Koronavirüs SalgınıManşetSağlık

Yeni veri, yeni politika: Neden Birleşik Krallık’ın koronavirüs stratejisi değişti?

0
Evde kal: Ispanya vatandaşların sadece gerekli ihtiyaçlarını satın almaları, sağlık hizmetinden yarralanmaaları ve işe gitmelerine izin vererek karantina kurallarını uyguluyor. Birleşik Krallık hükümeti henüz böyle bir sert önlem almadı. Fotoğraf: David Ramos/Getty Images

Yazan: Sarah Boseley

Yeşil Gazete için çeviren: Hanife Aliefendioğlu

Bir hafta, bir koronavirüs pandemisinde uzun bir süre. Boris Johnson ve danışmanları, soğuk algınlığı semptomları olan herkesin yedi gün boyunca evde kalması gerektiğini, sonrasında normal hayatına dönmesini duyururken birkaç gün içinde Başbakan, nüfusun çoğunu etkili bir şekilde evlerine kapatacak bir dizi önlemle ortaya çıktı.

Değişen, İtalya‘nın kontrol dışı salgının sağlık hizmeti üzerindeki etkisine ilişkin yeni verilerdi. Hastaneye yatırılan hastaların %30’u yoğun bakıma alınması temel olarak felakettir. Hükümete tavsiyede bulunan Imperial College ve Londra Hijyen ve Tropik Tıp Okulu modelleme ekipleri bu rakamları inceledi ve ortaya çıkan Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) üzerindeki yük ve ölüm oranının kabul edilemez olduğunu bildirdi.

Imperial College’ın MRC Küresel Bulaşıcı Hastalık Analizi Merkezi’nden Prof Neil Ferguson, hükümetin yeni duyurduğu “azaltma” stratejisinin, -onların deyimiyle 1 numaralı senaryo- 260.000 ölüme yol açacağını tespit etti. Bu sadece virüse bağlı ölümler değil, NHS’nin tedavi etmekte zorlanacağı diğer hastalıklardan da olacaktı.

Bilim insanlarının modellemeleri, enfeksiyonlar ve ölümleri azaltmaya yardımcı olabilecek tüm müdahaleleri inceledi ve bunun beş yolu olduğuna dikkat çekildi:

  • Öksürük ve ateşi olan insanları evde yedi gün boyunca izole etmek.
  • Bir üyesinin semptomları var ise aileyi 14 gün süreyle karantinaya almak, diğerlerinde herhangi bir semptomun olup olmadığını görmek için zaman vermek.
  • İnsanların evde, okulda veya işte yaptıkları sıradan temasların dörtte üç oranında kesilmesini içeren sosyal mesafe.
  • 70 yaşın üzerindeki herkesin evde kalmalarını sağlayacak sosyal mesafe.
  • Okulların ve üniversitelerin kapatılması.

Geçen haftanın stratejisi, semptomları olan insanların yedi gün boyunca evde kalmasıydı. Bunu aileler için karantina ve 70 yaşın üstünü evde tutmanın izleyeceği söylenmişti. Bu paket, en yüksek sağlık hizmeti talebini üçte iki oranında ve ölümleri de yarı yarıya azaltacaktı. Ancak araştırmacılar, “Sonuçta ortaya çıkan salgının, bu önlemlere rağmen, muhtemelen 260.000 ölümle sonuçlanacağını ve bu nedenle sağlık sistemini (özellikle de yoğun bakım üniteleri) mahvedeceğini” söyledi.

‘Azaltma’dan baskılamaya

Şimdi elimizde, modellemecilerin “baskılama” dediği 2 numaralı senaryo var. Bu, okulları ve üniversiteleri kapatmak dışındaki tüm önlemleri benimseyerek işleri bir adım daha ileri götürüyor. Ferguson’un söylediğine göre okulların kapatılması muhtemelen çok uzun zaman geçmeden önce sürülecek kartlardan.

Ferguson ve meslektaşı Prof Azra Ghani, yeni önlemleri, vakaları çok düşük sayılara indirmeyi başaran Çin‘in önlemlerine benzetti. Ancak Çin’in aksine, İngiltere’de olan her şey gönüllülüğe dayalı olacak. Yani hükümet bu modelin çalışması için nüfusun onayına ihtiyaç duyacak.

Kötü haber şu ki, ölüm sayılarını 20.000 veya muhtemelen sadece birkaç binde tutacak olsa da, Ferguson bu sosyal engellere temmuz veya ağustos aylarına kadar sürmesini öngörüyor. Bu yöntemle frene basılsa bile enfeksiyon tekrar başlayabilir. Nüfusun küçük bir bölümü enfekte olmuş, iyileşmiş ve bağışıklık kazanmış olacak. Ancak virüs yok edilmiş olmayacak ve yeniden ortaya çıkabilecek.

Hükümetin başlardaki umudu, Birleşik Krallık nüfusunda sürü bağışıklığı geliştirerek nüfusun büyük bir bölümünün, belki de yüzde 60’nın hastalığa yakalanacağı, daha sonra iyileşip bağışıklık kazanacağı fikrine dayanmaktaydı. Çoğu uzmanın tehlikeli bulduğu bu fikir, yeni bir strateji ile sonlandırıldı.

Sürü bağışıklığı normalde çok sayıda çocuğun aşılanması ve aşılanamayacakların güvenceye alınmasıyla oluşturulur. Hiç kimse bunu daha önce bir hastalık ile enfeksiyona izin vererek yapmaya çalışmadı, şimdi ise denemenin güvenli olmadığının kabul edildiği görülüyor.

Makalenin İngilizce Orijinali

Diğer ülkelerin coronavirüse karşı aldığı önlemlerle Birleşik Krallığın karşılaştırması

Ülkeler Okullar ve Üniversiteler Ulaşım kısıtları Halka açık etkinlikler Spor
Birleşik Krallık X
Almanya X X X X
Arnavutluk X X X X
Avusturya X X X X
Belçika X X X X
Bosna Hersek X X X X
Bulgaristan X X X X
Çekya X X X X
Danimarka X X X X
Estonya X X X X
Finlandiya X X X
Fransa X X X X
Hırvatistan X X
Hollanda X X X X
İrlanda X X X X
İspanya X X X X
İsveç X X
İsviçre X X X
İtalya X X X X
İzlanda X X X
Kuzey Makedonya X
Letonya X X X X
Litvanya X X X X
Lüksemburg X X X
Macaristan X X X X
Malta X X
Moldova X X
Norveç X X X X
Polonya X X X X
Portekiz X X X
Romanya X X X X
Sırbistan X X X
Slovakya X X X X
Slovenya X X X
Ukrayna X X X
Yunanistan X X X X

You may also like

Comments

Comments are closed.