[Özel Haber]”Yenilenebilir olmayana temiz denmez!”

Demirer ayrıca elektrik üretiminde yenilebilir kaynaklar kullanılmadığı takdirde, farklı sistemler yaratılsa da, yalnızca kirliliğin yer değiştirmiş olacağını belirtti.

Enerjinin “patronları” Yeşil Gazete‘ye konuştu: “Yenilenebilir olmayan enerjiye temiz diyemeyiz”

 

İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Kulübü  tarafından düzenlenen “Temiz Enerji Günleri”nin bu yıl üçüncüsü gerçekleştiriliyor.

Yenilenebilir enerjide yerli üretim, enerji verimliliği ve enerjide depolama, enerji politikaları başlıklarıyla enerji sektöründeki son gelişmelerin öğrenci akademisyen ve sektörden kişilerle tartışıldığı panel, 6-7 Mart tarihlerinde İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde yapılıyor.

‘’Ucuz, sürekli ve güvenli enerji”

Türkiye enerji politikalarının tartışıldığı dünkü panelde, Yenilebilir Enerji Kanunu  mevzuatı odaktaydı. Hatanın maddi olmadığını belirten Limak Enerji CEO’su Birol Ergüven, devletin değil özel sektörün yatırımlarda belirleyici rolü kendi üstlendiğini söyledi.

Lisansların doğru yatırımcılarda olması gerektiğine dikkat çeken Ergüven, “Satıcı aynı zamanda onun üreticisi değildir”  diyerek sorunun işin yönetiminde olduğunu belirtti.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Enerji Komisyonu Başkanı Azmi Bakdur ise,  enerji planlamada toplumsal çıkarın ön planda tutulması gerektiğine, ucuz, sürekli ve güvenli enerji kaynağına erişimin sağlanmasının önemli olduğuna dikkat çekti.

Demirer Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erol Demirer ise, rüzgar enerjisi konusunu yatırım, üretim ve satış boyutlarıyla değerlendirdi.

Katılımcılarla soru-cevap olarak gerçekleşen bölümde, farklı yenilenebilir enerji kaynaklarının neden tartışılmadığı, gereken lisans-izin süreçlerinin nasıl işlediği, rekabetin üreticiler lehine fiyatların düşürülmesi şeklinde sonuçlanabilirliği, Türkiye’nin kendi enerjisini üretip-üretemeyeceği konuşuldu.

‘’Teşvikle yenilenebilir enerji olur, Almanya iyi bir örnek”

Rekabetin oluşabilmesi için satıcıların da çok sayıda olması gerektiğine dikkat çeken Birol Ergüven,  Türkiye’nin kendi enerjisini üretmesi konusunda devlet politikasını ortaya koydu, devletin arz güvenliğini sağladığından söz etti. Ayrıca AR-GE yatırımlarının uzun vadede sonuçlanması ve maliyetlerinin yüksekliği karşısında şirketlerin günü kurtarma mantığının bağdaşmadığını belirtti.

Erol Demirer’e göre ise,rüzgar dışındaki yenilenebilir enerjilere yatırım durumunda maliyetler artacak. Demirer konuşmasında, Almanya örneğinden yola çıkarak devletlerin teşvikle yenilebilir enerji konusunda önemli bir fark yaratabileceğini vurguladı.  Demirer ayrıca Türkiye’de teşviğin üretim için olmadığını, teçhizat konusunda da artı bedel ödendiğini belirtti.

‘’Kirliliğe kesin çözüm sadece yenilenebilir enerjide’

Panelin ardından, rüzgar enerjisi konusunda Yeşil Gazete‘nin sorularını yanıtlayan Erol Demirer, enerji depolama konusunda sorun yaşanabileceğini, yeterlilik sorunu olmadığını ancak verimlilik adına farklı sistemlerin bir araya getirilerek daha iyi sonuç alınabileceğini ifade etti.

Demirer ayrıca elektrik üretiminde yenilebilir kaynaklar kullanılmadığı takdirde, farklı sistemler yaratılsa da, yalnızca kirliliğin yer değiştirmiş olacağını belirtti.

Demirer’e göre yenilebilir alanına yatırım için gereken miktarın diğer kaynaklardan daha fazla. Ancak zamana bölündüğünde yenilebilir enerjinin kazanımı önemli bir fark yaratıyor.

Katılımcılardan İTÜ Öğretim Üyesi Ramazan Çağlar yenilebilir enerji konusunda, karbon salımına ve bunun neden olduğu iklim değişikliğine dikkat çekti.  Çağlar, yenilebilir enerji üretirken de karbon salımı düşünülerek ölçüm yapılması gerektiğini belirtti. Çağlar’ın “daha az elektrik kullanmanın elektrik üretimine çözüm olmadığı” yönündeki görüşlerini açıkladı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Kulübü  tarafından düzenlenen “Temiz Enerji Günleri” bugünkü oturumlarla sona erecek.

 

Haber Merkezi: Büşra Akman

(Yeşil Gazete)

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

Yerel örgütler ‘nefes alan Türkiye’ için kömürden adil çıkış istiyor

16 yerel iklim ve çevre örgütü, COP29'a kalabalık bir heyetle katılan Türkiye'den kömürden adil bir çıkış takvimini açıklamasını talep etti.

Aktivistler ‘nükleer genişlemeye’ karşı uluslararası ortak yanıt için buluşuyor

Nükleersiz Asya Platformu bileşenleri, iklim değişikliğine bir yanıt olarak nükleer enerjinin öne çıkarılmasına karşı uluslararası bir webinarda buluşacak.

Karaburun Koruma Alanı’nda tarım alanları üzerine bir GES girişimi daha

İzmir Karaburun'da tarım alanları ve meraların, kentsel ve doğal sit alanlarının üzerine yapılmak istenen GES için yeni bir süreç başlatıldı. Bölge halkı ve çevre örgütleri tepkili.

Almanya’da rekor rüzgar ve güneş enerjisi, fosil yakıtları geride bıraktı

Almanya, 2023'ün aynı döneminde yüzde 40 olan elektriğinin yüzde 45'ini 2024'ün ilk dokuz ayında güneş ve rüzgardan elde ederek rekor kırdı.

EN ÇOK OKUNANLAR