İnsan HaklarıManşetTürkiye

Can Atalay için adliye önünde oturma eylemi başlatıldı

0

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Gezi davasından tutuklu Hatay Milletvekili Can Atalay‘ın, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) hakkında iki kez ‘hak ihlali’ kararı vermesine rağmen hala tahliye edilmemesi üzerine Çağlayan Adliyesi önünde oturma eylemi başlattı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin kararı geciktirdiğine vurgu yapan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, “Günlerdir bekliyoruz artık sabrımız taştı. Bu maskeli baloya son veriyoruz. Karar çıkana kadar Çağlayan Meydanı’nda bekleyeceğiz” dedi.

Baş, tüm yurttaşları Çağlayan Meydanı’nda başlattıkları oturma eylemine destek olmaya çağırdı:

“(Can Atalay kararı) Resmi Gazete’de yayımlandığından bu yana mahkemenin yapması gereken tek bir şey var; Anayasa Mahkemesi’nin yazdığını okumak, bunun altına imza atmak ve Can Atalay’ın derhal tahliyesine karar vermek. Günlerdir bekliyoruz artık sabrımız taştı. Bu maskeli baloya son veriyoruz. Karar çıkana kadar Çağlayan Meydanı’nda bekleyeceğiz. Tüm yurttaşları, hukuka sahip çıkan herkesi bizimle beraber oturmaya çağırıyoruz.

Ne olmuştu?

28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde TİP’ten Hatay milletvekili seçilen Can Atalay’ın avukatları, “müvekkillerinin milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi” talebiyle Yargıtay’a başvurmuştu.

Yargıtay’ın talebi reddetmesi üzerine Atalay, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapıldı. Yüksek mahkeme “Seçilme ve siyasi faaliyette bulunma” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiğine ve Atalay’ın yeniden yargılanarak tahliyesine karar verilmesine hükmetti.

AYM, Can Atalay için ‘hak ihlali’ kararı verdi

Yerel mahkemeye gönderilen dosyayla ilgili yerel mahkeme bir karar vermedi, dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesine iletti. Daire ihlal kararına uyulmamasına karar vererek, kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Yargıtay’ın Atalay mütalaası: Dokunulmazlıktan yararlanamaz

AYM Genel Kurulu, 21 Aralık’taki gündem toplantısında da Gezi Parkı davası kapsamında 18 yıl hapse mahkum edilen Atalay hakkında AYM’nin verdiği ihlal kararına uyulmaması nedeniyle yapılan ikinci bireysel başvuruyu inceleyerek karara bağladı.  Yüksek Mahkeme, Atalay’ın, “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma”, “kişi hürriyeti ve güvenliği” ile “bireysel başvuruda bulunma” haklarının ihlal edildiğine hükmetti; ayrıca Atalay’a 100 bin lira tazminat ödenmesini kararlaştırdı.

AYM’den Can Atalay hakkında ikinci kez ihlal kararı
AYM Can Atalay’a ilişkin kararın gerekçesini açıkladı

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.