Dünyaİklim KriziManşet

Yeni Zelanda İklim Acil Durumu ilan eden ülkeler arasına katılıyor

0

Yeni Zelanda’da 17 Ekim’deki seçimle birlikte tek başına iktidara gelen İşçi Partisi lideri ve Başbakan Jacinda Ardern, önümüzdeki hafta iklim acil durumu ilan edeceklerini duyurdu.

Çarşamba günü bu kararı duyuracaklarını belirten Adern devlet televizyonu TVNZ’de yaptığı açıklamada “İklim değişikliğini her zaman bölgemiz için büyük bir tehdit olarak gördük ve bu derhal harekete geçmemiz gereken bir şey” ifadelerini kullandı.

Engel ortadan kalktı

Son üç yıldır, İşçi Partisi hükümeti Yeşiller Partisi ve popülist Yeni Zelanda First ile koalisyon ortağıydı. Ardern, 2017’de ilk kez seçildiğinde, Yeşiller Partisi’nden James Shaw‘u İklim Bakanı olarak atamıştı.

Koalisyon hükümeti 2050 için net sıfır karbon hedefi kanunlaştırmış ve bağımsız bir iklim komisyonu kurmuştu. İthal fosil yakıtlı otomobiller için önerilen vergi ve elektrikli araçlar için sübvansiyon paketleri ve iklim acil durumu ilan edilmesi gibi bazı yeşil politikalar ise Yeni Zelanda First tarafından, engellenmişti.

Yeşillerle işbirliği anlaşması

Ancak son seçimlerde İşçi Partisi tek başına galip gelerek bu engelden kurtulmuş oldu. Parti her ne kadar tek başına iktidarda olsa da bu dönem için Yeşiller Partisi ile bir işbirliği anlaşması imzaladı.

Yeşillerin eş liderleri James Shaw ve Marama Davidson kabine dışından aday gösterilerek sırasıyla iklim değişikliği ve aile içi şiddet bakanlıklarına getirildi.

Diğer ülkelere katılıyor

Adern televizyonda yaptığı açıklamada “”Maalesef son dönemdeki parlamentoda iklim acil durumuyla ilgili bir önergeyi geliştiremedik, ancak şimdi yapabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

İklim acil durumu ilan edilirse Yeni Zelanda, iklim değişikliğiyle mücadeleye odaklanmak için aynı yolu izleyen Kanada, Fransa, Birleşik Krallık ve Japonya gibi ülkeler arasına dahil olmuş olacak.

Bu acil durum ilanının herhangi bir bağlayıcılığı bulunmamasına rağmen ülkeler tarafından hükümetlerin iklim eylemlerini uygulama kararlılığının bir göstergesi olarak kullanılıyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.