Dünya

Yeni ayrılıkçı Bask partisi şiddete karşı

0

İspanya’nın Bask bölgesindeki ayrılıkçı hareket, yeni bir parti kurulduğunu açıkladı.

Bask bölgesi için bağımsızlık talebinde bulunan, ancak şiddet kullanılmasına açıkça karşı duracağı söylenen partinin ismi henüz açıklanmadı.

Yeni parti, ETA bağlantısı sebebiyle İspanyol Anayasa Mahkemesi tarafından 2003’te yasaklanan Batasuna partisinin devamı olarak görülüyor.

Bask ayrılıkçı hareketinin önemli isimlerinden Rufi Etxeberria tarafından dün yapılan açıklamada yeni kurulan partinin ETA’nınki de dahil olmak üzere her türlü şiddet eylemine karşı olduğu belirtildi.

Etxeberria bunun şiddetin açıkça reddedilmesi olarak anlaşılması gerektiğini söyledi.

Yeni partinin Mayıs ayında yapılacak bölgesel seçimlere katılıp katılmayacağı ise henüz belli değil.

Madrid ümitli

Dünkü basın toplantısında eski ETA militanı Eugenio Etxebeste’nın da aralarında bulunduğu on ayrılıkçı isimle birlikte konuşan Etxeberria, partinin İspanyol içişleri bakanlığına başvurusunu Çarşamba günü yapacağını söyledi.

Yeni partinin şiddeti açıkça reddetmesi, Madrid’de olumlu karşılanırken, partinin yasal olarak savcıların incelemelerinden sonra kurulabileceği açıklandı.

İçişleri bakanı Alfredo Perez Rubalcaba yaptığı açıklamada Batasuna’nın kaptılmasına yol açan ETA terörünün ilk kez dışlanmış olduğunu söyledi.

Muhalefetteki Halk Partisi ise yeni partiyi şüpheyle karşıladı.

Halk Partisi’nden yapılan açıklamada yeni partinin ancak ETA dağıtılıp, silah bırakması durumunda önceki ayrılıkçı partilerden farklı olacağı söylendi.

Ayılıkçı Bask örgütü ETA geçen ay kalıcı ateşkes ilan etmiş, ancak İspanyol hükümeti ateşkesi yeterli görmemişti.

Madrid, ETA’ya bir adım daha atıp silahları bırakma çağrısında bulunmuştu. (BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.