır İBB mülkünü şirketin işgalinden kurtarmak için görevini yapmaya çalışan İBB çalışanlarına karşı onlarca suç işlendi. Bugün İBB’den alındı. Restorasyon adı altında tarihi sarayların katliamı ve imar vurgunu kapalı kapılar ardından devam edecek.

Sözde restorasyon adı altında bir otel şantiyesi

“Bu gördüğünüz “tarihi sarayın” içi.

Tarihi saraylar mahvedilmiş, sözde restorasyon adı altında bir otel şantiyesine döndürülmüş.”

 

More in Kent

You may also like

Comments

Comments are closed.