2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiyeVideo

Yedinci günde Adıyaman: Fay hattı buradan geçiyor derlerdi, üzerine ev yaptılar

0
Fotoğraf: Metin Yoksu

Video haber: Metin YOKSU

*

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki sarsıcı deprem, pazartesi günü çevre illerde ağır hasara yol açtı. Etkilenen 10 ilde can kayıpları yükselirken, hayatta kalan depremzedelerin yardım bekleyişi devam ediyor.

Pazarcık ve Elbistan’da meydana gelen depremlerden en çok etkilenen illerden biri olan Adıyaman’da enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Gölbaşı ile Besni ilçelerinin yanı sıra köylerde de binaların içerisindeki cansız bedenlerin çoğu çıkarılsa da hala çıkarılmayanların da bulunduğu ifade ediliyor.

Gündüzleri hava koşulları daha iyi olsa da vatandaşlar soğuk nedeniyle geceleri zorlukla geçiriyor. Adıyaman’daki depremzedeler, bir an önce kendilerine ulaştırılacak çadır ve ısıtıcıları bekliyor. Özellikle kırsal alanlarda ve köylerde, çadır ve ısıtıcıya duyulan ihtiyaç, daha yoğun hissediliyor.

‘Fay hattı buradan geçiyor derlerdi, hiç önlem alınmadı’

Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesine bağlı Hacılar Köyü sakinlerinden bir kişi depremin etkisiyle parçalanan yoldan fay hattının geçtiğinin yıllardır bilindiğini ve buna rağmen bölgede yerleşime izin verildiğini açıkladı.

Fay hattının olduğu noktadayız. Her taraf patlak; karşı bina patlamış. Biz canımızı zor kurtardık. Allah’a şükür bizim can kaybımız yok ama yan binadan 9 kişi gitti. Görüyorsunuz işte, fay hattı tam bu binanın önünden geçiyor. İki metre aşağı gitti evler.

Fay hattı boyunca bütün binaların yıkıldığını veya hasarlı olduğunu kaydeden vatandaş, “Eskiden beri söylüyorlardı: Fay hattı. Çok önce alınmış buralar. Fay hattı buradan geçiyor diye söylerlerdi” diyor.

Bölgede fay hattının geçtiği yer uzun süredir bilinmesine rağmen herhangi bir önlem alınmamış. Dahası, hem burada yapılaşmaya izin verilmiş, hem de izinlerin suistimal edilmesine göz yumulmuş.

“Müteahhit yaptı burayı. Dört kat (için izin) verdiler, sekiz kat yaptı. Önlem, bir şey alınmamıştır. Sadece betonunu sağlam atmış, yıkılmadı, çok şükür ayaktayız.”

Fay hattının çevresindeki diğer evlerin durumunu değerlendiren vatandaş, “Diğer evler çok kötü durumda, dokuz tane cenaze çıktı, 11 kişi sağ kurtuldu. Biz kendi çabamızla kurtardık” dedi.

Kendisinin de Viranşehir’de bulunan akrabalarının yanına gittiğini açıklayan vatandaş, tekrar Viranşehir’e döneceğini belirtti.

You may also like

Comments

Comments are closed.