ManşetDoğa

Yeni maden ruhsatları Hakkari’yi de vuracak

0

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü‘nün (MAPEG), 68 ildeki 766 bölgede maden ruhsatı verilmesi için 24 Ağustos’ta başlattığı ihale süreci Hakkari’yi de etkiledi. Hakkari merkez, Yüksekova ve Derecik ilçelerinde bulunan Cilo Sat Gölleri, Govend Dağı, Korgan Köyü, Ördekli (Kotranis) Köyü’ndeki vadi ve Nebirnav Yaylası da maden aranacak bölgeler arasında yer aldı.

Doğal güzellikleriyle ön plana çıkan ve kent turizminde önemli bir yere sahip olan bölgelerde maden çıkarılmasına izin verilmesi ise tepkiyle karşılandı. Turizmciler, dağcılar ve kenti gezmek için gelen turistler durumu “felaket” olarak yorumladı.

MA‘na konuşan Şenler Otel Müdürü İsmet Çiftçi, yaz aylarında bölgeye gelen dağcı ve gezgin grupların konaklaması ile yıllardır ayakta durabildiklerini belirtti. Koronavirüs salgınından kaynaklı bu yıl bölgeye gezi düzenleyen gruplarda ciddi bir düşüşün yaşandığını ve otellerdeki doluluk oranının yüzde 30’larda kaldığına dikkati çeken Çiftçi, kente gelen tüm turistlerin kentin doğasını görmek için geldiğini ifade etti. Çiftçi, “Berçelan Yaylası, Karadağ, Sat Gölleri, Cennet-Cehennem Vadisi’ne makine sokarsanız insanlar neden gelsin” diye sordu. 

Berçelan Yaylası.

‘Maden sahası, turizmi bitirir’

Kentin dağcılarından Esat Kılınç da bu durumdan rahatsız olduğunu ve buna karşı herkesin tepkisini ortaya koymasını istedi. “Madenin bölgeye bir artısı da olabilir ama faydasından ziyade bunun zararını görmek gerekiyor. Çünkü bu kentin en güzel yerleri tahrip edilecek” diye konuşan Kılınç, bölgede daha önce “güvenlik” adı altında yapılan yollara dikkati çekti:

“Biz buralara yol götürülmesine de karşıydık. Güvenlik amaçlı yol olduğunu söylediler. Meğerse güvenlik amaçlı değilmiş ve maden için bu yollar yapılmış. Bizleri doğamızla baş başa bırakın.” 

Nebirnav Yaylası.

Kanadalı Mekki: Rahat bırakın yeter 

Dünya gezisi kapsamında doğasını görmek için kente gelen Kanada vatandaşı Nadim Rafael Mekki de, madenciliğin bölgeye yarardan çok zarar vereceğini belirtti. Mekki, “Burada madencilik yapılarak çok para kazanılabilinir ama bölgenin tamamı tahrip olacak. Madencilik ile turizm aynı anda yapılmaz. Her taraf maden olacaksa, her taraf toz ile kaplanacaksa turistler neden buraya gelsin? Doğanın güzelliğini korumak için hiçbir şey yapmanıza gerek yok onu rahat bırakın yeter” ifadelerini kullandı. 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.