DünyaKadınManşet

Yeni Hollanda hükümetinin yarısı kadın, iki kadın bakan Türkiye kökenli

0
Hollanda‘da Başbakan Mark Rutte başkanlığında oluşturulan dört partili koalisyon hükümetinde bakanların yarısı kadın oldu. Hükümette Türkiye kökenli iki kadın bakan da görev yapacak.

Ülkede 17 Mart’ta yapılan genel seçimlerin ardından, koalisyon görüşmeleri  271 gün sürmüştü. Dün sona eren pazarlıkların ardından hükümette yer alaca bakanlar da kesinleşti.  Buna göre, Mark Rutte’nin dördüncü kez başbakanlık koltuğuna oturacağı hükümette, 28 bakan yer alacak. Rutte dışında, bakanlar kurulu 14 kadın, 14 erkek üyeden oluşacak.

Bakanlar kurulundaki iki kadın üye ise Türkiye kökenli politikacılar Dilan Yeşilgöz Zegerius ve Günay Uslu. Rutte’nin lideri olduğu, liberal sağ eğilimli Özgürlük ve Demokrasi Partisi (VVD) Milletvekili Dilan Yeşilgöz Zegerius, Hollanda’nın yeni Güvenlik ve Adalet Bakanı olacak. Sol eğilimli Demokratlar 66 Partisi (D66) üyesi Günay Uslu ise, kültür ve medyadan sorumlu devlet bakanlığı görevini üstlenecek.

Böylece Hollanda hükümetinde aynı anda ilk kez iki Türkiye kökenli isim bakanlık görevinde bulunacak.

Savunma Bakanlığı Kasja Olongren’e emanet

Başbakan dışındaki 28 üyenin yarısı kadınlardan oluşan yeni Hollanda hükümetinde, Maliye Bakanlığı‘nı D66 lideri Sigrid Kaag üstlenecek. D66’lı bir başka kadın politikacı olan İsveç kökenli eski İçişleri Bakanı Kasja Ollongren de, yeni dönemde Savunma Bakanlığı koltuğuna oturacak.

Hollanda’nın yeni Dışişleri Bakanı ise, Hıristiyan Demokrat Parti (CDA) lideri Wopke Hoekstra olacak.

Liberal partiler VVD ve D66 ile muhafazakar CDA ve Hıristiyan Birliği (CU) partilerinden oluşan yeni Hollanda hükümeti, 10 Ocak’ta Kral Willem – Alexander tarafından kabul edildikten sonra, yemin ederek göreve başlayacak.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.