Doğa MücadelesiManşet

Yedikule Bostanı diken üstünde

0

Fatih Belediyesi’nin uygulamaya koymak istediği rekreasyon projesi nedeniyle tehlike altında olan Yedikule Bostanları’yla ilgili yeni bir gelişme var. Yedikule Bostanlarını Koruma Girişimi bir açıklama yaparak, belediyenin proje için harekete geçeceğine dair duyumlar aldıkları için vatandaşları dayanışmaya çağırdı.

page_tarihi-yedikule-bostanlari-yok-ediliyor_753547152

Bostanlar 9 aydır moloz altında

Tarihi kaynaklara göre 1500 yıldır tarım alanı olarak kullanılan Yedikule bostanlarının önemli bir bölümü, Fatih Belediyesi tarafından hazırlatılan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulamaya konulan ‘Yedikule Kapı ile Belgrad Kapı Arası Kara Surları İç Koruma Alanı Rekreasyon Projesi’ kapsamında temmuz ayında yapılan faaliyet nedeniyle moloz altında kalmıştı.

Yedikule’nin park projesine kurban gidecek bostanlarını korumak için bir araya gelen vatandaşlar bir girişim kurmuş ve  hem hukuki hem de yerel düzlemde harekete geçmişti.

Şu anki park projesinin içeriği bilinmiyor

Bostanları koruma girişimi, belediyenin yerel seçim sonrası bostana gireceğine dair duyumlar aldıktan sonra harekete geçti ve bir dayanışma metni yayımladı. Metinde Temmuz ayından beri yaşanan süreç şöyle anlatılıyor:

“Hazırlanan projenin şaibeli olduğu ortaya çıktı ve yeniden proje hazırlığına girişildiği öğrenildi. Yeni projede ise bostanların etrafını imara açan bir park projesinin hazırlandığı basına yansıdı. Şu anda geçerli olan park projesi tam bir muamma.

Proje kapsamında tarihi Yedikule bostanlarının ve tarihi kara surlarının çevresinin müze denetimi dışında iş makinaları ile kazıldığı tespit edildi.

Yedikule Bostanlarını Koruma Girişimi olarak bostanlarda tespit ettiğimiz tarihi su kuyularının korumaya alınması için dosyalarımızı hazırlayıp Koruma Kurulu’na ilettik, sunum yaptık, keşif için geleceklerini söylediler ancak gelen olmadı.

Bu dönemde Gümüşdere, Beykoz ve Kuzguncuk’taki tarım alanlarının korunmasına dair yürüttüğü mücadelede başarı sağlayan Ziraat Mühendisleri Odası, Yedikule Bostanları için de hem Tarım Bakanlığı hem de Belediye ile yazışmalar gerçekleştirdi. Tarım Bakanlığı Yedikule’de tarım yapılan bir alan olduğundan haberinin olmadığını iletirken Fatih Belediyesi’nden herhangi bir açıklama gelmedi.”

“Yasal süreç tıkandı, fiziki dayanışma ihtiyacı olabilir”

Yasal hak aramaa süreçlerini ‘formalite’ye dönüştüren kurumların bostanlara fiili müdahalesi karşısında fiziki dayanışmaya ihtiyaç olduğunu hatırlatan Dayanışma Girişimi,  “Süreçten öğrendiğimiz en önemli şey ancak dayanışarak ve direnerek yol alabildiğimiz oldu” açıklamasını yaptı.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.