Buna göre ülkede faaliyet gösteren yerli ve yabancı en az 620 milyon euro (1 milyar Yeni Zelanda doları) nakit ya da taşınmaz değere sahip her banka, finans kuruluşu ya da sigorta şirketi yeni yasaya uymak zorunda olacak.
Euronews‘den Kerem Congar‘ın aktardığına göre, söz konusu yasa, aralarında Avustralya ve Yeni Zelanda’daki dört büyük banka olan Commonwealth Bank of Australia, Australia and New Zealand Banking Group, Westpac Corp ve Avustralya Ulusal Bankası‘nı da içeren 200 finans kuruluşunu kapsıyor. Bankaların kredi ve yatırımların, ülkenin bağımsız muhasebe kurumu Dış Raporlama Kurulu‘nun (XRB) normlarına da uyması gerekiyor.
İklim Değişikliği Bakanı Shaw: Başka ülkelere önderlik ediyoruz
Geçen perşembe günü kabul edilen yasayla Yeni Zelanda, çevre sorunları ve bankacılık sistemi arasındaki ilişkiyi şeffaf hale getiren ilk ülke oldu.
Yeşiller Partisi lideri ve Yeni Zelanda İklim Değişikliği Bakanı James Shaw, ülkesinin küresel ısınma ve iklim krizi konularına duyarlılık açısından dünya lideri olduğunu belirterek söz konusu yasanın Wellington hükümetinin 2025 yılına kadar tüm kamu sektörünün sıfır emisyon hedefine ulaşması için elzem olduğunu söyledi.
Shaw, “Yeni Zelanda bu alanda dünya lideri. Başka ülkelerin de iklim konusunda bazı bilgileri ifşa etmesi için önderlik ediyoruz” dedi.
Wellington hükümeti söz konusu yasa üzerinde Nisan 2021’den beri çalışıyordu. Ülkenin uzun vadeli hedefi Paris İklim Antlaşması‘nda belirtilen 2050 yılına “0 emisyon” oranına ulaşmak. Ayrıca 2025’ten sonra ülkedeki belediyelere ve devlet şirketlerine satın alınacak tüm otobüs, tren ve diğer araçlar elektrikli ya da hidrojenli olacak.
Benzer kararları G-7 ülkeleri ve İsviçre de aldı
Yeni Zelanda, finans şirketlerine getirdiği “iklim değişikliğine etki oranını ifşa etme” zorunluluğunda ilk ülke olsa da, özellikle Avrupa’daki bazı hükümetler daha önceden benzer kararlar almışlardı.
Dünyadaki küresel zenginliğin yüzde 64’ünü oluşturan G-7 ülkeleri, (Fransa, İngiltere ABD, İtalya, Almanya, Japonya, Kanada) geçtiğimiz haziran ayında İklimle İlgili Finansal Beyanlar Görev Gücü (TCFD) tasarısı kapsamında “bankaların mali ilişki ve hizmetlerinde iklime yönelik riskleri açıklamasını” zorunlu hale getirmişti. Bu ülkelere daha sonra İsviçre de katılmıştı.
Bu ülkeler arasında Fransa, söz konusu TCFD kurallarını 2021 yılı içerisinde resmi olarak bankalara zorunlu hale getiren ilk ülke oldu ve bu finans kuruluşlarına her beş senede bir emisyon hedeflerini güncelleme talimatı verdi. İsviçre ise benzer bir tasarıyı, 500 kişiden fazla çalışanı olan ve en az 18.7 milyon euro (20 milyon İsviçre Frangı) sermayesi bulunan banka, sigorta ve diğer finans şirketlerine zorunlu kıldı ve 2022’den sonra yürürlüğe gireceğini duyurdu.
Geçtiğimiz günlerde Londra merkezli, İslam dini esaslarına göre hizmet veren Gatehouse Bank da gönüllü olarak tüm operasyonlarında “sıfır emisyon” hedefiyle hareket edeceğini açıklamıştı.