Hayvan HaklarıManşet

Yavru kediye cinsel istismar davasında tahliye kararı

0

İstanbul Eyüp’te 3 aylık yavru kediye tecavüz ederek ölümüne sebep olduğu iddiasıyla tutuklu yargılanan Bilal Ç. (55) “Haksız yere sahipli hayvanı öldürme işe yaramayacak hale getirme” suçundan 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme sanığa iyi hal indirimi uygulamazken, sanığın tahliyesine hükmetti.

İstanbul 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi, Hayvanlara Adalet Derneği, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu, Hayvan Hakları ve Etiği Derneği temsilcileri ile yavru kedinin sahibi Rafet Altınkaynak ve çok sayıda avukat katıldı. Sanık Bilal Ç, tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden duruşmaya Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi ile bağlandı.

“Hayvancağız çok korkmuş bir durumdaydı”

Duruşmada tanık olarak dinlenen Tanju Anlaş veteriner hekim olduğunu olay günü 3 aylık yavru kedinin kendisine getirildiğini belirterek,”Kedinin makatının zorlandığını ve büyük bir açıklık olduğunu gördüm. Bir yabancı cisim sokulduğunu gözlemledim. Dokular zarar görmüştü. Hayvancağız çok korkmuş bir durumdaydı” dedi.

“Kendimi öldürsem daha iyiydi”

Esas hakkında son sözü sorulan sanık Bilal Ç. “Alkollü olduğum için bilmiyorum hala hatırlamıyorum. Böyle bir şey yapacağıma kendimi öldürsem daha iyiydi. Ne diyeceğimi bilmiyorum. Yaptıysam eğer pişmanım. Böyle bir şey yaptığıma hala inanamıyorum” diye konuştu.

Davayı karara bağlayan mahkeme, sanık Bilal Ç.’yi 3 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme sanık hakkında iyi hal indirimi uygulamazken sanığın tahliyesine karar verdi.

“Sanığın tutuklu yargılanması bile sevindirici bir gelişmeydi”

Hayvanlara Adalet Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Melike Özdemir ise hakimin ‘mala zarar verme’ suçundan verebileceği en yüksek cezayı üst sınırdan verdiğini belirterek “ Sanık tutuklu yargılandı bu bile sevindirici bir gelişmeydi bizim için ancak tahliyeyle bitti. Alınabilecek en yüksek cezayı aldı. Giriş çıkış yapacak. Tahliye edilecek. İnfaz süresi var. Hüküm kesinleştikten sonra tekrar hapse girip çıkabilir. Çünkü 3 yıl hapis cezasının karşılığı 3-4 ayı kapsıyor” açıklamalarında bulundu.

Hayvan Hakları İzleme Komitesi’nden Burak Özgüner, cezayı az bulduklarını ve karara itiraz edeceklerini söyledi.

Ne olmuştu?

Sokaktan sahiplendiği kedi doğum yapan Rafet Altınkaynak, Haziran 2018’de yavrulardan birinin kaybolduğunu fark edince, şüphelendiği B.Ç.’nin evine gitmiş ve B.Ç.’yi kedi yavrusuna tecavüz ederken bulmuştu. Altınkaynak’ın şikayeti üzerine, B.Ç. gözaltına alınmış ve “mala zarar” suçundan tutuklama talebiyle mahkemeye çıkarılmıştı.

Tecavüze maruz bırakılan 3 aylık kedi ise veterinerde tedavi altına alınmış ancak kısa süre sonra hayatını kaybetmişti.

20 Haziran 2018’de B.Ç.’nin sevk edildiği İstanbul 12. Sulh Ceza Hakimliği, sanığın “haksız yere sahipli hayvanı öldürme, işe yaramayacak hale getirme, değerini düşürme (hayvana tecavüz)” suçundan tutuklanmasına karar vermişti.

Kararda “Şüphelinin hayvanı eziyet çektirerek öldürdüğü” belirtilirken, “bu aşamada verilmesi beklenen cezanın üst sınırı delillerin toplamda aşamasında olduğu (genetik moleküler inceleme sonuçlarının henüz gelmediği) , suçun toplumda oluşturmuş olduğu infial, suçun vahameti göz önüne alındığında adli kontrol hükümlerinin uygulanmasının yetersiz kalacağı” söylenmişti.

B.Ç.’nin tutuklu yargılanması İstanbul 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşmişti.

 

(Cumhuriyet)

You may also like

Comments

Comments are closed.