Dünyaİklim KriziManşet

Yeni Zelanda’nın Auckland kenti sakinleri iklim vergisi ödeyecek

0

Belediye başkanı Phil Goff tarafından yapılan açıklamada, ev sahiplerinin şehrin altyapısını elden geçirmek için kurulmuş bir milyar dolarlık iklim fonuna katkıda bulunmak amacıyla haftada ortalama bir Yeni Zelanda dolarından biraz fazla vergilendirileceğini bildirildi.

Kentin emisyonlarının 2030 yılına kadar emisyonları %50 azaltma hedefine uygun ilerlemediğine dikkat çeken Goff, “Covid-19 bizim için büyük bir tehdit olmaktan çıktıktan çok sonra da iklim değişikliğinin neden olduğu kriz devam edecek. Bir iklim felaketini önlemek için gereken eylemi daha fazla erteleme lüksümüz yok” diye konuştu. 

Yeni Zelanda'nın Hawke Körfezi'nin doğu kıyısındaki rüzgar çiftliklerinin yakınında inekler otluyor.

 

Goff, söz konusu fon ile kentsel alanlarda 15.000 olgun yerli ağaç, yeni ormanlar için 4.000 ağaç ve bitki dikileceğini söyledi; feribot filosunun karbondan arındırılmasını hızlandıracaklarını, düşük gelirli bölgeler için ağaç örtüsünü, toplu taşımayı ve bisiklet şeritlerini artırmaya odaklanacaklarını, yeni yürüyüş yolları yapacaklarını kaydetti. 

Auckland’da ortalama değerde bir ev sahibinin ödeyeceği haftada 1,10 Yeni Zelanda Doları, 10 yılda tahmini 574 milyon Yeni Zelanda Dolarına  (391 milyon ABD Doları) ulaşacak. Projeye merkezi hükümetin ortak finansmanı ve diğer kaynaklarla 471 milyon ABD Doları daha sağlanacak. Toplanan paranın tamamı iklim eylemini finanse etmek için kullanılacak. 

 

Belediye Başkanı’nın sözcüsü, diğer ülkeler iklim odaklı çeşitli vergiler geliştirirken, hedeflenen miktarın dünyada ve kesinlikle ülke için bir ilk olduğuna inandıklarını söyledi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.