COP27Manşet

[COP27] CHP’li vekiller İklim Zirvesi’nde ‘iklim adaleti’ çağrısında bulundu

0

Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı’na (COP27) katılan Türkiye Büyük Millet Meclisi Çevre Komisyonu Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sözcüsü İzmir Milletvekili Murat Bakan ile Komisyon Üyesi İzmir Milletvekili Mahir Polat,  “Herkes için iklim adaleti” çağrısında bulundu.

CHP’li milletvekilleri, izlenimlerini aktararak COP27’nin geçen sene Glasgow’da düzenlenen COP26’ya nazaran, Mısır’ın izlediği politikalarla ilgili olarak daha az katılımla gerçekleştiğini söyledi.

‘Yine büyük büyük, tumturaklı laflar’

“Yine büyük büyük, tumturaklı laflar. ‘Kendi mezarımızı kazıyoruz’ deniyor yine. Baktığınızda Afrika ülkeleri için değişen bir şey yok. ‘Afrika boynuzu’ dediğimiz, Afrika’nın en yoksul kesiminde ciddi bir kuraklık var ve insanlar yoksullukla, açıkla karşı karşıya” diyen Bakan, Pakistan pavilyonunda, Pakistan Federal İklim Değişikliği Bakanı Senatör Sherry Rehman ile görüştüklerini belirtti.

Bakan, Rehman’ın “Çok büyük sözler söyleniyor ama Kayıp ve Hasarla ilgili atılan bir adım yok, iklim finansmanı konusunda adalet yok, Pakistan olarak iklim krizinden büyük zarar görüyoruz” dediğini aktardı.

Bakan, Türkiye’nin iklim kriziyle mücadelede konusunda attığı adımların ve politikalarının yetersiz olduğunu dile getirerek Türkiye pavilyonunda gösterilenlerin, yapılan sunumların ve anlatılanların aslında Türkiye’de olmadığına dikkat çekti.

‘Türkiye tarafında atılan somut bir adım yok’

Bakan, “Türkiye’nin dünyadan çok şey talep etmesi gerekiyor, çünkü iklim krizinden en çok etkilenecek ülkelerden birisi, özellikle kuraklık sebebiyle. Ancak Türkiye, yeterli iklim finansmanına ulaşamıyor. Geçen sene Glasgow’da kömürden çıkış koalisyonu oluşmuştu ve Türkiye buna imza atmamıştı. Kömürden çıkışa ilişkin, azaltım noktasında Türkiye tarafında atılan somut bir adım yok” dedi ve ekledi:

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, çevre kısmında çalışıyor -çevreyle ilgili politikalarını da eleştiriyoruz- ama iklim kriziyle mücadele noktasında, diğer bakanlıkları koordine etmede yetersiz.

COP27’de yine büyük sözler söyleniyor; ama sonuç itibari ile insanlık için değişen bir şey olmayacak. Fosil yakıt üreticileri kendilerini anlatmaya gelmiş. Karbon yakalama, tutma ve depolama teknolojileri hâlâ konuşuluyor ama bu aslında fosil yakıtın devamlılığını sağlamak, yani petrol üretmeye, kömürü çıkarmaya ve kullanmaya devam etmek için atılan adımlar.

COP27, bizim gördüğümüz kadarıyla, yine insanlığın varoluş problemini çözecek adımlar atmaktan ve iklim adaletini sağlamaktan uzak. Burada iklim aktivistleri buna karşı mücadele ediyor.

Yeni karbonsuz ekonomik düzende Türkiye de yer almalı ve kendi ülkesinin geleceği için atması gereken adımları atmalı, uyum politikalarını geliştirmeli.

Öte yandan ise iklim krizinden en çok zarar gören ülkelerden birisi olarak iklim finansmanına ulaşma konusunda çaba sarf etmeye, mücadele etmeye ve bunun için hakkını aramaya devam etmeli.”

CHP’li Mahir Polat ise şunları aktardı:

“Afrika ülkelerinin çok derin beklentisi var. Karbon salınımı fazlalaştıran, iklim krizine sebep olan emisyonu yüksek ülkelerden beklentileri var. Desteklenmek istiyorlar. Katılım onlar açısından oldukça yüksek. Benim bu sene dikkatimi çeken; daha çok küresel finansa sahip olan vakıfların buralarda faaliyet gösterdiği; küresel ticarete sahip olan örgütlerin de buralara geldiği; yenilenebilir enerji, temiz enerjiyle ilgili yatırım ve kardan pay almak üzerine kurulu bir sistemlerinin olduğu; ana temanın su, gıda, tarım ve çevre olduğu bir COP27 yaşıyoruz.”

More in COP27

You may also like

Comments

Comments are closed.